Luis Enrique paradigmaváltást hajtott végre a spanyol válogatott élén

A spanyol labdarúgó-válogatott az elődöntőig jutott az Európa-bajnokságon, ahol az olaszokkal szemben maradtak alul tizenegyespárbajban. A spanyolok keretébe 4 Barcelona játékos is bekerült, Jordi Alba, Pedri és Busquets alapembernek számított, de Eric García sem volt peremember. Pedri lenyűgözőtt mindenkit, Jordi Alba szintén nagyon jól játszott. Szubjektív.

A spanyolok szereplése kapcsán két dolgot fontos leszögezni az elején: Először is, az új generáció az első komoly megmérettetésén van túl, másodszor óriási fejlődés, előrelépés történt az előző 3 nagy tornához képest, amelyek óriási lebőgésekről, kínos kiesésekről maradtak emlékezetesek, ráadásul sokszor gyakorlatilag nézhetetlen és élvezhetetlen volt játék. Továbbá Luis Enrique paradigmaváltást hajtott végre. A stílus alapja továbbra is a labdabirtoklás, azonban a támadójátékot teljesen más módon közelíti meg: „Tiki-taka” helyett sok mozgással, helycserékkel, rotációkkal, forgatásokkal, súlypontáthelyezésekkel törték fel az ellenfelek védekezését, illetve beadásokkal próbálkoztak. Enrique megvalósított egy másik szemléletet, filozófiát, ami meglátszott a pályán és szép eredményt értek el vele.

A spanyolok az egyik legjobb teljesítményt nyújtották ezen a tornán, teljesen megérdemelten kerültek a legjobb 4 közé. A támadójátékuk pazar, látványos és tetszetős volt, ezért megérte nézni a meccseiket. Nagyon sok helyzetet dolgoztak ki, azonban a horvátok és a szlovákok elleni mérkőzéseket kivéve nem tudták értékesíteni azokat. A pocsék helyzetkihasználás mellett a kontrák elleni sebezhetőség volt a másik gyenge pont. Labdavesztés után nem tudtak megfelelően visszarendeződni. Nem engedtek sok helyzetet az ellenfeleiknek, azonban azok a helyzetek zömében magas minőségűek voltak. Továbbá, óriási hibákat követtek el a saját kapujuk előtt, elég csak Unai Simón horvátok elleni bődületes bakijára gondolni.

barcelona pólók nadrágok törölközők akció

Jordi Alba mindenképpen a legjobban teljesítő spanyol játékosok közé sorolandó. Ő biztosította a bal oldalon a szélességet,  az elfutásai, a beindulásai és a beadásai jelentették az egyik legerősebb támadófegyvert. 12 kulcspasszt osztott ki, ebben a tekintetben 2. holtversenyben Marco Verrattival és Lorenzo Insignével Kevin de Bruyne mögött. Ez óriási teljesítmény egy balhátvéd részéről. Helyzetek kialakításában is jeleskedett, 1.6-os xA-érték (2. a spanyolok közül) és 17-es shot-creating action mutató (3. Pedri és Dani Olmo mögött a spanyolok közül ) fűződik a nevéhez. 16 alkalommal juttatta el a labdát az ellenfél büntetőterületén belülre, ebben az aspektusban mindenkit maga mögé utasított. Továbbá 49 alkalommal passzolt az ellenfél támadóharmadába, ebben a mutatóban az 5. helyet foglalja el a teljes mezőnyben.A horvátok elleni nyolcaddöntőn csereként szállt be  a 77. percben, a másik 5 találkozón minden percet a pályán töltött.

Eric García az olaszok, a szlovákok és a horvátok elleni összecsapások alkalmával lépett pályára, összesen 252 percet játszott. Korrekt teljesítményt tett le az asztalra. 96%-os pontossággal passzolt, de szinte csak rövid – és nem progresszív – passzokat hajtott végre. Védekezésben óriási hibákat nem vétett, habár az olaszok elleni kapott gólnál tisztes távolságból nézte Chiesát, ahelyett, hogy megpróbálta volna leszerelni.

Sergio Busquets az első 2 meccsen koronavírus-fertőzés miatt a keretbe sem került be, az azt követő 4 mérkőzésen azonban bekerült a kezdőcsapatba. Nem feltétlenül tartozott a legjobbak közé, de sok kritika sem érheti a mutatott játékát. Stabilitást adott, jól ellátta a szerepkörét, de nem emelkedett ki támadásban. Azonban, 11 szereléssel és 32 sikeres nyomásgyakorlással a labda elleni játékhoz sokat tett hozzá.

Pedri – akiről ebben a cikkben korábban már írtunk – volt egyértelműen a spanyolok válogatott legjobbja. A legfontosabb támadó statokban pazarul teljesített (a helyezések az egész mezőnyre vonatkoznak): Progresszív passzok (43 darab, 3.), progresszív labdacipelések (66 darab, 2.), kulcspasszok (10 darab, 5.), passzok az ellenfél büntetőterületén belülre (11 darab, 4.), passzok az ellenfél támadóharmadába (68 darab, 1.), illetve  a shot-creating action mutató (27 darab, 1.). Bámulatos és döbbenetes volt azt látni, hogy 18 évesen, élete első nagy tornáján mindenkit elkápráztatott. Ő szabta a tempót, irányította a társakat, 18 évesen. Elképesztő látása van ehhez a játékhoz.

xA: expected assists, azaz a várható gólpasszok, a helyzetkialakítás képességét vizsgálja.
Progresszív passz: Olyan előre irányuló átadás, amely saját térfélről indítva legalább 30 méteres vagy az ellenfél térfelén legalább 10 méteres vagy a büntetőterületen belülre juttatja el a labdát.
Progresszív labdacipelés: Olyan labdacipelés, amellyel legalább 5 yardot közelít az ellenfél kapuja felé, ha nem saját térfélén történik vagy beviszi a labdát a büntetőterületen belülre.

(Források:A statisztikai adatok a fbref.com oldalról származnak.)