Isztambulban lehet pótvizsgázni: Barça-Galatasaray értékelő

Véleményt alkottunk a csapat teljesítményéről a Galatasaray elleni EL-nyolcaddöntő odavágó mérkőzését követően

Nagyon körülményesen és hatástalanul játszott a Barcelona a Galatasaray ellen csütörtök este, aminek következtében jövő hétre marad a továbbjutás kérdésének eldöntése, ráadásul Isztambulban. Xavi több alapvetően kezdőnek számító játékost pihentetett, helyettük a fiatalok játszottak, azonban nem mindenki tudott élni a lehetőséggel, ennek következtében pedig kénytelen volt a katalán edző hármat is cserélni a félidőben. Voltak jó és kiugróan rossz teljesítmények is, amelyeket pontok és rövid egyéni teljesítmény-összefoglaló formájában véleményeztünk — ezen elvek alapján.

Adáshiba: Barcelona – Galatasaray 0-0

Habár az Elche elleni bajnokin fontos, egyenlítő gólt szerzett Ferrán Torres, most az előző meccsekhez hasonlóan megint úgy tűnt, hogy nincs pályán, és még a mezőnyjátékból se vette ki a részét, ezért ő az egyik olyan játékos, aki negatív értelemben lóg ki a sorból. Természetesen van példa ennek az ellenkezőjére is, ugyanis Frenkie de Jong és Jordi Alba is jól játszottak, alább mindent kifejtük, hogy miért.

A kezdőcsapat: 

Ter Stegen: 6

Egy védést kellett bemutatnia, a Galatasaray többi lövése elkerülte a kaput. A német kapus passzolt egyébként a legpontosabban a mezőnyben, mivel 27 átadásból 26 sikeres volt — ehhez hozzátartozik az is, hogy mindössze egy hosszú ívelése volt, a többi passz a saját térfelén történt.

Dest: 7 

A csapat egyik legjobbja volt, aktívan segítette a támadásokat, és a védekezésből is kivette a részét, még ha néhol hibázott is — például Aktürkoğlu lövése előtt a 36. percben. Az átadásainak a 92%-a emberhez ment, volt néhány sikeres csele és párharca is, az utóbbi időben úgy néz ki, hogy magára talált.

Araújo: 5

Sokat hibázott még annak ellenére is, hogy az összes párharcát (5) megnyerte (földön és levegőben is), és ez leginkább a saját térfélen elrontott passzokban, indításokban nyilvánult meg. Nem játszott jól magához képest, viszont Aktürkoğlu próbálkozásánál nagyon kellett, hogy blokkoljon. Egy félidőt kapott Xavitól, Piqué váltotta, a katalán mester pedig a meccs utáni nyilatkozatában is kitért rá, hogy vannak még a játéknak olyan aspektusai, amiben Araujó még nem a legjobb.

Xavi: “Körülményesek voltunk, de nincs még veszve semmi”

Eric García: 6

Szintén a jobbak közé tartozott, Araújóval ellentétben 7/5 hosszú ívelése volt sikeres. Igaz, hogy a földön történő párharcainak csak a felét nyerte meg, viszont összesen nyolc jutott ki neki belőle, a légi párharcoknál már ez az arányt nem sikerült megtartani, mivel 6/4-et elbukott. Most ő volt inkább a védelem vezére, mint Araújo.

Jordi Alba: 7

Már hetek óta stabil teljesítményt nyújt, rendkívül jól szállt be a támadásokba, mélységet adott a baloldalnak, és voltak váratlan kísérletei is, mint amikor kapásból lőtt el egy kipattanót, vagy amikor a tizenhatoson kívülről eresztett meg egy lövést. Alba passzolt a legtöbbet a mezőnyben (78), amelynek 90%-a csapattárshoz ment, és összesen 117-szer ért labdához, messze a legtöbbször (Eric García a második 84-gyel). Összességében kijelenthetjük, hogy kapitányként tényleg vezére volt a csapatnak.

Nico: 5

Majdnem egy hónap után került vissza a kezdőbe, utoljára a Napoli elleni EL-rájátszás odavágóján volt kezdő február 17-én. Sajnos nem tudott élni a bizalommal, amit Xavi szavazott neki, mivel sokszor tűnt tanácstalannak, figyelmetlennek, 5/3 párharcot elveszített.

Frenkie de Jong: 7

Busquets helyén kezdett védekező pozícióban, és kiválóan helytállt, mivel kilenc párharcból nyolcat megnyert földön és légtérben is. Az összes szerelési kísérlete sikeres volt (3/3), és a passzainak a többsége az ellenfél térfelén történt, ami így is 93%-os pontosságot jelent. Akár a meccset is megnyerhette volna a Barçának, miután Aubameyang ollózó próbálkozására sikerült érkeznie, de csak a kapufát találta el. A második félidőben Busquets beállását követően már az eredeti posztján játszott.

Pedri: 6

Voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyei, mivel veszélyes területeken is elveszítette a labdát, de a jó megmozdulásai sokat is érhettek volna akár. Jó példa erre, amikor az első félidőben elindult a kapu felé a középpályán és faultolták, amiből Depay rúghatott szabadrúgást, amit végül Peña bravúrral védett. Négyből három sikeres párharc fűződik még Pedri nevéhez, illetve három kulcspassz is, amivel ő alakította ki a legtöbb helyzetet a mérkőzés során.

Adama Traoré: 5

A ,,kivárás, majd bicikli és egy spontán beadás-folyamat” már-már a védjegyévé vált, bízzunk benne, hogy ez nem a ,,Dembélé-effektus”. Nagyjából annyi sikeres beadása volt, mint az általunk adott pontszám, rettenetesen kiszámíthatóan játszott. Hiába sikerült az összes csele (7/7), sokra nem ment vele, mivel az esetek többségében nem tudott minőségi helyzeteket kialakítani (amire a 0,13-as xA mutató, vagyis a várható gólpasszok minőségének változója utal, ami ebben az esetben nagyon alacsony), és az átadásainak mindössze 68%-a talált csapattársat, vagyis finoman szólva se passzolt pontosan.

Ferrán Torres: 4

Baloldali támadóként kezdett, de időközönként helyet cseréltek Memphisszel. Egyedül Aubameyang és Luuk de Jong értek nála kevesebbszer labdához (12-szer és egyszer), Ferrán Torresnek mindössze 22 labdaérintése volt egy félidő alatt, amelynek a végét követően Xavi le is cserélte.

Memphis: 6

Egy órát kapott Xavitól kezdőként, mezőnyjátékban és támadásban is jól teljesített, passzt is alig rontott, Peñát kétszer is próbára tette, de ez sajnos nem volt elég ahhoz, hogy betaláljon — az előző két tétmeccsén kétszer is gólt szerzett csereként, gyakorlatilag egy helyzetből.

Cserék:

Piqué: 6

Jó hatással volt a védelemre, hogy Piqué beállt csereként, nagymértékben javult a labdakihozatalok minősége. A párharcai többségét ugyan elveszítette (8/5), de még így is jobban játszott, mint Araújo.

Busquets: 6

A második félidőben váltotta Nicót, ezáltal magabiztosabb lett középpálya, mivel a legtöbbször jó helyen volt, hogy megállítsa az ellenfél támadásait. Próbálkozott egy lesipuskás fejessel is az 57. percben egy szögletet követően, de Peñán ő se tudott kifogni — akit egyébként a mérkőzés emberének választottak.

Dembélé: 5

Piquéhez és Busquetshez hasonlóan ő is egy félidőnyi lehetőséget kapott. Három lövés (két blokkolt, egy kaput nem találó), 44%-os cselezési hatékonyság, 13/6 megnyert párharc, és néhány jó meglátás fűződik a nevéhez. Hiába okozott több veszélyt, mint Torres, ő se tudott eleget tenni ahhoz, hogy a Barcelona győzni tudjon.

Aubameyang: 6 

Félóra jutott neki Memphis helyén, és akár gólt is lőhetett/gólpasszt is adhatott volna Frenkie de Jongnak az ollózását követően, de lecsúszott a lábáról a labda, és de Jong is csak a kapufát találta el.

Luuk de Jong: –

Mindössze egyszer ért labdához, ezért az ő esetében nem született releváns osztályzat.

Vezetőedző: 

Xavi Hernández: 6

A mérkőzést követő nyilatkozatában elmondta, hogy nem kellett volna ennyire körülményesnek lenniük támadásban, és összességében most ez volt a probléma. Pihentette az általában kezdő játékosokat, lehetőséget adott a fiataloknak, talán még őt is meglepte a csapat teljesítménye — sajnos negatív értelemben, mivel biztosan nem ilyen eredményre számított. A cseréi hoztak változást, lendületet, de ez a meccs inkább a játékosok egyéni hibáin és a dekoncentráción ment el, mintsem rossz edzői döntéseken, vagy taktikai hibákon, illetve Iñaki Peña is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy még a visszavágón is legyen esélye a Galatának.

***

Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz eredeti, klubcímeres termékeink közül – a legjobbakat válogatottuk össze nektek!