Bartomeu kivár, de nem várható, hogy idő előtt lemond

Meglepte a Barcelona igazgatótanácsát, hogy csütörtökön végül sikerrel zárult az ellenük indított bizalmatlansági indítvány első köre, az aláírásgyűjtés. Az pedig különösen meglepte, hogy nem csak szorosan, hanem végül jelentősen felülmúlták a gyűjtők a szükséges számú aláírást.

Az ugyanis, hogy több mint 4.000 olyan aláírása van a szervezőknek, ami kvázi tartaléknak tekinthető, igen valószínűvé teszi azt, hogy hiába lesznek esetleg nagyobb számban érvénytelen aláírások akár formai okokból, akár azért mert valaki többször írt alá papírt, nem várható, hogy ennyi aláírás érvénytelen lenne.

A kérdés természetesen az, hogy az ijesztően magas, 20.687 aláírás tudatában mit tesz Bartomeu, és esetleg a többi tagja az igazgatótanácsnak. Nos úgy tűnik, hogy egyelőre még semmit, mert az elnök mindenképpen meg akarja várni a papírok ellenőrzését, amit egy speciális ellenőrző bizottság végez majd, melybe mind az elnökség, mind az indítvány szervezői delegálhatnak tagokat, és lesz egy független tag is a Katalán Labdarúgó Szövetségből.

Ez az ellenőrzési folyamat, és önmagában a bizottság felállítása is időbe telik, tehát a következő 1-2 hétben nem várható változás a klubvezetés részéről sem, várni fognak. Az a kérdés, hogy akkor lesz-e változás a helyzet megítélésében, ha lényegi változást nem hoz a papírok ellenőrzése, tehát ha a papírok túlnyomó része érvényes. Mert ha ez következik be, az azt is jelenti, hogy óriási bukás lehetőségét rejti magában a vezetés számára ha belemennek a referendumba, és kézenfekvő lehet, hogy még a referendum kiírása előtt lemondanak.

Ez persze csak az egyik lehetőség, és inkább csak néhány igazgatótanács tagnál merült fel ez a gondolat, Bartomeunál a kiszivárgó hírek alapján nem. És az is benne lehet a pakliban, hogy Bartomeu megpróbál kampányt indítani és mozgósítani megmaradt híveit, hogy támogassák a referendumon, hiszen megnyernie nem kell a voksolást, elég ha 33 százaléknál több szavazatot kap.

Ez azonban csak október elejére lehet látható, hogy milyen taktikát választ az elnök, akinek ez a 20.687 aláírás egy újabb komoly mélyütést jelent.

fc barcelona maszk