Exkluzív interjú a Mate Manussal: „Messi és egy egyszerű, nyomornegyedben élő csávó is ugyanazt a matét issza”

Humayer Dáviddal, a yerba mate magyarországi forgalmazójával beszélgettünk

Humayer Dávid, más néven a Mate Manus már évek óta foglalkozik a yerba mate és a hozzá tartozó eszközök forgalmazásával, emellett gyerekkora óta a Barcelona szurkolója, és tulajdonképpen vállalkozása alapját, az argentin főzet iránti érdeklődését is Messinek köszönheti. Bár csak néhány éve próbálta ki először ezt az italt, mára több ismert magyar labdarúgó is tőle vásárol. Egy főzet Playadito mellett beszélgettünk a matézásról, a vállalkozásáról, és természetesen a Barcelonáról is.

Kóródi Brúnó Zoltán, eurobarca.hu: Mielőtt elkezdjük az interjút, tudnod kell, hogy én életemben egyszer fogtam a kezembe mate tököt, akkor is csak kóstolót kaptam egy argentin lakótársamtól Erasmuson. Ezen kívül nyilván, ahogy sok szurkoló, láttuk Messi vagy a többi dél-amerikai játékos kezében a matét. Mi is ez tulajdonképpen?

Humayer Dávid, Mate Manus: Nagyon sokat foglalkoztam vele, igyekszem nem mélyen szakmai lenni. A maté jelenti magát az italt is és jelenti magát a bögrét (amelyből isszuk). Alapból a maté egy kifaragott lopótök, egy zöldség, ebből ittak a guaraní indiánok kb. a 16. századtól, amikor először látták a telepesek őket, már akkor is a maté leveleket forrázták le, de akkor még a fogukkal szűrték, nem ezzel a fém szívószállal, a bombillával. Lopótökből készül alapból, de készül fából, üvegből, rozsdamentes acélból. Amit Messinél, Araujónál látunk, az lopótökből van, de bőrborításból. A bombilla vagy alpakka ezüstből vagy rozsdamentes acélból készül. Előbbinél szerintem jobban néz ki, hogy korrodálódik, rusztikusabb lesz tőle. A matéhoz tehát kell a tök, kell egy termosz, mert egész nap ugyanazt a növényt forrázzuk, de nem szó szerint, mert 70-80 fokos vízzel öntjük le.

Bruno: Mit kell tudnunk erről a növényről, vagy a hatásairól?

Mate Manus: Az első és legfontosabb dolog, és sokszor kérdezik tőlem kóstolókon, hogy „Ez egy tea-e?”. Szigorúan nézve ez nem egy tea, hiába hívjuk a kamillateát vagy a mentateát is így, ez nem tea. Teának a zöld tea, feketetea, stb. nevezhető, ami ugyanaz a ,,camilla synensis” nevű fajtából készül, ezt úgy hívják, hogy ,,ilex paraguariensis”, általában rá is szokták írni. A maténak három fő összetevője van, ami említésre méltó. Van egy koffein derivatíva, ami egy koffeinhez hasonló dolog. Ezt nagyon sokszor az argentinok mateinnek hívják, de sok vita van az argentinokkal, és ha azt mondod, hogy ebben koffein van, akkor sokszor dühösek lesznek. Van benne teobromin, hosszútávú energizáló, a fekete csokiban is ez van, jókedv növelő. A kávé feldob és leesel tőle (vagy már azt sem), ez pedig egy hosszabb távú, elnyújtott energiát ad. Amit most iszunk, még 4-5 óra múlva is érezni fogjátok. Lehet, hogy lesz kedvetek dolgozni este, futni, vagy bármit, ezt tudjuk be a maténak.

Bruno: Bár a honlapodon videókat is találhatunk a tökéletes maté elkészítéséről, dióhéjban el tudnád mondani nekünk, hogy mire figyeljünk?

Mate Manus: Hideg, langyos vízzel áztattam elő, hogy a poros részek megduzzadjanak. Ha a szátokba kerül, nem kell megijedni. A focisták nagy többsége uruguayi típusú matét iszik, az sokkal porosabb. Én, ha valaki először próbálja, mindig argentint csinálok, ez áll leginkább az origóban a yerba maték terén. A bombillával alákanalazok, ideöntöm a vizet azért, hogy ez minél tovább száraz maradjon, és ne ázzon el az egész, hisz nem egy felöntés alatt lendül hatásba. A víz 70-80 fokos, a vízforralóm 80 fokra melegíti, lassan a termosz hangjából is tudom, hogy kb jó. Ha 80 fölött van, se nagy probléma, csak ne forrázd le a szádat. A magyarok hidegebben szeretik, egy magyar leégetheti a nyelvét, ha egy argentin csinálja neki a vizet, de a latinok már hozzá vannak szokva.

Bruno: Ha kész a főzet, vannak hasonló kőbe vésett szabályok, mint mondjuk egy kínai teaszertartásnál, vagy lazább a folyamat?

Mate Manus: Először a házigazda issza. Altruista szokás, ami azt jelenti, hogy mivel alákanalaztam, több por megy a bombillába, illetve a víz is hideg az alján, amitől langyos lesz a maté, és ezt általánosságban nem szeretik. Régen amikor a gauchók itták, volt, hogy hangya mászott bele és azért szívta ki először a házigazda a vizet. Van, hogy valaki felszívja és ki is köpi. Ezt követően három szabály van. Az első, hogy kézzel sose nyúlj a bombillához, nem szabad tartani, ne mozgassuk, mert belemegy a por. Második, hogy felöntéskor egyből meg kell inni, mert, ha nem iszom, akkor addig stoppolom a matét, a többieket várakoztatom, illetve sokkal keserűbb is lesz. Harmadik szabály, hogy nem szabad megköszönni, csak ha már nem kérsz többet. Fontos, hogy egy maté körbejár. Ha megnézzük a képeket, Messi, Suárez, stb. is egy matéval jár, a másiknál meg a termosz van. Békepipa jelleggel működik.

Bruno: Te hogy találtál rá, és mitől kedvelted meg ennyire?

Mate Manus: Én azért kezdtem el matézni, mert láttam Messinél és Suáreznél, és mondtam az akkori barátnőmnek, hogy ezt karácsonyi ajándéknak el tudnám képzelni. Gondoltam, hogyha Messi orvosai ezt engedik, akkor olyan rossz nem lehet. Én egyébként most már nagyon jó matét csinálok, de életem első matéja, amikor először kipróbáltam, borzasztó volt, forróvizet raktam bele, mert a mi generációnk nem nagyon olvas használati utasítást, és ha nem megy, csak akkor nézünk bele a dobozba. Mivel sokat is ázott, rendkívül beütött. Mivel alapból a foci miatt vettem, gondoltam, egy kispályás focimeccs előtt is kipróbálom, és nagyon jó lett tőle a koncentrációm, egy magabiztos, nyugodt figyelmet adott. Van benne koffein/matein, jobban mentek a lövések, sok volt az oxigén az agyamban. Elsőre azt hittem, hogy csak placebo, de aztán kipróbáltam máskor is. Úgy voltam vele, hogy ha placebo ha nem, mindenképp van egy olyan hatása, hogy segít ráhangolódni, rákoncentrálni a meccsre. Azt mondtam, hogy én ezt szeretném inni, és kipróbáltam az ízesítettet is. Nagyon boldog voltam, hogy akár ez finom is lehet.


Dávidhoz nem csak szurkolóként áll közel a labdarúgás

Bruno: Mi vezetett odáig, hogy mára már terjesztő lettél?

Mate Manus: Borokkal dolgoztam régen, sommelier voltam. Eldöntöttem, hogy legalább tíz évig szeretnék a matéról írni, a második-harmadik zacskó után. Korábban kávé bloggal indultam, a bor után, mert rájöttem, hogy nem szeretek borokkal foglalkozni, de szeretek kávézni, és mindig kipróbáltam az újdonságokat. A kávés blogomon volt egy poszt a matéról, akkor kapott el az egész. A barátaim elkezdték kérdezni, hogy mi ez, hisz ezzel jártam, keltem, majd venni is szerettek volna, akkor kezdtem el importálni. Úgy voltam vele, hogy legrosszabb esetben megiszom én az összeset, ha nem vesz senki. Most már lehet, hogy ez több évbe telne, de már annyi vásárlóm van, hogy nincs veszélye ennek. Sok barátom elkezdte vinni. Mondták páran, hogy macera elkészíteni, és a Nespresso egyszerűbb. Amit láttatok, fél percbe se telt megcsinálni. Magát a vállalkozást azért is csinálom egyedül, mert nem vagyok jó a delegálásban. Például az interjú után fogok nekiállni csomagolni, és egyelőre az egész melót el tudom végezni a rendes munkám mellett. Csak hogy lássátok a motivációmat, nincs bennem nagy vágy, hogy még többet eladjak. Ezt érzik az emberek, hogy nem akarok megfelelni.

Bruno: Milyen volt elsőre itthon a fogadtatása ennek a szenvedélyednek? Kinéznek téged?

Mate Manus: Szoktak rám furcsán nézni, amikor egy tökkel a kezemben járkálok a 4-6-on. Bár nem kérdezik meg, hogy „Uram, maga itt drogozik a villamoson?” Viszont a tekintetekből le tudom olvasni. Persze, ha tudnák, hogy ez a világ legegészségesebb itala, és még Ferenc pápa is ezt issza… Komolyan, főleg amikor egy katolikus elvonuláson a nénik rám néznek, és kérdezhetnék, hogy ,,Ez a drogos hogy került be ide?!”, jó lenne mindenkinek elmondani, hogy mit iszom, de legtöbbjüket megtartom őket a saját gondolataikban.

Bruno: Pedig Uruguayban vagy Argentínában természetes viselkedésnek tűnne…

Mate Manus: Az uruguayiak csinálják azt, hogy a mate a jobb kézben, termosz a hónuk alatt, a fél kezük foglalt mindig. Az argentinok emiatt hülyének nézik az uruguayiakat, mert náluk mindenhol van egy-egy maté, mint nálunk a bögre. Én az uruguayi módszert képviselem, mindenhova matéval járok, nincs is más választásom. A focisták nagy része is az uruguayi módszert képviseli. A maté Brazíliában is megy. Ha a Barcelona leigazol egy játékost Brazíliából, első dolgom, hogy megnézzem, melyik tartományból jött. Ha Rio Grande do Sul, Santa Caterina vagy Paraná, akkor van esélye, hogy matézik. Ők másfajta matét isznak, egy rikítózöld, füstmentes változatot, ami méregzöld, akár a matcha tea, de ők csak otthon fogyasztják. Alisson vagy Thiago Silva például ezt issza. Mindig csak otthonról posztolnak. Gnabry az egyetlen, aki brazil matét visz a meccsre. Ő valahol megtanulta a matézást és viszi. Nekem ez azért fontos, mert ha én kiposztolok focistákról, hogy matézik, az segíti az értékesítést, és nekem ez olyan már, mint a focis kártya.

Bruno: Itthon kiknek tudod árulni? Itt élő dél-amerikaiak többségében, vagy a magyarok is kezdenek rákapni?

Mate Manus: A vásárlóim öt százaléka argentin, 95%-a magyar. Ezen meg szoktak lepődni, mert azt hiszik, hogy csak latin vásárlóim vannak, nagyon elterjesztettem a magyarok körében. Fontos, hogy nagyon sok hazai labdarúgó is a vásárlóm az élvonaltól a BLSZ4-ig.

Bruno: Akkor lehet, hogy ez lesz az új divat a focisták körében a tetoválás után?

Mate Manus: Remélem, hogy így lesz, persze nem csak magam miatt. A matézás a csapatösszhangban is segíthet, nem csak a hatóanyag által, ha körbe adják. Az argentin válogatottat nagyon követem, sokkal jobban, mint a spanyolt. Mindenki matézik, volt is egy ilyen posztja a Kislány, nagy focinak, amit én készítettem, hogy minden játékosról kerestem egy-egy képet, ami nem volt egyszerű, mert például Foyth-ról nincs annyi kép, de azért ők is néha felpakolják az instára azt, hogy matéznak. Ez tök jó volt, hogy minden játékos fogyasztja. Ez persze nagy dolognak tűnik nekünk, de Argentínában ez olyan, mintha azt mondanám, hogy vizet iszik.  Az NB1-ben is van jó pár fogyasztó. Nekik szoktam szorítani. Akire most nagyon büszke vagyok az a Lukács Dani…egyrészt jó ideje brutális formában játszik (előbb a Kecskeméttel jutott fel az NB1-be, majd most a Diósgyőrrel is). Másrészt csináltattam neki egy gyönyörű matét. A focistáknál egyébként sokszor nehéz szabadidős tevékenységet találni, ami nem sérülésveszélyes, hasznos és segíti a szezonját. Edzeni tudnak, netflixezni, de egy csomó hobbit nem űzhetnek, vagy azért, mert veszélyes vagy ártalmas nekik. A maté egy divat is, mert Messi és sok kiváló focista fogyasztja, de legalább egy egészséges divat. Volt, amikor az NFT-s blockchaines matricákat vették Neymarék, sok focista akkor arra függött rá. Nagyon boldog lennék, ha a magyar válogatottban elterjedne a maté, amire nincs olyan nagy esély, hisz egy keserű ital, és nem vagyunk hozzászokva gyerekkorunktól. A focisták általában felhívnak telefonon, mert kell nekik konzultáció. Mivel sommelier voltam, nagyjából le tudom olvasni, hogy ha a limonádét több citrommal szereti, vagy a kávét több cukorral, vagy csak kólát iszik, akkor milyen ízek jöhetnek be neki. Mivel sok ízesített matém van, így könnyen tudok ajánlani. Viszont, ha közli, hogy zöld teát már ivott többfélét, akkor tudom neki a natúrokat is ajánlani. A kezdőszettben – ami a legtöbbet vásárolt termékem –, van egy natúr argentin, egy uruguayi és egy ízesített brazil, hogy lássák, hogy teljesen más is lehet. Én is ízesítetten szerettem meg, pedig nem voltam cukormániás.

Bruno: A legeltérőbb rétegekben is fogyasztják. Van a maténál is akkora különbség a fajták között, mint a boroknál?

Mate Manus: Nagyon sokféle yerba mate van, de minőségben nincs akkora spektrum, mint más italoknál. Messi és a nyomornegyedben élő csávó ugyanazt a yerba matét issza. A borok tekintetében Messi inná a legdrágább fajtákat, míg a nyomornegyedben a kannás bort, szóval ez a mate egy ilyen „demokratikus” műfaj. Messi persze ezüst-arany bombillával egy drága matéból issza, de az ital az ugyanaz. A mate tök maximum öt százalékban befolyásolja ezt.  Én három éve csinálom ezt a matézást, csinálok hozzájuk hosszú leírásokat, őszintén megírom azt is, hogy annyira füstös, mintha hamutálat nyalogatnék, és biztos nem iszok belőle többet, hiába rendeltem tíz csomaggal. Volt, hogy kiírtam Facebookra, hogy ez a mate olyan füstös, hogy ha valaki le akar szokni a cigarettáról, akkor ingyen odaadok neki egy csomaggal, ekkor még négy maradt meg. Rámírt egy férfi (azóta már matero társam), hogy ő mind a négyet megvenné, és ki is fizeti. Később jelezte, hogy imádta, bár nem szokott le, szóval fél siker.

Bruno: Láttam a webshopban, hogy vannak drágább termékeid is. Tényleg van rá kereslet?

Nem rendelek belőlük sokat, ezek ezért is különlegesek, hogy csak néhány darab van belőle. NB1-NB2-ben megveszik, illetve vannak mate-rajongók, akik már annyit matéztak, hogy megajándékozzák magukat. Van olyan is, aki nem milliomos, és úgy veszi meg.

Bruno: Igaz a legenda, hogy a mate jó másnaposságra?

Mate Manus: Tökéletes. Én esküvőre is viszem a matét, a barátaim ismernek, a legnagyobbat a mate másnap a reggelinél megy. Adaptogén növény, nagyon kevés ilyen van, például a ginzeng. Minél rosszabbul vagy, annál jobban segít. Esküvő után olyan bókokat kapok, hogy ez egy csodaital. Utána persze elfelejtik, de nagyon jó a másnaposságra.

Bruno: Beszéljünk egy kicsit rólad. Mit lehet rólad tudni, ha nem éppen matét árulsz?

Mate Manus: Én a Corvinuson végeztem, közgazdász vagyok. Olyan szakon végeztem, hogy kicsiben mindenhez értek, de semmihez sem igazán. A maté vállalkozáshoz ideális, mert én csinálom a számlázást, a beszállítást, a marketinget, mindent. A hobbimnak indult, de most már nagyon kinőtte magát. A civil munkám egy segélyszervezetnél van, és ott hátrányos helyzetű településeken, például Borsodban egy felzárkóztatásért felelős csapatnak vagyok a közgazdásza. Többek között varróklubot is nyitunk, ahol hátrányosabb helyzetű asszonyok dolgoznak, a gyerekeik pedig legalább látják, hogy anyuka dolgozik, nem csak otthon ül. Eközben apuka Budapesten egy építkezésen dolgozik. Alternatívákat mutatunk, miközben nem olcsó egy varrodát vagy sajtműhelyet felépíteni, fenntartani, próbáljuk legalább a nullához közelíteni (ez egyébként az Ökumenikus Segélyszervezet). Amit én csinálok az a Segélyszervezetnek csak egy pici szelete. A főtevékenységünk inkább az, hogy segítünk olyan családoknak, akiknek leég a házuk, szenvedélybetegeknek nappali ellátót építünk, és olyan nőkkel is foglalkozunk, akik menekülnek a férjüktől és titkos menekülési helyre szállásoljuk el őket. Az egyik ilyen része az, hogy a szegényebb településeken munkaszocializáció, hogy az asszony minden nap megjelenjen a munkahelyen. A nemzetközi tevékenységünk is elég masszív, most például az ukrán háború miatt. Illetve ezen kívül foglalkozok mással is, van egy 777 nevezetű keresztény blog, most Ferenc pápa hobbijairól írtam, nagyon utánajártam így a táncot, focit, matét illetően. Nagyon jó érzés volt, könyveket is elolvastam róla, jó lett a fogadtatása.

Bruno: Érdekes lehet ez a kettősség az életedben, hogy egyfelől rászorulóknak segítesz, másfelől pedig egy olyan terméket forgalmazol, ami azért árában és fogyasztói körét tekintve nem egy átlagos dolog.

Mate Manus: Igen, a matéra alapból kell egy nyitottság. Ez a nyitottság lehet Messi miatt, a dél-amerikai kultúra, vagy az egészségre gyakorolt hatása okán is… Mindenféleképpen jobb anyagi helyzetűek a vásárlóim. Időnként viszem vidékre is a matét, és nézik, hogy ez a drogos srác mit csinál, de egy idő után megszokják, ez egyébként mindig egy érdekes szociológiai tanulmány. Azonban Argentínában a maté a szegények körében is nagyon népszerű. Ferenc pápa járt ezekben a legnagyobb nyomornegyedekben, és matézott velük ugyanabból a tökből. Amikor megválasztották pápának, utána sok hír volt, hogy a ezeken a telepeken az emberek ordibáltak, hogy „én ezzel az emberrel együtt matéztam”. Az én védőszentem – engem két éve kereszteltek -, az első argentin szent, ő leprásokkal matézott együtt, ami még egy szint, mert ahhoz egy hatalmas bizalom kell. Ha velem valaki akar matézni, én senkitől nem tagadom meg. Már szólt egy közeli ismerősöm, hogyha legközelebb egy hajléktalannal egy tökből matézok (még nem volt ilyen), akkor jelezzem, mert ő abból nem kér.

Bruno: Tudsz a vásárlóidtól is tanulni?

Mate Manus: Több helyről is tanulok spanyolul. Ha jönnek argentin vásárlóim, elhívom őket matézni és megpróbálok minél több időt eltölteni velük, kérdezni őket. A másik, hogy járok egy katolikus, latino hittanra, ahol más dél-amerikaiak is vannak, ott 2-3 órát beszélgetünk, imádkozunk, mindezt spanyolul, szóval rá vagyok kényszerítve. A harmadik, hogy már van annyi argentin vásárlóm, hogy tudunk ún. mateádákat szervezni, jönnek az argentinok és a magyarok is, és együtt matézunk. Úgy érzem sokszor magam, mint egy híd az argentinok és a magyarok között, aki akar, tudja gyakorolni a spanyolt, de ők is tudnak kérdezni, mert számukra is sok furcsaság van a helyi szokások között itt nálunk. Így jön be az, hogy angolul is beszélünk. Én így gyakorlom a nyelvet. Az az álmom és célom, hogy 2025 januárjában kimenjek Argentínába.

Bruno: Azáltal, hogy a szegényebb régiókba elviszed, tapasztalsz egy nyitottságot a maté felé, vagy csak azért, mert téged ismernek?

Mate Manus: Vannak települések, ahol van nyitottság és kipróbálták, de ott is leginkább a kollégáim, ők is helyiek, akik olyannyira kitörtek, hogy már a Segélyszervezetnek dolgoznak. A budapesti központban jobban terjed, vannak is belsős poénok erről, hogy én csak azért jöttem ide dolgozni, hogy ,,dílerkedjek” – persze erre a poénra gyakran rá is játszom. Van, hogy három termosszal járok a cégen belül, hogy ,,neked is egy, neked is egy”, de szerintem össze is hoz minket. Egy argentin számára ez egy közösségi ital, nem érdekli őket a hatása. Az argentinok sokszor röhögnek, amikor azt mondom, hogy itthon a hatásai miatt is veszik tőlem a cuccot.


Nemcsak az argentin pampákon, már Óbudán is fellelhető a yerba

Bruno: Hogyan lett belőled Barcelona-szurkoló?

Mate Manus: Én Ronaldinho-fan lettem 2002-ben, a világbajnokságon, akkor 8 éves voltam. Megfogadtam, hogy annak a csapatnak fogok szurkolni, ahol ő játszik, ami akkor a középmezőnyben lévő PSG volt. Pont mentünk a családommal nyaralni Párizsba, akkor volt a Stand Up Speak Up-os, antirasszista karkötős éra. Én csak úgy mentem el Párizsba, ha kapok ilyen karkötőt, persze akkor még a jelentéséről nem sokat tudtam. Kaptam akkor egy Párizs mezt is, és elkezdtem a ronaldinho10.com-on nézni a Ronaldinho-összefoglalókat. Amikor leigazolta a Barcelona, mondtam, hogy megyek vele. Ott eltöltött öt évet, de amikor ment tovább Milánóba, már maradtam, mert addigra fontosabb lett a Barcelona, mint maga a játékos.

Bruno: Jártál kint meccsen?

Mate Manus: Igen, egy Barcelona-meccsen jártam, de a legrosszabb volt az időzítés. Akkor voltam kint, amikor kiestünk a Liverpool ellen, és a rákövetkező, Getafe elleni bajnokira sikerült kijutnom. Rossz volt a hangulat nyilván. Nekem a nagy traumám egyébként a Roma elleni kiesés, bennem ott eltört valami egy bizonyos szempontból, hogy a Liverpool ellen már egy ledöfött emberbe rúgtak bele, addigra az immunrendszerem már megváltozott. Ott azt éreztem, hogy a Liverpool lefocizott minket, míg a Roma ellen azt, hogy nagyon elrontottunk valamit.

Bruno: Pedig sajnos azóta sincsenek sokkal jobb szezonjaink. Van benned hiányérzet az elmúlt években?

Mate Manus: Nekem van olyan, hogy egy szezonban eltörik valami, mint a tavalyi Frankfurt elleni hazai meccs, ahol nem tudtam felfogni, hogy miért van annyi frankfurti szurkoló. Én nagyon nehezen tudok dühös lenni általában, de ott nagyon az voltam. Nem értettem, hogy hogy történhetett meg. Most, amikor nagyon sok sérültünk volt, és szenvedtünk, olyan volt nézni a Barcelonát, hogy ez már nem is a Barcelona. Azt éreztem, hogy kivették a lelkét Pedrivel és De Jonggal. A Real ellen ahogy megnyertük az odavágót, én nem éreztem magunkat jobbnak, az inkább egy kivétel volt. Viszont azzal, hogy Argentína megnyerte a vb-t, és én szerveztem a Magyarországon élő argentinoknak a meccsnézéseket, az nekem egy olyan érzést adott, hogy én a focitól már semmit nem kérhetek. Nekem a nézett foci mindent megadott, amire vágytam. Ez egy olyan felemelő érzés volt, ami a mai napig nagyon bennem van. Bármi is legyen egy meccsen, mindig tudom emlékeztetni magam, hogy én már mindent megkaptam. Innentől kezdve most már minden csak hab a tortán. Így 29 évesen ez egy őselemi érzés. Én nem számítottam arra eredetileg, hogy Argentína megnyeri a vb-t.

Bruno: Te Messi, vagy Barcelona-fanatikusnak gondolod magad inkább?

Mate Manus: Ezzel mindenkinek foglalkozni kell, egy önvizsgálatot kell tartani. Nekem a kedvenc játékosom a Barcelonában Messi mellett Busquets volt, még a Xavi-Iniesta korszakban is. Már akkor azt gondoltam, hogy ez a játékos egy zseni, csak senki nem beszél róla. Durvább, mint Makelele a Reálnak anno. Volt az Inter elleni ,,kikacsintása”, bármikor amikor mondtam Busquetset az ismerőseimnek, jött a válasz, hogy ő színész. Emiatt még nehezebb volt őt elismerni, de nekem jól esett, hogy tudom, hogy mennyire kiváló játékos. Néha láttuk, hogy amikor ő nincs, mekkora hiány. Pótolhatatlan… Most a kedvencem viszont Araújo, mert sok szempontból kötődöm hozzá. Harcos, mindenét odaadja a meccsen, mate-fogyasztó, és mélyen hívő. Ő például sokat matézik a Biblia olvasása mellett. Ez egyébként olyan, hogy van egy szögletgól, és nem látod elsőre, hogy ki rúgta, de vágysz valakire a fejedben, hogy ő rúgja. Én sokszor arra vágytam, hogy Messi rúgja, hiába volt már egy mesterhármasa.

Drink tea like Lionel Messi! – Babooshy Tea
Messi ikonikus fotója a vb-trófeával, és természetesen a matéval…

Bruno: Számodra így mit jelentett a Barcelona Messi után? Nem gondoltad, hogy követed a PSG-hez?

Mate Manus: Körbeért volna a történet, ha visszamegyek a PSG-hez! Ez egyébként olyan, mint hogy egy sorozatnál van egy kedvenced, jönnek a mellékszereplők. Például a Trónok Harcában is gyakran előfordult, hogy a kedvencedet kinyíratták, de te tovább nézted és lettek új kedvenceid, azokat is kinyíratták stb. A Barcelonában is mikor meglátom Pedrit és Gavit, akkor elindul a dopamin-termelődés. Ők új karakterek, új egyéniségek, várod, hogy Ansu Fati jobb legyen, majd lemondasz róla. Én most kicsit ,,hátradőlősebb” lettem az elmúlt években, amire az argentin vb-győzelem rásegített, kicsit megnyugodtam, és szurkoló lettem. Itt is vannak fokozatok: azt érzem, hogy vagdosnám a saját kezem egy rossz dolognál, de régen úgy éreztem, mintha le is vágnák, a szívembe szúrtak… Voltak meccs utáni rutinjaim, hogy mit csináljak egy rossz meccs, egy vereség után, hisz reggelre minden jó. Nekem nagyon sokat segít az alvás egy fájdalmas meccs után. Nekem mai napig megvannak a praktikáim, sokszor Puzsért hallgatok, mert ő annyira fel tudja magát idegesíteni bármin, hogy rájövök, hogy az én szurkolói problémám mennyire kicsi például egy abortuszhoz képest. Nyilván, ha napközben kapunk ki, utána el lehet menni sportolni, amivel lehet csökkenteni a rossz gondolatokat. Az esti meccsnél ez ugye nincs meg. Az alvás sokat segít valahogy.

Elmondok egy személyes történetet, ez az utolsó ex-barátnőmmel kapcsolatos. Ő az, aki a matét beszerezte nekem. Neki korábban nem volt focista vagy szurkoló barátja. Eleinte nem is nézte velem a meccseket, ő addig sorozatozott, de idővel velem is nézte, megszerette, bekövette a kedvenceit. Ter Stegen, Sergi Roberto és Griezmann voltak a kedvencei, és végül mindenki közel nőtt hozzá. Olyan fontos lett neki a Barcelona, amit álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen létezik. Ha lesérült egy játékos, ő teljes empátiával viszonyult a játékos felé. Én nem voltam ennyire empatikus, de ő teljesen beleélte magát, és jó volt ezt vele megélni, akárcsak az örömöt, a nagy győzelmeket. Minden reggel úgy nyitotta a napot, hogy az eurobarca.hu-t és külföldi barcelonás blogokat olvasta. Egyszer rájöttem, hogy én ezt mérhetetlenül vonzónak találtam, hogy őt ez ennyire érdekli, de ez a felismerés azt is jelentette, hogy pszichológiai értelemben nekem van mit dolgozni magamon.

Bruno: A Barcelonának is megvannak a saját szimbólumai, például a Senyera, a La Masía, Messi, amik hasonlítanak egy vallási dogmához. Hasonlítható-e a Barcelona-fanatizmus egy valláshoz?

Mate Manus: Bármiből lehet vallás. A matét is lehet úgy bálványozni, de mások például rock-zenekaroknál érzik ezt. Ahogy néhány argentinnak Isten helyét Maradona foglalja el és Jézusét Messi. A Barcelona is lehet az Isten, és Messi is lehet Jézus. Ez be tudja tölteni ezeket a helyeket. Lehet úgy szurkolni. Az én Isten-kapcsolatom fejlődésével ez is jobb helyre került. Amerikában a szuperhősök a szentek kultuszát simán elérték. Mindenki mást fog meg nagyon a vallásban, én nagyon szeretem a Bibliát olvasni és nagyon szeretek Jézusra gondolni, másnak pedig Szűz Mária segít, de vannak, akik a természetben érzik nagyon közelinek magukhoz, mások pedig egy zenében egy festményben vagy táncban találkoznak Istennel, de tényleg bárhol ott lehet, akár a fociban is.