A közönség felmenti Setiént, és a klub vezetést teszi meg fő felelőssé

A Bayern München ellen történelmi bukás után a ‘Marca’ és a ‘Sport’ is felméréseket készített az olvasói között, hogy szerintük kinek a felelőssége a klub válsága, és ez a csúfos vereség.

A két felmérés alapvetően hasonló eredményt hozott, még ha nem is ugyanolyanok voltak a válaszlehetőségek. A Marcán 170 ezer szavazat után a fő felelősnek a sportszakmai tervezést nevezték meg az olvasók, 62%-os többséggel. Ezt követi a játékosok felelőssége (32%), és Setién felelőssége (6%).

A ‘Sport’-on a krízis fő felelősét keresik a szavazásban, de itt négy válaszlehetőség volt, és különválasztották az elnökséget a sportszakmai vezetéstől, még ha a gyakorlatban ez a két ág összeolvad, és a döntések nem köthetők tisztán csak egyik vagy másik oldalhoz. Mindenesetre több mint 33 ezer szavazat után Bartomeu és az elnökség az olvasók fő választása, mint a helyzet felelősei, 75%-os többséggel. A játékoskeretre itt 20% mutatott rá, a technikai vezetés és Eric Abidal – ezúttal különválasztva az elnökségtől – mindössze 3%-ot kapott. Az edzők, tehát Quique Setién és Ernesto Valverde pedig mindössze 1  százalékot.

Az közös pont a két felmérésben, hogy a szurkolók szinte egyáltalán nem veszik elő Setiént a helyzet miatt, ennél mélyebben látják a problémák okát. Ezek után kérdés, hogy mennyire lenne megoldás a klub vezetésétől – a szurkolók szemében mindössze egy edzőváltás.

A Marcán arra a külön kérdésre, hogy Bartomeu elnöknek előrehozott választásokat kellene-e kiírnia, 85% szavazott igennel közel 170 ezer szavazat után.