Terítéken a Koeman-reformok: hosszabb és intenzívebb edzések, pontosság

Kezd hír menni annak, hogy milyen változásokat hoz magával Ronald Koeman, vagy legalábbis mi látható azonnal, ami újdonság. Az edzések azok, amikről már lehet következtetéseket levonni, és itt van újdonság az elmúlt évekhez képest.

Ez persze valamennyire normális dolog, nagy kluboknál is gyakori, hogy egy edzőváltás jelentős változásokat hoz a napi munkában. Ilyen erőteljes változás volt a Barcelonában amikor Pep Guardiola érkezett a kispadra Frank Rijkaard helyett, aki alaposan felrázta az elmúlt években kicsit elkényelmesedett, fásult csapatot. Most az élet majd megválaszolja, hogy mennyire, de tapasztalható hasonló Ronald Koemannál.

Több játékos, főként a Barcelonától távozó játékosok említették meg az elmúlt években azt gyakorta, hogy keveset edzettek és főként nem túlságosan intenzíven tették, aminek egyik hozadéka volt, hogy a legjobb fizikummal rendelkező csapatokkal nem tudta tartani a lépést a Barcelona, mint történt az a Bayern vagy a Liverpool ellen.

Többször látható volt az is Valverde és Setién időszaka alatt, hogy az edzések nem az előre meghatározott időpontban kezdődtek, hanem csúszással, késve. Ennek pedig az lehetett az oka, hogy nem állt mindenki munkára készen abban a pillanatban, amikor már edzeni kellett volna.

A fentieken változtatni akar Ronald Koeman, és egyelőre változtatott is. Az eddigi, egy óra körüli edzés időt megnövelte másfél órára, persze az elképzelhető, hogy nem különösebben foglalkozott azaz, hogy eddig milyen hosszúak voltak az edzések, egyszerűen csak az általa elvárt időtartamot tartja. De azt már mindenki tapasztalhatta, hogy hosszabbak.

Ennél még talán fontosabb, hogy intenzívebbek is, a munkával eltöltött időt maximálisan kihasználja egyelőre a Barcelona, ami talán segíthet abban, hogy a meccseken se csak időszakokban tudjon intenzitást mutatni a Barça. A 90 perc intentív munkával telik, és várható, hogy idén a katalán csapat többet fog futni. Azt még nem lehet látni, hogy jól fog-e játszani, vagy hogy sikeres lesz-e, de futni fog.

És nem utolsósorban nagyobb a fegyelem eddig. A holland edző elvárja, hogy az edzés előtt legalább egy órával mindenki legyen ott az edzőközpontban, és amikor az edzés hivatalosan kezdődik, akkorra mindenkinek a pályán kell lennie. A szankciókról még nem szivárogtak ki hírek, de nagyon hasonló elven dolgozott Pep Guardiola is egykoron.

A kérdés leginkább az, hogy az idő előrehaladtával is tartani tudja majd magát a szabályokhoz az edző vagy sem, mert a tekintélye leginkább a következetességen múlik, és ezen múlhat adott esetben a csapat sikeressége is.

fc barcelona maszk