Több, mint 15 ezren búcsúztak el Cruyfftól

Laporta elsírta magát | Florentino Pérez is ellátogatott a Camp Nouba

15.158-an vettek végsõ búcsút Johan Cruyfftól a klub által a holland legenda búcsúztatásának céljából megnyitott emlékhelyen a Camp Nouban a szombati nap folyamán. A szurkolók ezrei mellett megemlékezett az edzõzsenirõl Joan Laporta exelnök is, de nagy gesztust gyakorolva Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke is eljött Barcelonába, hogy lerója tiszteletét az egykori világsztár elõtt.
Az egyesület a Camp Nou egyik helyiségét rendezte be annak céljából, hogy méltóképpen búcsúztassa el a csütörtökön este elhunyt Johan Cruyffot, aki alapvetõ hatással bírt a klub történelmi fejlõdésére. A szombati napon több, mint 15 ezren látogatottak ki a stadionba, és búcsúztatták el a holland legendát, aki mind játékosként, mind vezetõedzõként történelmet írt Katalóniában.
A klub részérõl Josep María Bartomeu elnök valamint az elnökség nagy része jelen volt a megemlékezésen. Bartomeu szerint „a jelenlegi labdarúgást nem lehet megérteni Cruyff nélkül, és a Barcelona sikerei sem értelmezhetõek nélküle”.
Nem lehetett távol az eseménytõl Joan Laporta korábbi presidente sem, aki nem bírt a könnyeivel, és elsírta magát a beszéde alatt. Laporta azt mondta, hogy „nekünk, katalánoknak volt megtiszteltetés, hogy magunkénak tudhattunk egy ekkora egyéniséget”. 
Hatalmast gesztust gyakorolt a Real Madrid elsõ embere, Florentino Pérez is, amikor Emilio Butragueñoval és Amancio Amaroval, két korábbi legendás madridi labdarúgóval egyetemben ellátogatott Cruyff megemlékezésére. Pérez elmondta: „Egy évben születtem Cruyffal, így végigkísértem a pályafutását. Szerintem nem csupán a Barcelona történelmét változtatta meg, hanem az egész labdarúgásét. Az olyan személyiségeknek, mint õ, sosem szabad meghalniuk, nem szabad feledésbe merülniük.”
Az egyfajta kiállításnak is tekinthetõ helyiséget kedd este 19 óráig látogathatják majd a szurkolók, sportszeretõk. A tervek szerint az elsõ keret a keddi tréning után teljes egészében ellátogat a kiállításra, és így is lerója tiszteletét Cruyff elõtt.
Az egyelõre kérdéses, hogy olyan, Cruyff nevétõl elválaszthatatlan személyek, mint Pep Guardiola vagy Xavi Hernández, is ellátogatnak-e a Camp Nouba, hogy megemlékezzenek róla, mint ahogy az sem ismert, hogy a hollanddal nem a legjobb viszonyt ápoló korábbi elnökök, mint Sandro Rosell vagy Josep Lluís Núñez, tiszteletüket teszik-e az emlékhelyen.