Olaszország U17 – Spanyolország U17 | Sajtótájékoztató és exkluzív interjú a két kapitánnyal

Megkérdeztük az olaszok AS Romában játszó játékosát is, hogy mit vár a mérkőzéstől

Csütörtökön 20:00-kor, Budaörsön kezdi meg szereplését a spanyol U17-es labdarúgó válogatott a hazánkban rendezett, idei U17-es Európa-bajnokságon Olaszország ellen. Az Eurobarça is részt vett a mérkőzést megelőző, mixed zone jellegű sajtótájékoztatón, ahol a spanyol válogatottat Julen Guerrero szövetségi edző, az olasz válogatottat Bernardo Corradi szövetségi edző, valamint Mattia Mannini, az AS Roma utánpótláscsapatának játékosa képviselte. A mérkőzésre szerda estére minden jegy elfogyott, de a torna többi meccsére, így a spanyol válogatott Szlovénia, valamint Szerbia elleni mérkőzéseire itt tudtok jegyet vásárolni.

Julen Guerrero-interjú

Kóródi Brúnó Zoltán, Eurobarça: Remélem, jó fogadtatásban részesültetek itt Magyarországon, és kellemes heteket fogtok itt tölteni. Mik az előzetes elvárásaitok a tornán való szereplésetekkel kapcsolatban?

Julen Guerrero: Egy ilyen torna mindig nyitott kérdés, és egy-egy meccsen bármi megtörténhet. Úgy jöttünk ide, hogy szeretnénk eljutni a döntőig, a csapat ilyen mentalitásban készült a tornára. Azonban mindent a maga idejében, először a csoportkör meccsei számítanak, különösen a holnapi, olaszok elleni mérkőzés, aztán meglátjuk.

Bruno: Mennyire nehéz fenntartani a morált egy olyan csapatban, ahova sokféle hátterű játékos érkezik? Ott van például Lamine Yamal, aki nemrég 15 évesen mutatkozott be a Barcelona felnőtt csapatában, míg van játékos, aki az Albacete U19-es csapatában játszik.

Julen: Itt mind jó barátságban vagyunk, a srácok az egész szezonban együtt vannak, hihetetlenül jó a hangulat közöttük. Mindenki beleteszi a saját részét, hogy működjenek a dolgok. Helyén tudjuk kezelni a dolgokat.

Bruno: Mi a fontosabb célkitűzés egy ilyen fiatal csapatnál? Megnyerni egy ilyen tornát, vagy követni a felnőtt válogatott stílusát?

Julen: A spanyol válogatottnak megvan a saját stílusa, és mi ehhez hűen játszunk. Viszont azért tesszük ezt, mert hiszünk ennek a sikerességében. Nagyon fontos a számunkra, hogy ezt tanítsuk meg a fiatalabb generációknak. Ezt játsszák fiatal korukban, hogy amikor a felnőtt csapathoz kerülnek, felkészültek legyenek.

Bruno: A 2009-ben U20-as világbajnoki bronzérmes magyar csapat csatára nyilatkozta, hogy amikor visszament  a torna után a Werder Bremenhez, sokan azt se tudták, hol volt addig. Spanyolországban mekkora jelentőséget tulajdonítanak egy-egy győzelemnek?

Julen: Az a helyzet, hogy mi minden meccset külön-külön, a végeredménytől függetlenül elemzünk. Ha nyersz, akkor is rengeteg dolog van, amin később fejleszteni kell, ezért külön is kezeljük.

Bruno: Mennyire nehéz felkészülni ilyen fiatal, még ismeretlen játékosokból?

Julen: Az interneten szerencsére számos platform van, ahol lehet adatokat, információkat gyűjteni a válogatottakról, európai klubokról, így ha keresed, előbb-utóbb könnyen találsz dolgokat.

***

Bernardo Corradi & Mattia Mannini

Bruno: Hogy érzitek magatokat Magyarországon ezen a tornán?

Bernardo Corradi: Novemberben már jártunk itt barátságos meccsen Telkiben, Magyarország ellen, láttuk a csodálatos létesítményt és a pályát, volt lehetőségünk tenni egy sétát a városban, nagyon szép város, egyike azoknak a történelmi városoknak, amit később a családoddal is meglátogatnál. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy itt lehetünk. Amikor a sorsolásra jöttem, megnéztem mindent a környéken. A Magyar Labdarúgó Szövetség remek munkát végzett.

Bruno: Hogy látjátok az esélyeiteket a tornán?

Mattia Mannini: Képesek lehetünk megnyerni, reméljük legalábbis, de először még pályára kell lépnünk. Az év eleje óta ezért a pillanatért dolgozunk. Holnap lesz az első játéknap, természetesen készen állunk.

Bernardo: Nem tudjuk, hogy nyerünk-e végül, de készen állunk. Eredményes volt a felkészülés, képesek lehetünk valami nagyot alkotni.

Bruno: Mindkét milánói csapatból van játékosotok. Milyen hangulatban telt a tegnap este? Volt összetűzés?

Bernardo: Nem, nem. A stábbal együtt néztük a meccset, a srácok pedig a szobáikban. De azt tudnod kell, hogy ők mind barátok. Amikor idejönnek a válogatotthoz, azt érzed, hogy nagyon közel állnak egymáshoz, természetesen ugratják egymást, de nagyon erős kötelék van közöttük.

Mattia: Előfordul időnként, hogy az olasz bajnokságban egymás ellen játszunk, de nagyon tiszteljük egymást. Amikor ezt a mezt viseljük, akkor az országunkat képviseljük, szóval együtt vagyunk.

Bruno: Ha jó sejtem, akkor elég jól fel tudtátok térképezni a spanyol válogatottat, vannak Barcelonából és Madridból is játékosok, de ott van Lamine Yamal, aki már a felnőtt csapatban is bemutatkozhatott. Problémát okozhat számotokra?

Bernardo: Igen, ő a legismertebb játékos, hiszen már bemutatkozhatott a Ligában. Januárban játszottunk ellenük, és nagyon kemény meccset játszottunk, amely kiváló felkészülésnek bizonyult egy ilyen tornára. Ismerjük őket, és ők is ismernek minket.