A Generalitat jóváhagyta a levélszavazatokat; előre is hozhatják a választás időpontját

Keddi ülésén a Generalitat de Catalunya, azaz a katalán kormány vezérkara, határozott arról a kérésről, hogy sportklubok választási eseményei során lehetséges lesz a levélben szavazás intézménye.

A kérésre azért is kerülhetett sor, mert a Barcelona január 24-re kitűzött választása végül megtarthatatlanná vált azáltal, hogy az emberek nem mozoghatnak szabadon, és a választáson való részvétel ürügyén ezt nem is engedélyezte külön a Generalitat. Ezért merült fel az elnökjelöltek és a Barcelona ideiglenes vezetése részéről az a kérés, hogy tegyék lehetővé a levélben szavazást. Ezt hagyta most jóvá a Generalitat, így akadálya már nem nagyon lehet annak, hogy legkésőbb március 7-én megtartsák a voksolást.

Erről egy törvényerejű rendeletet hoztak, ráadásul lehetővé tették a jövőre tekintettel az elektronikus úton történő voksolást is. Azonban ez most még nem  fog működni a Barcelona soron következő választásán, mert egy már megkezdett választási procedúráról van szó. Ám a jövőben várható, hogy lesz elektronikus szavazás is.

Azzal, hogy akadály már nem lehet ebben a választási folyamatban, Carles Tusquets, a Barcelona ideiglenes vezetője már arról nyilatkozott, hogy ha lehetséges, akkor előre is hozná a néhány nappal ezelőtt kitűzött dátumot.

“Kész vagyok előrehozni a választás időpontját február 28-ra, amennyiben minden szükséges feltétel adott ehhez, és a posta is garantálja, hogy végre tudja hajtani a szükséges feladatot” – mondta el kedden Tusquets a Catalunya Rádiónak. Tusquets erről személyesen fog egyeztetni – már szerdán – az elnökjelöltekkel, tehát Joan Laportával, Victor Fonttal és Toni Freixával.

Akciós hivatalos Barçás maszkok