Rousaud visszalépett, Laporta, Font és Freixa maradt versenyben

Emili Rousaud bejelentette a visszalépését

A Barcelona csütörtök délután bejelentette a klub elnöki posztjára pályázók érvényesített aláírásának adatait. A katalánok ebben a nyilatkozatban megerősítették, hogy Joan Laporta, Víctor Font és Toni Freixa vette sikerrel az első akadályt és ők hárman lesznek majd a hivatalos jelöltek a január 24-i választásokon. A negyedik előzetes jelölt, Emili Rousaud végül visszalépett. 

Az aláírások hitelesítésére a Választási Testület ülésén került sor a Camp Nou egyik előadótermében. A jelölteknek legalább 2257 aláírást kellett összegyűjteniük ahhoz, hogy sikerrel vegyék az első akadályt, azonban nyilván azoknak a jelölteknek, akik éppen csak meghaladták ezt a számot, azoknak szerény esélyei voltak arra, hogy az érvenyesítés folyamata után is meghaladják a szükséges aláírást, ugyanis általában érvénytelennek minősített aláírások mindig szoktak lenni, ebbe a kategóriába azok az ajánlások tortoznak bele, amelyek valamilyen szempontból nem felelnek meg az előírásoknak. Ez így is történt Emili Rousaud esetében, aki 2501 ajánlást adott le, amely éppen csak meghaladta a szükséges aláírások számát, de végül meg sem várta az ajánlásainak véglegesítését és csütörtökön délben könnyek között bejelentette a visszalépését.

Rousaud elismerte, hogy az utolsó napig megpróbált szövetségbe lépni Toni Freixával, de a jelöltsége végül ügy döntött, hogy szerda késő délután elveti ennek a lépésnek a megvalósítását.

Az ajánlások tekintetében Laporta hatalmas fölényben volt, hiszen messze a legtöbb, 10272 ajánlást gyüjtött össze, amelyből végül 9625 bizonyult érvényesnek, Font esetében a 4713 leadott ajánlásából 4431-et érvényesítettek, míg Toni Freixa 2822 benyújtott aláírásából 2634-et hagytak jóvá.

Ugyanebben a közleményben az is szerepelt, hogy január 15-től, azaz péntektől a jelöltek már megkezdhetik a választási kampányukat, amely a következő vasárnap, 24-én ér majd véget, és ekkor derül majd fény a végső győztes kilétére is, amennyiben természetesen nem rosszabbodik a járványhelyzet Spanyolországban, mert ebben az esetben még az a forgatókönyv is elképzelhető, hogy a választások egy későbbi időpontban kerülnek majd megrendezésre, amely többek között kizárná azt a lehetőséget is, hogy a megválasztott elnökség új igazolásokat tudjon végrehajtani a januári átigazolási időszakban…
***