Félek a következő korszaktól…

Megoldandó feladat a jövőre nézve

EUROBARÇA BLOG

Így írtok ti!

Tartok a jövőtől, tartok tőle, mert a Barcelona az eredményesség felelősségén túl egy sokkal nehezebb feladattal kerül majd szembe rövidesen. Hogy pontosan mikor, azt nem lehet tudni, de szezonról szezonra közeledik. Talán két idény múlva, talán van még négy évünk, de előbb utóbb-eljön. Ennek nyilván így kell lennie, hiszen nem mi vagyunk az egyetlen klub, akinek szembe kellett néznie legjobbja kiválásával, illetve visszavonulásával. Egy biztos: Leo Messi távozása már nem a nagyon távoli jövőre tartozik.

Lionel Messi a klub talán minden idők legmeghatározóbb futballistájává nőtte ki magát 2004 óta, amikor először debütált a felnőtt csapatban. Már az első pár mérkőzés alatt látni lehetett, hogy különleges. A vele született tehetsége, szorgalma és szerénysége egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a világ egyik jelenlegi és talán a történelem legjobbjává vált, aki hosszú éveken keresztül képes tartani remek formáját. Talán ez különbözteti meg őt egy egyszerű klasszistól.  Eddigi pályafutása során a különböző szakértők már-már kifogytak a pozitív jelzőkből vele kapcsolatban. Jómagam csak örülni tudok, hogy abba a korba születtem, amikor ő a pályán van.

Messi debütálása óta eltelt már 14 év, ez idő alatt fokozatosan vált meghatározó játékossá a Barcelonában, ő lett az első számú, a kulcsjátékos, aki mérkőzéseket dönt el egyes egyedül. Messi jelenti a különbséget két, nagyjából egyforma kvalitásokkal bíró csapat között. Mindez azonban kockázattal is járhat a jövőre nézve. Jelenleg elképzelhetetlennek tartom a Barcelonát Messi nélkül. A csapat és játékosa bizonyos értelemben eggyé vált, ahogy Messi a Barcelona identitásának egyik meghatározó tényezője lett. Az emberek számára egyik sem elképzelhető a másik nélkül jelenleg.

Vannak azonban olyan dolgok, melyek még az argentin zseni számára is törvényszerűek, és az egyik ilyen tényező az idő múlása. Messi kiválását követően a Barcelona komoly gondokkal nézhet szembe, ha nem ismeri fel időben és kezdi meg a munkálatokat a jövő csapatának építését illetően. A következő korszak akkor kezdődik majd meg, ha ő már nem lesz tagja a klubnak. Hasonló, mégis kevésbé meghatározó átmenet volt véleményem szerint, amikor Ronaldinho 2008-ban eligazolt tőlünk, hiszen egy klasszissal lettünk akkor is kevesebbek. Akkor azt gondoltuk, hogy nem lesz még egy olyan meghatározó és jó játékosunk. Aztán jött Messi…

Úgy gondolom, hogy ahogy Iniestát, úgy Messit sem leszünk képesek egy személyben pótolni. Szerintem a Barcelona legkritikusabb gyengesége jelenleg az, hogy túlságosan egy dimenziós csapat. Ez az egy dimenzió pedig Lionel Messi játéka. Ha a pályán van, rendre visszalép labdákért, irányít, ütemet diktál, mérkőzéseket dönt el. Ha nincs a pályán, akkor a csapat elveszti jelenlegi lényegét. A játékostársak keresik őt, aki mindent megold, de ő nem lehet mindig ott. Nélküle viszont nincs taktika, nincs elképzelés, csak 11 a maga posztján klasszis játékos. A Barcelona csak Messivel alkot egységet, nélküle…

A rengeteg pozitívum mellett talán a hosszútávú, észrevétlen elkényelmesedés a legnagyobb teher, ami elkerülhetetlen egy egyesület számára, aki olyan játékost tud a soraiban, mint az argentin. Őszintén remélem, hogy időben felismerik ezt a problémát a klub vezetői, és elindul az a folyamat, ami által a Barcelona csapatként lesz erős, nem pedig egy egyénre támaszkodva.

Nem vészmadár akarok lenni, nem beszélhetünk tragédiáról, sokkal inkább egy olyan fontos és megoldandó feladatról, amelyben a klub vezetőségének óriási felelőssége lesz a jövőben.

Addig viszont természetesen élvezzük a játékát! Én még ebben az életben mindenképpen szeretném élőben látni őt, ahogy vezeti a labdát a Camp Nou gyepén.

Mindenképpen beruháznál egy Barçás ereklyére? Akkor az Eurobarça Shop pontosan a te tereped, ahol megrendelheted az alábbi ‘Baaarca!’ pólót akár több színben is!