Sikerül ismét emlékezetessé tenni ezt a párharcot?

Barça - PSG előzetes

A Barcelona kedden este a Paris Saint-Germain csapatát fogadja majd a Camp Nouban a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A katalánok a hétvégén egy 5-1-es Alavés elleni győzelemmel hangolódtak a mérkőzésre, míg a franciák a Nice ellen nyertek 2-1-re. A Barça sokgólos győzelme nem is jöhetett volna jobbkor, ugyanis egy ilyen önbizalomnövelő sikerre mindeképpen szükség volt a találkozó előtt.

Amikor kisorsolták ezt a nyolcaddöntőt, akkor egyértelműen a PSG tűnt az erősebb, versenyképesebb csapatnak, de kétségtelenül a januári hónap volt a Barcelona eddigi legjobb időszaka Koeman irányítása alatt, legalábbis az elért eredményeket és a játékot figyelembe véve egészen biztosan és azért ez alatt a pár hónap alatt nagyon sok tekintetben javultak a katalánok. Persze ezekből az eredményekből nem lehet messzire menő következtetéseket levonni, de a PSG elleni találkozó mindenképpen egy komoly erőpróba lesz a nyár óta nagy részben átalakult Barçának és igazából majd ezután a meccs után lehet látni, hogy hol tart a csapat valójában.

Ronald Koeman már az Alavés elleni bajnokin is gondolt a keddi összecsapásra és Jordi Alba, Pedri és Dembélé is csupán a padról figyelte az eseményeket és bár az utóbbi két játékos csereként beállt a mérkőzés hajrájában, minden bizonnyal komoly szerepet szán majd nekik a holland szakember.

A katalánok a legutóbbi öt mérkőzésükből mindegyiket sikerrel zárták a Sevilla elleni Copa del Rey elődöntő kivételével, míg a párizsiak a legutóbbi öt pályára lépésük alkalmával szintén az összes akadályt sikerrel vették a Lorient elleni bajnoki kivételével.

A védelem az a poszt a csapaton belül, ahol a leginkább kérdések merülnek fel, ugyanis miután biztossá vált, hogy Araújo nem léphet pályára a mérkőzésen, csupán két egészséges állapotban lévő középhátvédje maradt a Barcelonának: Lenglet és Umtiti személyében, bár még Minguezát is ide sorolhatjuk, aki az elmúlt időszakban jobbhátvédként kapott lehetőséget Dest és Sergi Roberto sérülése miatt. Illetve fontos megemlíteni, hogy Piqué felépülése a vártnál gyorsabban halad és mivel két edzésen is részt vett már a csapattal, ezért várhatóan ott lehet majd a keretben, de elég szerények az esélyei arra, hogy kezdőként kapja meg a lehetőséget.

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Ter Stegen nevével kezdődik majd a Barcelona összeállítása, a védelemben várhatóan Jordi Alba, Lenglet, Mingueza és Dest fog majd kezdeni, a középpályán túl nagy meglepetés nem várható: Busquets mellett Frenkie de Jong és Pedri lehet majd látható, elöl pedig a Messi Griezmann és Dembélé hármas jelenléte szinte garantált.

Ami a sérülteket illeti, abból egyik oldalon sincsen hiány: a Barçánál Ansu Fati, Ronald Araújo, Philippe Coutinho és Sergi Roberto továbbra sincsen játékra alkalmas állapotban, de a túloldalon is akadnak hiányzók elég csak Neymart vagy Di Maríát említeni.

A két együttes az elmúlt években már elég sokszor találkozott egymással a legrangosabb európai kupaporond egyenes kieséses szakaszában, jó hír, hogy mindháromszor a Barcelona jutott tovább a párharcok végén, bár nyilván a legemlékezetesebb mérkőzés ezek közül a 2016/17-es szezonban volt, amikor a katalánok Párizsban négygólos vereséget szenvedtek, a visszavágón azonban csodával felérő módon sikerült fordítaniuk 6-1-re – ezzel kiharcolva a továbbjutást. Reméljük, hogy ez a remek sorozat idén sem fog megszakadni és ezúttal is sikerrel veszi majd a párharcot a Barça.

Barcelona – Paris Saint-Germain

Camp Nou

21:00

Vezeti: Björn Kuipers

Barcelona: Ter Stegen – Jordi Alba, Lenglet, Mingueza, Dest – Frenkie de Jong, Busquets, Pedri – Messi, Griezmann, Dembélé

PSG: Navas – Kurzawa, Kimpembe, Marquinhos, Florenzi – Gueye, Parades, Verratti – Mbappé, Icardi, Sarabia