Már egy elsőosztályú csapatot kiütött az AD Ceuta, most a nyolc közé jutás a tét – Ceuta-Barça előzetes

AD Ceuta-Barcelona előzetes

Az AD Ceuta lesz az FC Barcelona következő ellenfele a Copa del Reyben csütörtök este. A cél a legjobb nyolc közé jutás, amely a katalánoknak kötelező lenne, míg a hazaiknak földöntúli bravúr. A Ceuta már három körből is győztesen jött ki kiejtve a negyedosztályú Utrerát (1-0), a másodosztályú UD Ibizát (3-2) és a LaLigában szereplő Elchét (1-0) is.

Mit lehet tudni Ceutáról?

A bekezdés alatt található cikkben írtunk bővebben a városról, aki művelődni akar, annak érdemes elolvasni már csak azért is, mert egy igen jelentős történelmi településről beszélünk. Jelenleg a legfontosabb iparága egyébként a halpiac, és a halászat miatt kiemelt szerepe van a mezőgazdaságnak és az állattenyésztésnek is. Korábban azonban a tudományok és művészetek székhelye volt — erről is szól az írás többek között. Jelenleg kb. 80 ezren lakják.

Ami a labdarúgást illeti, a város hat másik klubnak is otthont adott, de azok vagy csődbe mentek, vagy ,,beolvasztották” őket az akkor még Asociación Deportiva Ceuta néven működő csapatba, amelyet 2013-ban átneveztek mai formájára, Agrupación Deportiva Ceuta Fútbol Clubnak.

Spanyol Királykupa-meccs Afrikában – ellenfélnézőben

Teljesítmény a Copa del Reyben

Az már, hogy eljutottak a legjobb 16 közé számukra történelmi rekord, ugyanis korábban még soha nem sikerült ilyen sokáig menetelni ebben a versenysorozatban. A legjobb eredményük eddig az 1978/79-es szezonban született a Racing ellen, amikor a negyedik körig jutottak, ezt pedig 2010/11-ben sikerült megismételni pont a Barcelona ellen.


Forrás: transfermarkt.com

Hasonlóan a szintén harmadosztályban szereplő Intercityhez (a Barça előző Copa-ellenfele) a Ceuta számára is különleges lesz ez a mérkőzés, hiszen az előbb említett mérföldkő elérése mellett a  rekordbajnok Barcelonával játszhatnak, viszont velük már a negyeddöntőbe jutásért.

Játékosok

A Ceuta eddig öt gólt szerzett a Copa del Rey 2022/23-as kiírásában, de csak ketten voltak eredményesek a csapatból. A 32 esztendős középcsatár, Rodri Ríos talált be háromszor, illetve Ñito González kétszer (mindkettőt az Ibiza ellen szerezte), így majd rájuk érdemes lehet jobban odafigyelni.

A két csapat egymás elleni mérlege, jelenlegi formája

Negyedik megmérettetésére készül egymás ellen a két együttes, ugyanis az előbb említett párharcot megelőzően még egyszer, 2001-ben is találkoztak szintén a királykupában — akkor 3-0-ra győzött a Barcelona idegenben. A Ceuta a harmadosztály első csoportjában játszik (ahol a Deportivo vagy a Real Madrid Castilla is), és annak a huszadik, azaz az utolsó helyén áll kilenc ponttal lemaradva az utolsó előtti CF Talaverától.

A Barcelona jelenleg 41 ponttal áll a LaLiga élén, megelőzve három egységgel a Real Madridot. Xaviék miután január 15-én vasárnap megnyerték a szuperkupát a Real ellen feltehetően még nagyobb elszántsággal fognak játszani minden versenykiírásban, így a Copa del Reyben is. Xavi szerint ki van éhezve a csapat a sikerre, Araújo pedig azt nyilatkozta a döntő után, hogy az a meccs jelentheti a fordulópontot a szezonban.

Nagy a boldogság. Megérdemeltük, jól működött a csapat, összecsiszolódtunk, egységesek vagyunk, olyan ez, mint egy igazi család. Jó érzéseim vannak, ez egy új korszak kezdete. – Ronald Araújo

Felállás

Ahogy azt már megszokhattuk ebben a sorozatban, a kapus minden bizonnyal Iñaki Peña lesz majd. A védőnégyest előtte Alba, Eric García, Christensen és Bellerín alkothatják. Eric Garcíával kapcsolatban egyébként szerdán azt nyilatkozta Xavi, hogy elégedett, és hogy bár október óta nem volt kezdő, mégis fontos játékosnak tartja, Bellerínről pedig azt mondta, hogy mivel nagy a verseny a csapatba kerülésért így nem kap annyi lehetőséget, de ő is hozzá fog jutni — az Intercity után vélhetően a Ceuta ellen is.

A középpálya összetétele szerintünk abban a tekintetben fog változni, hogy Kessié kezd majd Busquets helyén, a két oldalon pedig Pablo Torre és Sergi Roberto játékára számítunk. Xavi szerint játszani fog Lewandowski, mivel a végül újra érvénybe lépő eltiltása miatt vasárnap nem fog pályára lépni a Getafe ellen. Mi inkább csereként tippelünk rá, a kezdőbe pedig Ansu Fatit, Ferrán Torrest és Raphinhát várjuk.

AD Ceuta – FC Barcelona

Copa del Rey, nyolcaddöntő

Estadio Municipal Alfonso Murube, Ceuta, 20.00

Vezeti: José Munuera Montero

Várható kezdőcsapatok:

Ceuta: Montagud – Alain García, Lafarge, Gutiérrez, Macías – Reina, López – González, Cuevas, Redondo – Rodri

Barcelona: Iñaki Peña – Bellerín, Christensen, Eric García, Alba – Pablo Torre, Kessié, Sergi Roberto – Raphinha, Ferrán Torres, Ansu Fati