Jön Xavi első Klasszikusa – méghozzá a Szuperkupában

El Clásico a Szuperkupa elődöntőjében

Az FC Barcelonánál néhány héttel ezelőtt kinevezett új vezetőedző, Xavi Hernández első El Clásicója következik a Real Madrid ellen a Spanyol Szuperkupa elődöntőjében szerda este 20 órától Szaúd-Arábiában. A másik elődöntőt másnap játssza az Atlético Madrid az Athletic Club ellen. Az előjelek alapján egyértelműen a madridiak az esélyesek, de hiába elcsépelt szöveg, a Klasszikus az mindig Klasszikus…

A Barcelona hétvégén az utolsó pillanatokban szórt el két pontot Granadában, miután Gavit kiállították a második félidő vége felé, így továbbra sincs még meg az első négy hely a bajnokságban, de csak néhány pont választja el ettől a katalánokat. Ezzel szemben a Real Madrid magabiztos győzelmet aratott hazai pályán 4-1-es arányban a Valencia ellen, és nem sok kétség férhet a bajnoki címéhez – habár a Sevilla még kapaszkodik.

A madridiak teljesítménye elég magabiztos eddig, ami az idei szezont illeti, elöl Vinícius és Benzema élete formájában játszik, már 29 gólt dobtak össze ők ketten az idény során. A bajnokságban öt ponttal vezetnek a Sevilla előtt, bár egy mérkőzéssel több áll a nevük mellett. Esélyesként lépnek pályára a Barça ellen, az őszi Klasszikus alapján pedig nincs is igazán félnivalójuk, akkor 2-1-re tudtak nyerni a Camp Nouban – és egyébként is veretlenek a Barça ellen lassan három éve. A fővárosiaknál csak mindössze egy játékos fog hiányozni sérülés miatt, név szerint Gareth Bale.

Ami a Barcelonát illeti, eléggé hullámzó a csapat teljesítmény, legalábbis ha a megszerzett pontokat nézzük. Xavi érkezésével viszont lassú fejlődés látható, észrevehető változások vannak az pályán mutatott játékban. Jó hír, hogy sok játékos vissztérhetett és megkapta az engedélyt a játékra. Ferrán Torres és Pedri negatív tesztet produkált, míg Araújo, Frenki de Jong és Ansu Fati felépült. Eric García, Sergi Roberto és Braithwaite viszont sérülés miatt kihagyja a találkozót. Ter Stegen előtt a védelemben Dani Alves, Piqué és Alba helye biztos, a negyedik helyért Lenglet és Araújo pályázhat. A középpályán Busquets, Nico és Gavi játszhat, de némi esély mutatkozik Frenkie de Jong vagy Pedri kezdetésére is. Előttük Depay és Dembélé mellett Luuk de Jong lesz az, akitől várni lehet a gól(oka)t, csereként pedig ott lesz Fati és Ferran, ha frissíteni kell.

A döntőbe jutáson kívül azért a katalánok szempontjából az is nagyon fontos lehet, hogy ne legyen új sérült – és főleg ne olyan, aki épp most épült fel. A legfontosabb feladat a szezon során az, hogy BL-helyekre érjen a csapat a bajnokságban – persze ehhez jó löket lenne egy győzelem a Real Madrid ellen, az nyilvánvaló.

FC Barcelona – Real Madrid CF
Szaúd-Arábia, semleges helyszínen
Spanyol Szuperkupa-elődöntő
Vezeti: 
José Munuera

Barcelona: Ter Stegen – Alves, Piqué, Lenglet (Araújo), Alba – Busquets, Nico, Gavi – Dembélé, Luuk de Jong, Depay

Real Madrid: Courtois – Lucas Vázquez, Militao, Alaba, Mendy – Casemiro, Kroos, Modric – Asensio, Benzema, Vinícius

***