Baszkföldre utazik a csapat a Copa del Rey nyolcaddöntőjében

Athletic Club - Barcelona előzetes

Csütörtök este az FC Barcelona az Athletic Club otthonába látogat a Spanyol Király-kupa nyolcaddöntőjében. A két csapat az előző két kiírásban is megmérkőzött egymással, tavaly a döntőben találkoztak, amelyet a katalánok nyertek meg 4-0 arányban.

A Barcelona egy héttel ezelőtt lépett pályára utoljára, amikor a Spanyol-Szuperkupa elődöntőjében, hosszabbítást követően szenvedett vereséget a Real Madrid ellen. A vereség ellenére a gránátvörös-kékek szurkolóinak nem volt miért keseregniük, mert a meccs egyes periódusaiban jobban játszott a csapat, egyértelműen történt előrelépés az előző Klasszikusokhoz képest. Az egy hét pihenő pedig jól jött abból a szempontból, hogy a sérülésből éppen visszatérő játékosok, Pedri, Ansu Fati, illetve Ferrán Torres jobb állapotba kerüljenek. Eric García, Sergi Roberto, Umtiti és Memphis sérülés, Luuk de Jong eltiltás miatt biztosan nem fog játszani, Dembélé pedig a szerződés-hosszabbítási ügye miatt a spanyol lapok szerint keretbe sem fog kerülni, ha a csütörtökig nem jelzi, hogy mégis elfogadja az elé tett ajánlatot. [Frissítés: csütörtök délelőttre aztán kiderült, nem került keretbe, így lehet, hogy nem játszik már többet a Barcelonában – a szerk.]

Az Athletic is részt vett a Spanyol Szuperkupán, amelyen a döntőben alulmaradt a Real Madriddal szemben, viszont az elődöntőben 2-1 arányban győzte le az Atlético Madrid együttesét. A bajnokságban huszonegy mérkőzésen huszonnyolc pontot szereztek, ezzel a kilencedik helyen állnak. Húsz gólt rúgtak, viszont csupán tizenhetet kaptak, az utóbbiban csak a Sevilla jobb náluk. Második szándékból, kontrákra építve futballoznak és nagyon masszív, tudatosan játszó csapat.  Marcelino, a csapat vezetőedzője Villalibre, Vencedor és Nunez játékára nem számíthat, Villalibre keretbe kerülése ugyanakkor teljesen még nem zárható ki.

Akire külön illik majd figyelni, az Nico Williams, a már jól ismert és roppant veszélyes Iñaki Williams öccse, aki az elmúlt meccseken robbant be a köztudatba, nem véletlenül. Minimum olyan tehetségesnek és veszélyesnek tűnik, mint a bátyja.

A két együttes ebben a szezonban a bajnokság második fordulójában találkozott, akkor 1-1-es döntetlen született. Az előző tíz összecsapáson négy katalán siker, négy döntetlen és kettő baszk győzelem született.

A San Mamés még nagy falat volt: 1-1

Mivel kupamérkőzésről van szó, elvileg Neto lenne a kapus, de látva a Linares elleni teljesítményét, nem lenne meglepő, ha ezúttal is Ter Stegen nevével kezdődne a Barça összeállítása. A védelmet minden bizonnyal Dani Alves, Piqué, Araújo és Jordi Alba fogja alkotni. A középpályán Pedri és Busquets mellett minden bizonnyal Gavi, esetleg Frenkie de Jong lesz ott. A támadósorban Ansu Fati és Ferrán Torres mellett Abde kezdőbe kerülése a legvalószínűbb forgatókönyv.

Athletic Club – FC Barcelona
Bilbao, San Mamés
21.30
Copa del Rey nyolcaddöntő
Vezeti:
José Munuera Montero

Athletic Club: Simon – de Marcos, Álvarez, I. Martinez, Balenziaga – Berenguer, Zarraga, Unai Garcia, Muniain – I. Williams, Sancet

Barcelona: Neto/Ter Stegen – Dani Alves, Piqué, Araújo, Jordi Alba – Gavi, Busquets, Pedri – Abde, Ansu Fati, Ferrán