Közeledik az új CVC-Barça megállapodás

Ahhoz, hogy a Barcelonának reális esélye legyen labdába rúgni nagyobb átigazolásokért a nyáron, feltétlenül szüksége van arra, hogy plusz bevételekhez jusson a következő hetekben, hónapokban. És az egyik nagy tőkeinjekció lehet egy új megállapodás a CVC Capital Partners-szel, melynek már van egy megállapodása a LaLigával.

A CVC-ügy Messi nyári távozásáig vezethető vissza, hiszen a LaLiga tulajdonképpen ennek a megállapodásnak az aláírását állította feltételként ahhoz, hogy Messi nevezhetővé váljon a Barcelonánál. Még ha ez nem is ennyire egyszerű, tény, hogy jóval közelebb lett volna az esély akkor a közös folytatásra, ha a Barcelona aláírja ugyanazt, amit a LaLiga klubjainak túlnyomó többsége. Joan Laporta akkor arra hivatkozott, hogy a megállapodás eladósítaná a Barcelonát, mert 50 évre kapná meg a CVC a közvetítési jogokból származó bevételek 10%-át. A Barcelonának persze nem csak az 50 évvel volt gondja, hanem azzal is, hogy az ajánlott 270 millió eurót kevésnek ítélték ezért cserébe.

A Barcelona és a CVC már jó ideje tárgyalnak egy új megállapodásról, ami független lenne attól, amit már aláírt a LaLiga 42 első- és másodosztályú csapata közül 39. Csak a Barcelona, a Real Madrid és az Athletic Club nem írták alá a nyáron tető alá hozott megegyezést, de a Barcelona az a klub a három közül, amelyik a leginkább rászorulna a pénzügyi segítségre.

Az új megállapodás nem lehet messze, és több ponton jelentősen eltér az eredetitől. Egyrészről az a pénz, amit a Barcelona kapna, valamennyivel emelkedhet, akár 300 millió euró is lehet. A 10%-os részesedés nem változna, viszont 50 évről 25 évre csökkenne az az idő, ameddig a Barcelona közvetítési jogokból származó bevételeiből 10% a CVC-hez kerülne. Ráadásul a Barcelona dolgozik azon, hogy még ez idő alatt is legyen lehetősége visszavásárolni előre rögzített feltételekkel a 10%-os tulajdonrészt. Tehát az az állítás, hogy a klubot elzálogosítaná ez a lehetőség, már nem feltétlenül vagy nem úgy lenne igaz, mint korábban.

További változás lehet a korábbi felálláshoz képest abban, hogy a 300 millió euróból mennyi pénzt fordíthatna a Barcelona átigazolásokra, fizetésekre. Most ugyanis jelentős segítségre lenne szüksége ilyen tekintetben a klubnak. És amíg ez a korábbi feltételek esetén a teljes összegnek mindössze a 15 százaléka volt,  most a tárgyalások arról szólnak, hogy 30% is lehet, ami 90 millió eurónak felel meg, és ebből hozzávetőlegesen 70 millió lenne fordítható átigazolásokra.

Politikai része lenne a megállapodásnak az is, hogy a LaLiga talán már nem támadná úgy a Szuperliga ötletét, amennyiben a Barcelona is a CVC-vel állapodna meg, és nem más befektetési alappal, hiszen így valamelyest elmondható, hogy nem más irányba ment, hanem ugyanabba az irányba, mint a LaLiga, csak külön úton. De mivel a megállapodás még nem kész, a klub elviekben nem csak a CVC-vel egyeztet, még ha ez is a fő csapásirány jelenleg.

Azt még illik hozzátenni a fenti feltételekhez, hogy mivel a tárgyalások még mindig tartanak, feltehetően azokkal a számokkal tovább folyik a játék, hogy pontosan hány évre szól a megállapodás, mikor és mennyiért vásárolhatja vissza esetleg a jogait a Barcelona, illetve mennyi pénzt kap az egyesület. Minden feltételben aligha tud elérni javulást a Barça, de több tekintetben valószínűleg ez nem kizárt már.