Blog: „Ha a vezetőség menne, az lenne a klubnak a legjobb”

Abidal szavai és a következmények

Ha úgy fogalmazunk, tegnap este óta áll a bál a Barcelonánál, talán finomak voltunk: Abidal nyilatkozata indította el a lavinát atombombát, aminek két komoly pontja volt: egyrészt arról beszélt, Xavinak nem is ajánlották fel a kispadot Valverde helyett, ellentétben azzal, amit Xavi maga nyilatkozott, másrészt pedig azt taglalta, hogy a játékosok miatt menesztették Valverdét – ezt viszont Messi kérte ki magának nagyon határozottan… Jelen helyzetről írt nekünk egyik szurkolótársunk, Andris, aki alább foglalta össze a gondolatait és reményeit a jövőt illetően. 

Kezdjük az elején: Abidal nyilatkozata a profizmus látszatát sem kelti, ami még a jelenlegi vezetés „minőségi” munkáját tekintve is kirívónak tűnik. Ha ezt Pista bá’ nyilatkozta volna a baon.hu-nak egy tanya IV-es csapat kapcsán, akkor senki nem kérdőjelezte volna meg annak létjogosultságát. Itt viszont másról van szó.

Az új igazolásokról, illetve Setienről elhangzott gondolatok semmi olyat nem tartalmaznak, amivel foglalkozni lehetne. De minden más igen: első (és talán a legkisebb) probléma, hogy Xavi és Abidal állításai nem összeegyeztethetőek, valaki nem mond igazat. Szerintem itt ez a sztori el is fog halni, nem lesz hivatalos folytatása (főleg nem a médiában), de ha választani kellene, hogy kinek adjak a szavára, akkor természetesen Xavi mellett teszem le a voksom, mert személyes haszna nem lenne abból, hogy valótlant állítson az ajánlatról. Persze, ha ő valóban Font embere és a nyilatkozatával a belső viszály gerjesztése lenne a cél, akkor tökéletes és egyben elég váratlan lépést húztak volna meg. Xavi iránti tiszteletből ezt csak egy a valóságtól elrugaszkodott ötletnek tartom, de azért átfutott egy ilyesmi is az agyamon.

A következő szakasz: Valverdével nem voltak elégedettek a játékosok, ezt Abidal is látta. Ebbe a gondolatba szállt bele Messi páros lábbal, amit egyfelől nem értek, mert valóban folyton kiálltak Ernesto mellett, de – ha csak nem vette magára – ez nem lett volna ok a nyilvános háborúra. Messi Instagramon válaszolt Eric szavaira és egy elég komoly szakadékot fest le a „Messi and the Gang” és a klubvezetés között. Nem állnék senki pártjára igazából itt sem, mert feltehetően Abidalnak igaza volt (és itt inkább az új fiúk panaszait látom a dologban, pl. Arthur és de Jong), de ezt is felesleges volt így kommunikálni. Valverde már nincs itt és felesleges ilyen dolgokba belemenni, a menesztés mellett annyi érv szólt, hogy olyasmit is elővehetett volna, amivel nem szól be senkinek. Ez inkább csak amatőr dolog volt Eric részéről, mintsem szándékos hangulatkeltés.

Számomra viszont a legproblémásabb rész: Ernesto menesztése állítólag az El Clásico után el lett döntve. Na már most: akkor vagy tényleg totál amatőrökből áll a vezetés és egyszerűen eszükbe sem jutott, hogy menesztés esetén pótolni is kellene valakivel a vezetőedzőt, vagy ez a gondolat úgy ahogy van bullshit. Ne felejtsük el: a Madrid elleni 0-0 december közepén volt, ami után lett volna két hetük a menesztést/pótlást megtervezni. Ennek viszont semmi jele nem volt, az Atleti elleni kiesést követően csak a kapkodást és az edzők utáni kapkodást (Xavi, Pochettino) látták az emberek. Ez az a gondolat, ami ha igaz, akkor brutálisan rossz fényt a szakmai munkára a vezetésben, ha pedig nem igaz, akkor pedig Abidallal kellene egy komolyabb beszélgetést tenni. (Ahogy ez állítólag hamarosan megtörténik, amelynek a vége Eric menesztése lehet…) [Végül várhatóan maradni fog – a szerk.]

Ha ebben is a pozitívumot akarom meglátni: én nagy belső konfliktust vizionálok, amely képes lenne úgy meggyengíteni a jelenlegi vezetés pozícióját, hogy egy évvel a választás előtt is megbukhatnának. Nekem nincs kétségem afelől, hogy a klubnak (és ezáltal nekünk, szurkolóknak) is ez lenne a legjobb.

Írta: Pöszmet András

***

Neked is van mondandód? Szeretnéd, ha megjelenne az oldalon? Küldd el nekünk az írásod eurobarca (kukac) eurobarca (pont) hu címünkre és ha jónak ítéljük meg, megjelentetjük.