Messivel vagy sem, előnyt kell kiépíteni

Barça - Real, I. felvonás

Az FC Barcelona szerdán 21 órától fogadja hazai pályán az ősi rivális Real Madridot a Copa del Rey elődöntőjének odavágóján. Fontos megjegyezni, hogy a katalánoknál Ousmane Dembélé biztosan nem fog pályára lépni, hiszen nem került be a 19 fős keretbe, azaz minden bizonnyal még nincsen 100%-os állapotban. Lionel Messi ezzel ellentétben ott van a meccskeretben, és ha nem is kezdőként, de valószínűleg játszani fog, a kérdés, hogy mennyit. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a Ernesto Valverde azt mondta, hogy a holnapi edzés után dönti el, mennyi játéklehetőséget ad majd az argentin zseninek.

Az újabban egyre jobban játszó madridi csapat talán a szezon legjobb pillanatában fog játszani a Barcelonával, hiszen a legutóbbi nyolc tétmérkőzésükből hetet megnyertek, az egyetlen kivétel is a Király Kupában volt a Leganés elleni visszavágó. Ezen kívül az is elmondható, hogy az ominózus 2015 őszi 0-4-es bajnoki óta – amin az 5-1-hez hasonlóan nem kezdett Messi – a blancók csak egy alkalommal nem szereztek gólt a katalánok ellen, amire most is nagy szükség lesz, hiszen az oda-visszavágós rendszerben kettőzött fontosságú az idegenbeli gól. Solari edzőnek erre minden esélye meg is lesz, sérülések nem sújtják jelenleg, csak Vallejo hagyja ki a mérkőzést sérülés miatt, de az említett játékos valószínűleg anélkül sem sok lehetőséget kapna. Annál inkább fog Keylor Navas, aki Courtois érkezése óta szinte már csak a Kupában kap szerepet. A védelemben egy kérdés lehet, hogy a bal oldalon a mostanában gyengébben játszó Marcelo, avagy a fiatal, jó formát mutató Reguilón fog kezdeni, utóbbira valamivel nagyobb az esély. A középpálya és a támadósor adott, nem várható különösebb meglepetés.

Ami a katalánokat illeti, Dembélé végül nem került be a meccskeretbe, tehát ő biztosan nem lép pályára a madridiak ellen. Messi viszont bekerült, és minden bizonnyal játszani is fog, a kérdés inkább az, hogy mennyit tud vállalni a szerda esti párharcon, hiszen a hétvégi, Valencia elleni mérkőzésen kapott egy rúgást a jobb combjára – a hétfői edzést ki is hagyta -, és valószínűleg nem lesz 100%-os a találkozóra. Amennyiben Valverde nem akar vele kockáztatni, Alená fogja átvenni a helyét a kezdőcsapatban, aki az elmúlt meccseken egyre jobban és magabiztosabban futballozott. Cillessen sérülését követően a kapuban biztosan Ter Stegen fog állni, a holland hálóőrön és Dembélén kívül Rafinha és Umtiti küszködik még továbbra is sérüléssel. A többi pozíció mondhatni fix, habár Sergi Roberto legutóbbi teljesítménye után benne van a pakliban, hogy inkább Semedót fogja preferálni a vezetőedző.

A katalánok a szezon során mindössze két hazai mérkőzésen nem szereztek legalább két találatot. A gólokra pedig a Real Madrid ellen is szükség lesz, amellett, hogy meg kell próbálniuk nullán tartani az ősi riválist. Messivel vagy sem, de egy jó előnyt ki kell építeni a visszavágó előtt.

FC Barcelona – Real Madrid CF
Barcelona, Camp Nou
21:00
Vezeti: Mateu Lahoz
TV: Sport 2 | Paulaner Sörház

Várható kezdőcsapatok: 

FC Barcelona: Ter Stegen – S. Roberto (Semedo), Piqué, Lenglet, Alba – Busquets, Rakitic, Arthur – Alená (Messi), Suárez és Coutinho.

Real Madrid CF: Navas – Carvajal, Varane, Ramos, Reguilón (Marcelo)- Casemiro, Kroos, Modric – Bale, Benzema és Vinicius.