Roberto de Assis Moreira: „Az öcsém ügynökének lenni egy kész őrület, de nagyon élvezem” – Exkluzív interjú

Ronaldinho bátyja és egyben ügynöke adott exkluzív interjút az Eurobarçának

Roberto de Assis Morreira a kezdetektől fogva segíti öccse, Ronaldinho karrierjét. Ahogy a Barcelona korábbi sztárja nyilatkozta róla: egyszerre tekint rá bátyként, az édesapjaként, a partnereként és futballistaként. Kevesen tudják, de Assis is futballista volt korábban, több európai és brazil klubban is megfordult, például a Gremio, a Sporting CP és a Sion játékosa is volt, végül 31 évesen a Montpellier labdarúgójaként vonult vissza. Játékoskarrierjét követően Ronaldinho ügynöke lett, emellett sikeres üzletember, és a brazil Porto Alegre FC elnöke is. Ronaldinhóval együtt a Budapesten megrendezett Teqball Europe Tour rendezvényének vendégei voltak, munkatársainknak a sajtótájékoztatót követően sikerült egy interjút készíteni vele.

Kóródi Brúnó Zoltán, Eurobarça: Szia Assis, hogy érzed magad?

Roberto de Assis Moreira: Köszönöm, jól, minden rendben.

Bruno: Remélem, nem veszed sértésnek, ha spanyolul készítenénk az interjút.

Assis: Nem, dehogy, beszélek spanyolul, nem okoz problémát.

Bruno: Az Eurobarçától jöttünk, ezért részben a Barcelonát érintő kérdéseink lesznek, ha nem probléma. Jól emlékszem, ugye, hogy már 2002-ben is te voltál Ronaldinho ügynöke, amikor Barcelonába szerződött?

Assis: Mindig is együtt dolgoztunk, együtt voltunk. Az öcsém ügynökének lenni egy őrület (nevet), bolond életet élünk, de nagyon élvezem. Nagyon boldog vagyok, hogy részese lehetek ennek a történetnek, amit ő hozott létre, és ennek a szenvedélynek, ahogy a sportnak él.

Bruno: Mi volt a kulcsmomentum, hogy Ronaldinho végül a Barcelonába igazolt, és nem másik csapatba?

Assis: Már azelőtt létezett egy projekt, hogy Barcelonába ment volna. Mi mindig is a Nike-val dolgoztunk együtt, így a kezdetektől fogva olyan projektek játszhattak, ahol a Nike is jelen volt, mint a Manchester United, az Inter Milan, a Paris Saint-Germain és a Barcelona is. Tehát ez az egész egy sokkal átfogóbb terv része volt.

Raphinha története – “Nem tévedtem el az utamon” (1. rész)

Bruno: Mit gondolsz a Barcelona jelenéről? Mint klubelnök, ha a Porto Alegre hasonló financiális problémákkal szembesülne, te meglépnéd azt, amit Laporta idén nyáron?

Assis: Nagyon különbözik a helyzetünk. Laportának világszerte sok támogatója, rajongója van, és emiatt nagy a nyomás rajta az eredmények tekintetében. Emiatt sokszor őrültségekhez kell folyamodnia, hogy fontosabb címeket nyerhessen. Fontos persze, hogy pénzügyileg, gazdaságilag stabil legyen, de végső soron címeket kell nyerni. Versenyképes csapatot kell csinálnia és nyerni.

Bruno: És mit gondolsz, azokkal a játékosokkal kapcsolatban, akik most alkotják a keretet, lehet esélyünk idén címeket nyerni, vagy ez még nem elég?

Assis: Azt gondolom, hogy még korai ilyesmiről beszélni. Még csak most zárult az átigazolási időszak, még csak most kezdenek látszódni az eredményei. Ez a probléma a futballal, a legtöbb esetben nincs idő hosszabb távú tervekre. Az eredmények miatti nyomás akkora, szinte azonnal nyerni kell valamit, hogy a szurkolók újra büszkék legyenek, győztesnek érezzék magukat. Ez a Barcelona esetében csak úgy megy, ha nyersz, nyersz és nyersz. Nincs más mód.

Bruno: Ismersz-e olyan brazil játékosokat, akár a te csapatodból, vagy máshonnan, akikkel a Barcelona előrébb lenne?

Assis: Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert kevés olyan játékos van, aki készen állna, hogy a Barcelonában játsszon. A minőséget, vagy a versenyképességet nézve, a játék intenzitását nézve, nem egyszerű. És emellett nekünk braziloknak nincs EU-s útlevelünk, és az EU-n kívüli játékosok számára egyre kevesebb hely van a csapatokban. Túl sok dolog kell ahhoz, hogy valaki egyből egy nagy európai csapathoz kerüljön. Az az igazság, hogy Brazílián belül nehéz akár egy nevet is mondanom, aki a Barcelonába jöhetne és meghatározó játékossá válhatna. Illetve úgy látom, hogy a nemzetközi játékospiac mindig megvárja a nagyobb futballtornákat, hogy kiderüljön, melyik játékosban üti meg a szintet. Ilyen például a világbajnokság, ami most jön nemsokára, ott lesz nagyon sok játékos, akik már európai klubokban játszanak, de a vb alatt szintet léphetnek, és olyan csapatokba kerülhetnek, mint a Barcelona. Én neked Richarlisont mondanám, aki nagyon jól játszik most Angliában, ő egy különböző stílusú támadó lehetne, érdekes dolgokra lenne képes egy olyan nagy klubban, mint a Barcelona.

Bruno: És mit gondolsz, Raphinha, aki már a Barcelonában van, mire lehet képes?

Assis: Ő fantasztikus, egy nagyszerű játékos. Egy fiatal, aki hatalmas minőséget képvisel. Az én klubomban nevelkedett Brazíliában, a Porto Alegrében, ott tette meg az első lépéseket, és apránként beérett. Nagyon boldog vagyok miatta, hogy ismét részese lehettem egy ilyen csodálatos történetnek.

Bruno: A napokban jelent meg Raphinháról egy riport a brazil sajtóban, ahol elmondta, hogy több olyan játékos is van, akik profiként nem léptek pályára Brazíliában, de Európában nagy karriert futnak be. Mi lehet ennek az oka?

Assis: Nem mindenki járja be ugyanazt az utat. Sok játékos nagyon fiatalon hagyja el Brazíliát, anyagi okokból, mert Európában sokkal jobb feltételeket kapnak. Sokan már 15-16 évesen elmennek Európába, egy európai karriert kezdeni. Mások pár évvel később, 17-18 évesen mennek csak el, hogy Európában váljanak kész játékossá, mert egy számukra megfelelő játékstílust találnak ott. Általánosságban egy fiatal tehetség Brazíliában már 17-18 évesen megkapja a lehetőséget az első csapatban, de egyre több európai csapat befektetést lát a brazil srácokban, és minél fiatalabb korukban el akarják vinni őket.

Raphinha története – “Nem tévedtem el az utamon” (2. rész)

Bruno: Az utolsó kérdésem a világbajnoksággal kapcsolatban lenne. Mit gondolsz, meg fogjátok nyerni a hatodikat?

Assis: Nem egyszerű kérdés. A világbajnokság mindössze hét mérkőzésből áll, egy pillanatra nem figyelsz oda, és kiestél. Azt gondolom, hogy Brazília egy kiváló lehetőség előtt áll. Nagyszerű csapat, a játékosai is jó formában vannak, ha megnézzük, Neymarnak nagyon jól megy, Raphinak, Vinicius Juniornak szintén, ők ketten nagyon tehetséges fiatalok, akik egyedül is képesek különbséget jelenteni a pályán. Ha együtt nézzük a csapatot, az elmúlt évben már összeszoktak, az edzőnek pedig ez már a második világbajnoksága lesz, aki hat éve dolgozik a válogatott élén. Ez egy nagyon nagy lehetőség előttünk, azonban a futballban semmi sem biztos. Egy rossz mozdulat mindent eltörölhet, és a vb-t követően négy év fieszta helyett négy év bánat lesz. Meglátjuk.

Bruno: Köszönjük szépen.

Assis: Egy öröm volt.

Az interjút készítette: Balogh Efraim, Pöszmet András és Kóródi Brúnó Zoltán.