LaLiga: „A Barcelona nem tud regisztrálni új játékosokat, amíg nem rendezi a veszteségeit”

Újabb kör üzengetés kezdődött a klub és a LaLiga között a médiában, miután Eduard Romeu gazdasági alelnök a LaLigát is felelőssé tette a Barcelonánál kialakult pénzügyi helyzetért legutóbbi nyilatkozatában. A Liga ezután közleményben válaszolt és írta meg, hogy a Barcelonára is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többi spanyol klubra és továbbra is fennáll a lehetőségük arra, hogy a CVC megállapodáshoz csatlakozzanak.

Eduard Romeu: “Nem akarjuk elzálogosítani magunkat 50 évre”

A LaLiga  következő közleményben válaszolt Eduard Romeu nyilatkozatára.

„Az FC Barcelona pénzügyi helyzetéről és a LaLiga pénzügyi szabályainak való megfelelésről szóló különböző és helytelen információkkal kapcsolatban a LaLiga tisztázni szeretné a következőket:

A LaLiga szigorúan és hatékonyan alkalmazta eddig a ’Gazdasági Kontroll’ szabályzatát az FC Barcelonával szemben, ahogy a többi érintett klubbal szemben is, szankcionálva a szabálysértéseket, ahol ennek helye volt.

A Barcelona súlyosbodó pénzügyi helyzete a 2019-2020-as és 2020-2021-es szezon miatt alakult ki, ahol a klub döntések sorát hozta, ami a LaLiga szabályzatának alkalmazását vonta maga után és ami következésképpen hatással volt a játékosaik regisztrálásának lehetőségére is. A bevételeik erős visszaesése a közvetlen hatáson túl a 2020-2021-es szezon pénzügyi eredményét is jelentősen befolyásolta, ami 500 millió euró értékű negatív hatást eredményezett, beleértve az értékcsökkenéseket és a jövőbeli kiadásokra tervezett céltartalékokat, amiket már a jelenlegi elnökség határoz meg.

A 2021-2022-es szezonban a fenti szituáció eredményeképpen az FC Barcelonának csak úgy volt lehetősége játékosokat szerződtetni [és regisztrálni], hogy a keret költségeit csökkentette. (a ‘Gazdasági Kontroll’ 100. cikke alapján). A Barcelona, ahogy a többi LaLiga klub is, fegyelmi intézkedések hatálya alá kerülhet, amennyiben lejárt tartozásai vannak az alkalmazottakkal, más klubokkal vagy a közigazgatással szemben. Valójában a Gazdasági Kontroll Bizottság ugyanúgy alkalmazta korábban fegyelmi intézkedéseit az FC Barcelonával szemben, mint a többi klubbal szemben.

A 2022-2023-as szezont illetően a Klub továbbra is hasonló helyzettel számolhat, a korlátozásokkal a szerződéseikre, kivéve, ha a többi egyesülethez hasonlóan és ahogy a szabályzatban szerepel, nem tud bevételt és tőkét generálni, mai kiegyensúlyozza a fent leírt helyzetet. Amennyiben a klub rendkívüli bevételeket eredményező lépéseket tesz, ami a felhalmozott veszteségeket kompenzálni tudják és így kívül kerülnek a korábbi korlátozások hatálya alól, újra regisztrálni tud majd játékosokat a megszokott módon, függetlenül attól, hogy ezek a bevételek növelésére irányuló lépések a CVC-vel vagy más szervezettel történtek-e.

Akár szándékozik a klub csatlakozni a CVC megállapodáshoz, akár nem, ahogy az már korábban is számtalan alkalommal megismétlésre került, a Barcelona csatlakozhat a projekthez bármikor, azokkal a feltételekkel, amik a már korábban csatlakozó csapatokra is érvényesek.

A LaLiga, másképpen nem is lehetne, a szabályozások betartásnak kezeseként lép fel, amik az ellenőrző testületek által kerültek jóváhagyásra és egyenlőek az összes klubra nézve.”