Bartomeu a referendum elhalasztását kéri a Generalitattól

A legnagyobb katalán rádió, a RAC1 úgy értesült, hogy a Barça és Josep Maria Bartomeu elnök hétfőn levélben kérte Pere Aragonést, a katalán kormányzat (Generalitat de Catalunya) alelnökét, hogy az egészségügyi veszélyhelyzetre való tekintettel függesszék fel a szavazás megtartását határozatlan időre.

Ezzel azonban a mai nap történéseinek még biztosan nincs vége, hiszen hétfőn délután sor kerül Bartomeu elnökségének talán legfontosabb igazgatósági ülésére, ahol a referendum lesz a fő téma, és az elnökség esetleges lemondása is – bár nem ez a valószínű forgatókönyv. 

A szavazás kapcsán a szövetségi kormányzat arra kérte a klubot, oly módon szervezzék meg a voksolást, hogy az ne járjon a szavazók tömeges megjelenésével, mert csak így lehet betartani a járvány miatt elrendelt egészségügyi korlátozásokat. 

A referendum megszervezésével kapcsolatban a Barcelona az elmúlt napokban további 15 nap türelmi időt kért a Generalitattól, hogy fel tudjon készülni a protokollokkal, és arra, hogy a voksolást több szavazati ponton tartsák meg. Arról hír még nem érkezett, hogy a Generalitat miként reagált erre a felvetésre, de az ellenzék azonnal jogi lépéseket helyezett kilátásba, miután ez ellentétes lenne a klub alapszabályával.

Elképzelhető, hogy a Barcelona vezetése egyfajta utolsó esélyként írt külön Pere Aragonésnek, aki az egész Katalán Kormány alelnöke, tehát nem csak a sportügyekért felelős személy. A kérést arra hivatkozva teszi meg Bartomeu elnök a levelében, hogy nem akarja veszélybe sodorni emberek életét a jelenlegi egészségügyi helyzetre tekintettel. Az egészségügyi, járványügyi korlátozások folyamatos szabályozása egyébként a Generalitat feladata, ahogy a mérkőzések zárt kapus állapotának esetleges feloldása is tőlük függ.

Még a hétfői nap későbbi szakaszában várható fejlemény az üggyel kapcsolatban, miután a Barcelonának legkésőbb a mai napon hivatalosan ki kellene hirdetnie a referendumot a sociók felé, és alapszabály szerint ezt legkésőbb november 1-2-ra tehetnék meg.