FC Barcelona Közgyűlés 2023 – ÉLŐ

Cikkünk folyamatosan frissül

Október 21-én szombaton rendezik meg a Barcelona Közgyűlését, ahol a klub elnöke, Joan Laporta fog ismertetni minden egyes részletet a Sociók előtt, amit tudni kell a 2022/23-as pénzügyi évvel kapcsolatban. Mi ebből a jeles alkalomból ÉLŐ beszámolóval készülünk nektek, amely folyamatosan frissülni fog, benne a legfontosabb történésekkel (az élő adást pedig ha valaki nézni szeretné, akkor itt lehet majd követni 10 órától).

Az elmúlt néhány nap során írtunk már a klub gazdasági hátteréről pár cikket, amiket érdemes lehet elolvasni: a 2022/23-as pénzügyi év, az átigazolások miatti tartozás, valamint a játékosügynököknek kiadott összegek kapcsán.

A napirenden lévő témák a következők lesznek:

  • Az elnök jelentése
  • Jelentés, és adott esetben a 2022/23-as szezonra vonatkozó pénzügyi év lezárásának jóváhagyása
  • Jelentés, és adott esetben a 2023/24-es szezonra vonatkozó költségvetés jóváhagyása
  • Az Ambilight TV-vel kötött partnerségi megállapodás megerősítése
  • Jelentés az Espai Barça jelenlegi helyzetéről
  • A képviselői ombudsman jelentése
  • A tagok javaslatai az alapszabály 20.11. cikke alapján
  • Kérdések feltevése

➡ Antonio Escudero i Martínez megnyitja a közgyűlést, elmondja a technikai információkat (összesen 4,451 delegált regisztrált)

➡ Joan Laporta üdvözöl mindenkit, majd egy perces megemlékezés következik az elmúlt hónapokban elhunyt emberek emlékére

➡ Laporta beszéde előtt egy videót vetítenek le, amely culé szemszögből tekinti át az idei évet.

➡ Joan Laporta: ,,Ez egy telematikus közgyűlés, gazdaságilag fenntarthatóbb és részvételre alkalmasabb. Elsősorban a 22-23-as pénzügyi év felszámolásának ratifikálására és a 23-24-es költségvetés jóváhagyására lesz felhatalmazva. A mandátum feléhez érkeztünk, és elmondhatom, hogy keményen és jól dolgozunk azon, hogy megfordítsuk a március 21-én tapasztalt kedvezőtlen helyzetet. Ez egy nagyon rossz örökség volt, és egy stratégiai tervet alkalmaztunk, amelynek célja a szervezet stabilitásának keresése, és ezt tehetséggel, erőfeszítéssel, kitartással, fantáziával, bátorsággal… de mindenekelőtt az Önök bizalmának köszönhetően érjük el…”

„Igazgatótanácsbeli társaim nevében szeretném megköszönni ennek a bizalomnak a kinyilvánítását, ezt a Barcelona iránti elkötelezettségnek tekintjük. Tudták helyesen értelmezni a klub valóságát, és elkísértek minket az egység megmentését célzó megoldások keresésében és megvalósításában. Büszkén mondhatom, hogy mindannyian együtt dolgoztunk a klub megmentéséért. Találkoztunk problémákkal, kívülről támadtak minket, azért akik vagyunk és amit képviselünk… Azért támadnak minket, mert ismét jobban állunk sportszakmailag, gazdaságilag és intézményügyileg…”

„Sportszakmailag visszatértünk az élvonalba. Nagyon tehetséges játékosokkal erősítettünk, akiknek többsége az utánpótlásből érkezik. Olyan csapatunk van, amelynek nagyobb a piaci értéke és fenntarthatóbb, mint amikor megérkeztünk. Ez a paradigmaváltás nem csoda vagy szerencse. Ez a kemény munka gyümölcse. Nagyon büszke vagyok, mert minden irodából rengeteg munka folyik azért, hogy visszahozzuk az örömöt Barcelonába”.

,,Az elmúlt szezonban mind a 6 ligában elértük az összes profi csapat számára. Ez történelmi jelentőségű. Ilyet még egyetlen klub sem csinált korábban. A női Bajnokok Ligája külön fejezetet érdemel. A bértömeget a szerződések újra-tárgyalásával, egy új struktúra meghatározásával és az idei szezonban az átigazolásokra fordított kiadásokban sikerült elérni. Nagyon precízek voltunk. Ha megnézzük a 20-21-es szezont, a kifizetések 98 százalékosak voltak, ebben a szezonban pedig 57 százalékon fogunk végezni, és ha lehet, még alacsonyabb értéken. Az UEFA ajánlásain belül, ami 55 és 70 százalék között van. Ezt a bérköltség-csökkentést a versenyképesség fenntartása mellett hajtottuk végre.”

,,Ebben a szezonban csökkenni fognak a bevételek, mert az Olímpicóban vagyunk, de van egy életképességi tervünk az igazgatótanáccsal. A klub kereskedelmi területein és a szokásos kiadások visszafogásával is történtek erőfeszítések, valamint a szakmai csapatok fizetéseinek csökkentése mentén folytatódik a munka. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindazt, amit tettünk értékelni kell, hogy elmondhassuk, hogy egy olyan csapatunk van Xavi vezetésével, amely történelmet akar írni, nyomot akar hagyni. Arra kérem Önöket, hogy támogassák a csapatot, ahogyan a Camp Nouban is tették, és reméljük, hogy egy év múlva visszatérhetünk a Spotify Camp Nouba.”

,,Pénzügyileg most már sokkal jobban állunk. Amikor megérkeztünk, a megbízatásunk első három hónapja egybeesett a 20-21-es szezon végével. Optimalizáltuk erőfeszítéseinket a klub stabilizálása érdekében, és arra törekedtünk, hogy megmentsük a klubot az összeomlástól. Bármelyik cégnél megkezdődött volna a technikai csőd folyamata, de mi nem adtuk fel, és közösen megmentettük a klubot. 21-22-ben lefektettük a gazdasági életképességre való áttérés alapjait. És 2022-23-ban néhány pénzügyi művelet, a híres karok aktiválásával megvalósítottuk az alapokat, hogy visszaszerezzük a vezetést a labdarúgás világában. Ennek köszönhetően 304 milliós nyereséget tudunk felmutatni a beszámolóban. Magasabb eredményt, mint a tavalyi szezonban jóváhagyott számok, mert rekordszámok vannak a kereskedelmi és létesítményüzemeltetési területeken. 43 százalékkal eredményesebbnek találtuk magunkat, minden üzletág javította az eredményét. A szponzoráció területén majdnem elértük a 200 millió eurót, ami szintén új rekord. Több mint 20 új szponzoráció, körülbelül 23. A merchandising árbevétel elérte a 100 milliót, ami abszolút rekord. Ez az oka annak, hogy jobban teljesítünk.”

,,A Camp Nou jegybevétele 121 millió, a Femení forgalma 2,7, a kosárlabdáé, a klub múzeumának pedig 39 milliós forgalma volt. Az adósságokat 680 millióról 552 millióra csökkentettük ebben a szezonban.”

,,Ebben a pénzügyi évben 850 milliós bevételt és 11 milliós adózás előtti nyereséget mutattunk be a költségvetésben, és mindezt gazdasági intézkedések aktiválása vagy nem rendkívüli műveletek nélkül. Az igazgatótanács által jóváhagyott életképességi tervet nagyon szigorúan, szinte napi ellenőrzés mellett alkalmaztuk. Nagyon elégedettek vagyunk az erőfeszítésekkel és a nyereséggel bemutatott költségvetéssel, rendkívüli források aktiválása nélkül. Ez a Barcelona egészének, a címerünk erejének sikere, sokat képvisel és segít. Tisztában vagyunk vele, hogy sok munka van még hátra, és hogy még hosszú út áll előttünk.”

,,Külön szeretném megemlíteni a labdarúgás területét. Köszönöm Mateu Alemany munkáját, Deco a nyáron csatlakozott. Tökéletes összhangban van Xavival, aki mindenben részt vett és segített. Xavi értéke ebben az egész projektben döntő jelentőségű. Folytatjuk a terv megvalósítását, mindannyian egy irányba evezünk. A Barcelona megmentése gazdaságilag, sportszakmailag és társadalmilag nem rögtönzött. Ez sok ember munkájának eredménye, akik elkötelezettek a klub iránt, mind a vezetők, a dolgozók, és a tanács. Nagyon büszke vagyok az elnökségre.”

,,Pénzügyileg jobban állunk, mint amikor megérkeztünk. A számok egyre jobbak és jobbak. Nagyon boldogok vagyunk, hogy bemutathatjuk ezt a költségvetést. Ez egy viszonylag stabil helyzetet biztosít számunkra. Ha ez teljesen stabil lesz, akkor egy új szakaszba lépünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy befejezzük a klub talpra állítását és a világ élvonalában való megerősödést. Ez az új kihívás.”

,,Támogatni fogjuk a Barça Media-t. Ez forradalmi lesz. Általánosságban a Barça digitális átalakulása, amely lehetővé teszi számunkra, hogy jobban és hatékonyabban dolgozzunk.”

„Intézményileg visszanyertük a pulzusunkat. Megszilárdítottuk és kibővítettük a stratégiai szövetségeket. A klub visszanyerte a vezető szerepet a sportágban. Egyre több szponzor szeretne a Barça brandhez kapcsolódni, tiszteletben tartva a klub identitását, egy katalán klubot, amely nyitott a világ felé, és az eredeti lényegünkhöz kapcsolódó értékekre.”

„Az Espai Barça történelmünk legfontosabb projektje, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a Barça a világ élvonalában maradjon. Jól és jó úton halad, már befejeztük az első fázist. Megvan a pályázatunk az új Spotify Camp Nou építésére. Visszatérhetünk 2024 végén, a 125 éves évforduló megünneplésének kezdetén.”

NEGREIRA-ÜGY

,,A Barça történelme nem bemocskolható – a legdurvább támadásra, a Negreira-ügyre gondolok. Nem engedhetjük meg ezt az intézményes lejárató kampányt. Állandó készültségben és harcban vagyunk. Bármennyire is rágalmaznak és keresnek, nem fognak találni semmit, mert nem tettünk semmit abból, amivel vádolnak minket. Világosan és átláthatóan elmagyaráztuk. A szolgáltatásokat átutalásokkal fizettük ki, azokat ellenőriztük és kimutattuk. A jogi eljárásban bizonyítékokkal védjük állításunkat. Azt gondolják, hogy ez a pénz a játékvezetők kifizetésére és a profitszerzésre szolgált, de ezt nem bizonyítják, pedig több mint 600 jelentést és videót nyújtottunk be.”

,,Nem tudnak semmit bizonyítani, abban pedig mindannyian egyetértünk, hogy ezt a Negreira-ügyet a Barça hírnevének csorbítására használták fel. Kik ezek az emberek? Ha körbejárod Madridot, rájössz, hogy van egy bizonyos madridizmus a hatalmon lévőkben, ami nagyon is nyilvánvaló. Az összes hatalom, nem csak a futballban. Az első szakaszomban versenyeztünk ez ellen a szociológiai madridizmus ellen, és nyertünk. Még csodáltak is minket.

Ez a madridizmus ‘nem érezte jól magát’, és képzeljék el, mit éreznek, amikor látják, hogy eltelt néhány év, hogy van egy új Barça, hogy látják, hogy egyre jobban megy, és hogy az az elnök, aki akkor ott volt, és aki miatt szenvedtek, ugyanaz. Az elnök ugyanaz, az edző Xavi, a középpályás, akit a világ legjobbjának tartottak… Most látják, hogy az utánpótlás olyan játékosokat hoz vissza, mint Araujo, Balde, Pedri, Lamine, Fermín… Nem érdekük, hogy a minden területet átható hatalmukról beszéljenek. Ők ennek az összeesküvésnek a támogatói, egyesek azzal a szándékkal, hogy kisajátítsák a klubot, és máris jól járnak, ha tönkre teszik Katalónia egyik megkülönböztető jegyét. Meg fogjuk nyerni ezt a jogi procedúrát, és meg fogjuk ismételni a történelem legjobb Barçáját, ez legyen nyilvánvaló számukra.”

Ezzel befejezte a beszédet, amelyet álló vastaps kísért, Laporta pedig könnyek között foglalt helyet.

➡ Eduard Romeu alelnök és gazdasági vezető beszéde következik

„Az első dolog, amit el akarok mondani, hogy ha összehasonlítjuk a tavaly benyújtott költségvetéssel az ideit, akkor elértük az eredményt. Ez két rendkívüli intézkedés eredménye, és mindegyik 400 millió eurót jelentett. Az a helyzet, hogy 800 millió eurót tudtunk elkönyvelni pozitív oldalon, 300-at a negatív oldalon, így összesen 500 millió eurónál tartunk a pénzügyi évben, és valójában ezekből 304 millió euró a profiz. A klubszámokat tekintve minden idők rekordjánál tartunk a kereskedelmi bevételek tekintetében, ami növeli a Barça márka értékét.”

„Csökkentettük az adósságot. Ez a mi terhünk. Emlékezzenek az 1,3 milliárd euróra, amikor átvettük az irányítást, innen csökkentettük. Az adósság nagyon fontos, és le kell foglalnia minket, de arra is gondolnunk kell, hogy ennek két fontos összetevője van, a struktúra (a határidők) és a költségek. Bizonyos rosszul megtervezett intézkedéseknek és a befektetők feltételeknek való meg nem felelése miatt a kamatlábak felszöktek. De hosszú távon és 1,98-as kamat mellett tudtunk finanszírozni. Ez egy nagyon jó döntés volt.”

„Ugyanakkor vissza kellett állítanunk a Barcelona szurkolók illúzióját, hogy újra legyenek eredmények.”

„Az Espai Barça szorosan kapcsolódik a gazdasági oldalhoz. Szükség volt rá. Elavult stadion volt, nem felelt meg a döntők megrendezéséhez szükséges követelményeknek… És ahhoz, hogy ezt az adósságot ki lehessen fizetni, növelni kell a bevételeket, és európai szinten azt látjuk, hogy azok a klubok, amelyek ezeket a beruházásokat végrehajtották, növelték a bevételeiket”.

„Ami a működési költségeket illeti, amire a klubnak szüksége van a működéshez a fizetések nélkül, 255 millió van. 67 a BLM-től (a klub merchandising cégétől) való anyagvásárlásra, 24 a létesítmények karbantartására, 19 a Seient Lliure, 17 az utazásra, 15 a bajnoki televíziós jogokért járó kártérítésre, 15 a kiadásra és marketingre, 15 a külső szakmai szolgáltatásokra, 14 az ellátmányokra, 13 a Barça TV-re, 13 a közvetítő szponzorációs ügynököknek, 12 a működésre és a mérkőzések költségeire, 9 a bérleti díjakra és a biztosításokra, 8 a Masiára és az orvosi szolgáltatásokra, 5 a jogi szolgáltatásokra, 4 a banki szolgáltatásokra, 6 a klub irodáira, a közgyűlésre…. Az egyéb kiadásoknak megfelelő 171 millió: 95 millió a játékosok érkeezésének, 26 millió a már távozott játékosoknak, 35 a nem sportcélú amortizációkra, 8 a Fundacióra, 7 az adósságokra”

„676 millió eurós bérköltségre jutottunk. Anélkül, hogy túl szigorúak lennénk, jelenleg 9 ponttal vagyunk az UEFA ajánlása felett”.

„A LaLiga szempontjából ez a második év, amikor csökkentettük az adósságunkat. Ha a teljes számot vesszük, az nem éri el az 1200 millió eurót”.

➡ Eduard Romeu beszédének vége.

➡ Most Carrasco úr lép fel, és ismerteti a klub gazdasági bizottságának jelentését.

„Három fő dolgunk van: helyre kell állítani a nettó értéket, a rendes működési eredménynek pozitívnak kell lennie, és tovább kell csökkentenünk az adósságokat”.

„Az első pontban a saját tőke tekintetében jobban állunk, már pozitív számokban vagyunk. Ezt az utolsó két gazdasági intézkedéssel sikerült elérni. Ha hozzáadjuk a két szezonra vonatkozó jogok átruházását, a bevétel csökkenése 4,4 százalék, ami nem elég ahhoz, hogy megingassa a gazdasági helyzetet. A Barça Studio átadásának két oldala van: a pozitív oldalon a magas ár, a negatív oldalon pedig az, szerettük volna látni, hogyan tetőzik az eladás”

„A második pont, a müködési költségek eredménye, a pozitív oldal a 304 milliós nyereség, a negatív oldal pedig a 300 milliós veszteség. Ebben a 300-egynéhány millióban szerepel egy életképességi terv is, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megszabaduljunk a nehéz hátizsákoktól.”

„A harmadik pont az adósság csökkentése. Reméljük, hogy ez a müködési költésgek pozitív eredményével fog megtörténni”

„Jobban vagy rosszabbul állunk, mint két évvel ezelőtt? Sokféle vélemény létezik, és mindegyik tiszteletre méltó. A számvitel sok tényezőből tevődik össze. Nyolc pontban tudok válaszolni: jobban állunk, mert a nettó érték megfordult, kevesebb az adósság, az adósság nem olyan rövid távú, mivel hosszú távú, van anyagi erőforrásunk, az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) fenntarthatóvá vált, jobban állunk, mert a lízingcégek ezt mondják. Két éve a könyvelést átvizsgáló cégeknek egy üzleti tervet kellett megerősíteniük, most a végrehajtást látják, és ezáltal látjuk, ahogyan a klub fejlődik, valamint elindítottuk az Espai Barçát is”

➡ A napirendi ponttal kapcsolatos felszólalások következnek.

A LaLiga televíziós jogainak 15 százalékának átruházása: „A klub 25 százalékot adott el, kétszer. Csak a férfi csapatot és csak a LaLigát érinti ezt a következő 25 évre. Ez semmilyen más sorozatot nem érint.”

46,3 millió eurónyi kifizetetlen díjazás: „Ezek jövőbeli kifizetések, főleg pályafutás végi bónuszok, amelyeket a 24-25 szezonra kell kifizetni, és van egy 20-21-es összeg is az 1,35 milliárdos tartozáson belül”.

Sportbérek: „Láttuk a prezentációban a két arányt, eddig a bevételek 79%-át fordítottuk erre, most már „csak” az 54 százalékát. Van egy 100 milliós eltérés a kiadásokban, amivel számolunk”.

Fair Play: „A helyzet összetettebb. A LaLiga konzervatívabb kritériummal rendelkezik, ez a legszigorúbb. Különböző mechanizmusokat használtunk a játékosok regisztrálásához, beleértve a személyes garanciákat is”.

Fizetés elmaradása: „Újratárgyalás történt a Liberóval. Ha szükséges, felbonthatjuk a szerződést a megfelelő kompenzációval”.

Fizetési korlát: „A Fair Play megértéséhez szinte mesterfokozatot kell szerezni. A LaLiga a szezon elején készít egy számítást, hogy szerintük mennyit fogunk keresni és mennyit fogunk költeni. Itt van egy szubjektív nézet. A különbség az, hogy mi maradna az igazolásokra. Ha több kötelezettségünk van, mint a differenciánál, akkor nem tudunk szerződtetni. Magabiztosak vagyunk, és azt tervezzük, hogy minél hamarabb eljutunk ehhez az egy az egyhez forgatókönyvhöz. Úgy gondoljuk, hogy a LaLiga is fogékony lesz a különböző klubok kérésére, hogy egy kicsit rugalmasabbak legyenek, különösen úgy, hogy a klubok kérései miatt ez valamilyen szinten változtak.”

Espai Barça: „Az Espai Barça konszolidációja inkább az átláthatóságról szól. Ez egy saját életet él. 48 millió eurónyi kiadást számoltak el, főleg pénzügyi jellegűeket. 1070 millió eurónyi eszköz és kötelezettség került kommentálásra. A legkevésbé az Espai Barça adóssága aggaszt, amelyet a stadion üzemeltetésével fizetünk ki”.

Ügynöki jutalék: „Ez egy olyan tétel, ahol a számok ugyanazok, mint korábban, de a pozicionálás helye korábban a játékos bérköltségén belül volt. A Barça fizette a játékost, a játékos pedig az ügynököt. Itt a klub kritériumaiban történt változás, az UEFA átláthatósági ajánlásait követve. A klub közvetlen részesedést fizet, ez most már nem a játékoson keresztül megy”.

Messi, De Jong, Busquets, Alba, Ter Stegen és Sergi Roberto, ezen játékosoknak még tartozik a klub: „Nem adunk konkrét információkat, de a covid során megállapodások születtek, és a határidő 2025-ig szól.”

Tartozások más klubokkal szemben: „207 millió volt ez a szám június 30-án, nekünk pedig 57 millióval tartoznak”.

Játékosok, akik elengedték a béreket: „A három csapatkapitány segített nekünk abban, hogy hamarabb lezárjuk az ügyeiket, és van, aki extra erőfeszítést tett, de nem mondok neveket”.

➡ Most Eduard Romeu személyes kérdései következnek.

Az adósság visszafizetése: „Nem mi irányítjuk a madridi székhelyű céget, 49 százalékos részesedésünk van. Hibát követtem el azzal, hogy átláthatóságot gyakoroltam, és több kiváltságot adtam Önöknek, mint a többi partnernek. Vannak mechanizmusaink, hogy megvédjük magunkat, de ne becsüljük le a szakembereket. A teremben Önök egy szerepet játszottak, kint, a média előtt pedig egy másikat. Nem tisztességes 3 milliárd eurót mondani. Soha nem rejtettük el az 1,2 milliárd eurós tartozást.”

Laporta szintén felszólalt: „Örülök, hogy felszólalt és feltette a kérdéseit. Szabadon kifejezhette magát. Mi itt mindannyian Culék vagyunk. Ön gazdasági háttérrel rendelkezik, és nagy elégedettséggel tudja kifejezni a véleményét. Azon dolgozunk, hogy stabilizáljuk a klubot. Ismerem a valóságot. Az sem tesz jót nekem, hogy nem fejezed ki támogatásod a „Negreira-ügyben”. Keményen meg kellett dolgoznunk azért, hogy megfordítsuk a helyzetet. Arra kérnélek, hogy csökkentsd a buzgalmadat, hogy a rivaldafénybe kerülj. Szerintem ez egy szándékos, kritikus vélemény. Itt az ideje, hogy összezárjuk a sorokat, és Önök egy sarkalatos pontot tettek a dolgok közé. Azok, akik ezt az összeesküvést hajtották, kint pánikolnak. A történelem legjobb Barcelonája meg fog ismétlődni, és ezt a fiatalok is látják. Van egy nagyszerű védelmünk és két nagyszerű kapusunk, Lamine Yamal, Lewandowski, Joao Felix érkezése, Raphinha brazil varázsa, hamarosan Vitor Roque is érkezik….. Ez nem javítja a csapatot? Nem látjátok, hogy egyre jobbak vagyunk? Hagytam, hogy beszéljen, és most én jövök. Elmondhatta a véleményét. Keresem az okokat, nem akarok senkit sem kihagyni, nem látja, hogy jobban megy nekünk? Sportszakmailag nem leszünk jobbak, ha gazdaságilag nem csináljuk meg a feladatainkat. A játékosok azért jönnek hozzánk, mert egyre jobbak vagyunk, meg tudjuk fizetni őket, és sokszor kevesebb összegért jönnek. De Jongot nem akartuk 100 millióért eladni, hogy ne veszítsük el a versenyképességünket. Úgy gondolom, hogy az üzenetem nagyon reális. Az Öné katasztófa, az enyém reális. Mi dolgozunk, Ön meg annyit beszél a médiában, amennyit csak akar.”

Kétségtelen, hogy ezek voltak a közgyűlés legfeszültebb pillanatai a két és fél órával ezelőtti kezdete óta.

A 22-23-as szezon pénzügyi évét a Bizottság jóváhagyja:

Mellette: 376

Ellene: 45

Tartózkodik: 20

A következő napirendi pont a 3. pont: Jelentés és adott esetben a 2023/2024-es szezonnak megfelelő pénzügyi évre vonatkozó költségvetés jóváhagyása. A jelentést ismét Eduard Romeu fogja ismertetni.

„Sikerült 8 új üzletet nyitnunk, köztük a madridi üzletet, amely nagyon jól megy. Van 27 millió a tervben. A nagy része a következő évi költségvetésünknek a labdától függ, a tervünkben az szerepel, hogy eljutunk a Bajnokok Ligája negyeddöntőig. Augusztus hónapban már 65 milliót kerestünk, nagyon jó gazdasági teljesítménnyel”.

„Ami a kiadásokat illeti, nagyon nagy erőfeszítéseket fog látni. A sportbérek 184 milliónál tartanak, de van 18,5 millió, amit nem tudtunk megállítani. A kiadások 148 millió euróval csökkentek. Ha egy évvel ezelőtt azt mondták volna, hogy 333 millió euróval fogunk csökkenteni… Az egyéb kiadások tétel 98 millióval csökkent. 492 millió az egész klub bérköltsége, az összes szakosztállyal együtt. Ez egy nagyon fontos erőfeszítés a negatív spirál megállításának érdekében”.

Az elmúlt nyolc évben most a legalacsonyabb a klub bérköltsége az összes szakosztályt beleszámítva.
„Néhány játékos igyekszik a címerért jönni, bár a Barça egy nagyszerű kirakat. A beruházási költségvetés 20 millió a nem sportcélú tételekben, amit a közgyűlésben kell jóváhagynunk, ha az Espai projekten kívül kell beruháznunk. Sok tüzet kellett már eloltanunk. Május 31-én, amikor megérkeztünk, nem tudtuk kifizetni a bérköltségek egy részét. Mindenféle erőfeszítéseket tettünk, minden területen.”
Carrasco: „Négy pontot fogunk kiemelni. Az első az általános értékelés. Az elszámolások bemutatásakor a kiadások nagymértékű növekedését láttuk. Nagyon pozitív, hogy ez a kiadások, különösen a bérek csökkentésének köszönhetően, a versenyképes teljesítmény elvesztése nélkül, rendes alapon pozitív eredményen alapul.”
„A Második pont, egy alap, amelyet az Espai Barça finanszírozására hoztak létre. Ebben a költségvetésben nincsenek tételek.”
„Harmadik pont, a 67-es cikkely, még nem vagyunk pozitív számokban, de nagyon közel vagyunk hozzá. Van egy pozitív EBITDA, ami, ha teljesül, 68 millió euró lesz. A 67-es cikkelynek hatékonyabbnak kell lennie, mint volt, mert korábban nem tettek azért, hogy ezt megelőzzék”
„Az ajánlásokkal fejezem be. Ezt a kiadáscsökkentést meg kell erősíteni. Ez nem egyszeri dolog, ez a nagyobb visszafogottság új szakaszának kezdetét jelenti. A folyamatos növekedést is konszolidálni kellene. Ezért stabilizálni kell a működési eredményeket és az EBITDA-t. Folytatni az adósságcsökkentést és fenntartani a nehéz minőség-költség egyensúlyt. Ha ez a költségvetés teljesül vagy majdnem teljesül, az jó hír lesz.”
➡ Most Eduard Romeu következik ismét.
Bevételek: „Az életképességi terv a kiadási részt tekinti a legfontosabbnak, de több bevételt és adósságcsökkentést is tartalmaz. A Montjuïc hatása nem csekély, de a klub rendes üzleti tevékenysége képes fenntartani, sőt növelni a bevételek szintjét. Ami a kiadásokat illeti, igaz, hogy a kártérítéseknek és távozásoknak megfelelő rész nem ismétlődik meg. A versenyképesség fenntartása mellett a legalacsonyabb bérköltséget mutatjuk be”
Menedzsmentköltségek: „A bevételek különbsége a kiadásokban is összefügg. A stadion működtetésének minden közvetlen költsége csökken. Kevesebb az ülőhely, és kevesebb szolgáltatást kell nyújtani, ugyanakkor kevesebb bevételünk is van…”.
Pénzügyi Fair Play 23-24: „Náluk vannak a játékosok szerződései, pontosan átláthatóak a dolgok. Mi az 1:2-es szabályban vagyunk jelenleg.”
Laporta értékeli a napirend harmadik pontját:

„Mindezt az előrelátást idővel meg kell szilárdítani, és mi ezen dolgozunk. Kérem a kedvező szavazást”.

A szavazás a harmadik napirendi pontról megkezdődött Jelentés és adott esetben a 2023/2024-es szezonnak megfelelő pénzügyi évre vonatkozó költségvetés jóváhagyása.

A 2023/2024-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetést elfogadjuk. (437 fős határozatképesség)

Mellette: 372

Ellene:37

Tartózkodik:12

➡ Juli Guiu, a marketingért felelős alelnök veszi át a szót.

„Történelmi év volt ez, 20 új szponzorral, köztük az Ambilight TV-vel”.

„Ennek a megállapodásnak a fő hangsúlya az, hogy a márkát bevonjuk a Barça első csapatának mezébe. A szerződést a TP Vision nevű céggel írták alá, amelyet 2012-ben alapítottak, több mint 2000 alkalmazottal és jelenléttel Amerikában, Európában, Arábiában, a Közel-Keleten…”.

„Láthatóságuk lesz a férfi első csapat mezének ujján, de ez minden profi csapatot érint. Május 25-én írtuk alá, négy évre szól, további két évvel történő meghosszabbítás lehetőségével. Ez egy vezető technológiai szolgáltató, és az új Spotify Camp Nouban egyedülálló technológiával fogunk rendelkezni.

„A Barça meze a legértékesebb. Mi vagyunk az élen a mezből származó szponzori bevételeket nézve.”

„Szeretnénk megadni a pontos számot, de ezek a nagy márkák nem teszik lehetővé számunkra. Van egy titoktartási megállapodás.”

A gazdasági bizottság jelentése: „Tanulmányozni fogjuk, de az első, aki érdekelt abban, hogy a megállapodások jók legyenek, mi vagyunk”.

Laporta zárja ezt a negyedik napirendi pontot:

„Szeretném világossá tenni, hogy az átláthatóság a vezetésben közös érték, alapszabály, alapvető fontosságű….. Keményen kell dolgoznunk, hogy elérjük a célt a bevételek tekintetében. Olyan környezetben vagyunk, amelyben a nagyvállalatok vonakodnak az összegek közzétételétől”.

Az Ambilight TV-vel kötött szponzori szerződés ratifikálásának jóváhagyása (Jelenlegi határozatképesség: 401 fő).

Mellette: 326

Ellene: 39

Tartózkodás: : 24

A délelőtt közel négy óra alatt, valamint Joan Laporta elnök átfogó beszámolójának meghallgatása mellett a küldöttek jóváhagyták a 2022/2023-as szezonnak megfelelő pénzügyi év felszámolását, a 2023/2024-es szezonnak megfelelő pénzügyi év költségvetését, valamint az Ambilight TV-vel kötött szponzori szerződést.

Néhány perc múlva folytatódik a Barcelona közgyűlése. Még négy pontot kell megvitatni, és az Espai Barçával fog kezdődni. Minden hír, határidők, a munka állása… rövidesen.

➡ Elena Fort, a klub szociális területének alelnöke következik

„A prezentációm két részből áll. Az első az, hogy elmagyarázom, mit csináltunk eddig, tavaly október 2022-től egészen mostanáig. November 22-én kezdtük el a harmadik szint bontását. Ez azért volt lényeges, mert így megismerhettük az épület szerkezeti válaszait, az altalaj állapotát… ezeknek a döntéseknek, amelyeket néha félre lehet érteni, megvolt az oka. December 22-én aláírták az Olimpiai Stadion építésére és átalakítására vonatkozó szerződést. Január 23-án, miután megállapodtunk a kivitelezési árban, elindítottuk az Espai Barça finanszírozását. Május 23-án aláírtuk a finanszírozási szerződést. Július 23-án tartottuk az első találkozót/tájékoztatót a sociókkal, és most novemberben tervezzük a következőt. Tavaly augusztusban elfoglaltuk az új szezonális otthonunkat, az Olímpicót, és eljutottunk a mai dátumhoz.”

„Befejeztük a harmadik lelátó bontását, megvan a végleges építési engedély jóváhagyása. A mai naptól kezdve biztosíthatjuk, hogy minden engedélyünk megvan ahhoz, hogy elkezdjük a végleges munkálatokat és befejezzük a Camp Nout. Most már képben van mindenki október 23-án, és azon dolgozunk, hogy visszatérjünk a Spotify Camp Nouba”

„A harmadik lelátót száz százalékban lebontottuk, a székeket eltávolítottuk, a lelátó és az oldalsó lelátók feltárásának 50 százalékát befejeztük, a múzeumot megnyitottuk, és átköltöztünk az Olimpiai Stadionba.”

„Most elmagyarázom, mi fog történni. A beruházás 15 százalékát és a teljes építési költség 22 százalékát osztottuk el. Még hosszú út áll előttünk.”

„Jelenleg a Palau tervezésénél tartunk, amely körülbelül 18 hónappal később kezdődik, mint a Camp Nou munkálatai”.

„November 24-én újra birtokba vesszük a Camp Nout, amelynek befogadóképessége 65 ezer fő lesz. A harmadik szint még építés alatt lesz, ott 50 százalékban VIP-helyek lesznek. 2024 és 2025 között be kell fejeznünk a harmadik szintet, aztán a tetőt. 2026 június 26-ra befejezzük a stadion összes belső munkálatát, és megnyithatjuk a stadiont.”

A visszatérés ára: „A Spotify Camp Nou, amikor visszajövünk, teljesen más felépítéssel fog rendelkezni. Sok mindent megváltoztatunk, ezért sok mindent újra kell gondolnunk. Lesznek mozgólépcsők, olyan szolgáltatások, amelyek jelenleg nincsenek…”

Eduardo Romeu a Negreira-ügy hatásáról. „Ez nem befolyásolhatja a finanszírozást vagy az építési folyamatot. Sőt, nem is számítunk semmilyen negatív ítéletre.”

Elena Fort, a világbajnokságról: „Nagyon fontos helyszínnek kell lennünk”.

Laporta az új Camp Nou ülőhelyeinek megvásárlásáról: „Amikor ez a közgyűlés véget ér, megvásárolhatják azokat a helyeket, ahol egész életükben ültek, ahol Ronaldinho, Messi góljait látták…”.

Laporta a bérletárakról: „Meg kell néznünk a klub fejlődését, a javaslatokat… Nyíltan el fogjuk magyarázni. Nagyon optimista vagyok, és ismerve a klub mai valóságát, ne kényszerítsenek minket arra, hogy a 2026-27-es idényről nyilatkozzunk, mert ez meggondolatlanság lenne. Még három év van hátra, óvatosnak kell lennünk, és ki kell értékelnünk minden lehetőséget”.

Az Espai Barça 5. pontja lezárult. Most a 6. pont következik, a képviselői ombudsman jelentése.

➡ Joan Manuel Trayter veszi át a szót

„A Síndic dels Socis i les Socis minden évben készít egy jelentést, amelyet hétfőn fogunk közzétenni. Ebben az évben 2260 soció fordult hozzánk problémáival. Ebben a szezonban nem tudok konkrét számot mondani, nagyon szétszórt volt, de van aggodalom az Espai Barça, valamint a Montjuïcba költözés miatt…”

Trayter szereplése véget ér. Egyelőre nincsenek kérdések, de Joan Laporta értékelni fogja a katalán ombudsman által kifejtett pontokat.

„Önnek az egyik legintenzívebb munkája van, mert sokan vagyunk sociók. Szinte mindannyiunk ügyvédjeként jársz el. Köszönöm a munkát, amit végez.”

Laporta: „Különböző pereket indítottunk, több mint 20-at újságírók, youtuberek ellen… Néhány már meghozta gyümölcsét, és a szerzők kijavították az ott megfogalmazottakat”

Elena Fort az új stadionban megvalósuló fejlesztésekre válaszol: „A leglátványosabb a tető, senki sem fog elázni. Továbbá jobb lesz a megközelíthetőség. Több mint 100 mozgólépcső, több mint 60 lift lesz… Az összes technológiai fejlesztés megfelel majd a fenntarthatósági kritériumoknak”

Laporta a klubmodellről: „Abszolút nem fog változni. Minden, amit teszünk, ennek a modellnek a fenntartása érdekében történik. A sociók a tulajdonosok, és nem akarunk más lehetőségeken gondolkodni, számunkra ez nem létezik. Ez egy hozzáadott érték, amivel rendelkezünk. Sokszor beszéltem már erről. Az a tény, hogy nem vagyunk részvénytársaság, még a klub gazdasági vagy kereskedelmi szempontok szerinti irányításához is jellemző. Idén meg fogjuk ismételni a történelem legjobb Barcelonájának néhány sikerét”.

Elena Fort az utazásról: „A LaLigában az autóbusszal megtehető utazások megtörténtek. A Bajnokok Ligájában fel kell mérnünk a riválist, a klub kapacitását, a gazdasági helyzetet, és értékelni fogjuk. Jelenleg a gazdasági szempontok határoznak meg minket. Szeretnénk, ha a socióink ott tudnának lenni a stadionban, és meg kell találnunk a középutat”

Laporta: „Tavaly 121 milliós forgalmat bonyolítottunk le a Camp Nou Spotify látogatottsága miatt. Az átlag 82 ezer néző volt meccsenként. Xavinak és a stábnak nagyon hálásak vagyunk ezért is”.

A Közgyűlés már 8 órája ülésezik, és mindössze 178 soció maradt.

Laporta: „A sportbérek 27 százalékkal csökkentek, és az idei szezon végén a teljes kiadás 57 százalékát fogják kitenni. Az UEFA azt ajánlja, hogy az arány 55 és 70 százalék között legyen.”

Laporta: „Ha sikerül szponzorokat szereznünk – ami még nincs – az Öböl-országokból, akkor figyelnünk kell a lehetőségekre. Nem fogok másfajta vitába bocsátkozni. Megpróbálunk alkalmazkodni az új időkhöz, mindig átláthatóan. A Katarral kötött megállapodással kapcsolatos 2010-es kritikám az igazság hiányából fakadt. Ugyanakkor abszolút tisztelem Katart és a többi országot. Ami a Szuper Ligát illeti, még mindig a futball fenntarthatóságát keressük, hogy versenyezni tudjunk olyan klubokkal, amelyek mögött egy állam áll. Ez a valóság, és a luxemburgi bíróság fog dönteni. A Szuperliga még mindig nagyon is él.”

Eduard Romeu: „A 2021-22-es szponzorok 150 millió eurót hoztak, ez 200 millióra emelkedett, és az előrejelzések szerint tovább fog nőni. A 416 milliós bérköltség, amit Deco említett, a férfi első csapaté, 492 millió pedig a klub teljes bérköltsége, a maradék 76 millió pedig a többi részlegé.”

Laporta: „Nagyon tisztában vagyok azzal, hogy a sportvilágban a legtöbb hatalommal rendelkező ember madridi szurkoló, mert az első elnöki ciklusomban is így volt ez, amikor legyőztük őket. Nem az áldozat szerepét szeretnénk játszani, de elég csak megnézni a vádló felet a Negreira-ügyben. A bíró nyomoz, a vádló oldalon viszont ott van a LaLiga, a Real Madrid… Azonban ez csak még fontosabbá teszi számunkra azt a kihívást, hogy legyőzzük őket. Nagyon idegesek, mert vannak arra utaló jelek, hogy megismételhetjük a történelem legjobb Barcelonáját.”

Laporta: „Ha a bíróságon az a döntés születik végérvényesen, hogy ártatlanok vagyunk, akkor annak lesznek következményei a vádlott feleknkel szemben.”

Laporta: „Még egy mandátumom van. Jogilag indulhatok a következő választásokon. Amíg tehetem és akarom, szeretném folytatni ebben a testületben. Megtiszteltetés a Barcelona elnökének lenni, bár szívesen lettem volna középcsatár (nevet).”

Felszólal: Joan Gaspart

„Ami az igazságosságot illeti, Önök tudják, hogy a Barça nem tett semmi törvénytelent, és ezt annyiszor mondom el, ahányszor csak szükséges. Az igazságszolgáltatásnak kell döntenie, mégis voltak olyanok, akik már elitéltek minket. Az etika értelmező jellegű. A törvénytelenség nem az. Kérem, hogy a következő Közgyűlés ismét személyesen legyen, mert az mindenkinek jót tesz. Ha egyetértesz velem, mint a legidősebb volt elnök, akkor meghívom a Barça összes elnökét, mert mindenkivel beszélni akarok, hogy a klubról és annak jövőjéről beszéljünk. A klubnak soha nem lesz olyan elnöke, aki azt mondja, hogy a klub részvénytársaság lesz. Most azt kell gondolnunk, hogy jönnek majd a jó eredmények, az igazságszolgáltatás pedig végzi a feladatát. Azon a napon, amikor a Barcelonának nem lesznek ellenségei, nem fogunk létezni. Ez az irigység. Igyunk az ellenségekre, mert amíg egységesek vagyunk, addig legyőzhetetlenek leszünk.”

Laporta így válaszol: „Köszönöm a közbelépésed. Hosszú utat tettél meg, hogy jelen legyél, és ezt köszönöm neked. Teljes mértékben osztom az egység üzenetét. Felveszem a kesztyűt a személyes gyűlések kérdésében. Jónak tartom, hogy az új alapszabály hibrid lesz. Nézzük meg, hogy növelhetjük-e a részvételt. Te is beszéltél a különböző elnökökkel való találkozóról, és én nyitott vagyok mindenre, amit javasol. Én is szorgalmazom ezt, és abszolút rendelkezésre állok. A Negreira-ügyben úgy tudom, hogy jól haladunk, és bizonyítékokkal védjük az álláspontunkat. Nem történt semmilyen törvénytelenség. Én azok közé tartozom, akik bíznak az igazságszolgáltatásban, egy jogállamban vagyunk”.

A Barcelona hosszú közgyűlése véget ért. Majdnem 10 óráig tartott, mi pedig végig beszámoltunk élőben a történésekről. A sociók jóváhagyták a 2022/2023-as szezonnak megfelelő pénzügyi évet, a 2023/2024-es szezonnak megfelelő pénzügyi év költségvetését, valamint az Ambilight TV-vel kötött szponzori szerződés megerősítését is. Továbbá Laporta figyelmeztetést küldött a Real Madrid szurkolóinak a Negreira-ügyben felhozott vádak után. Voltak ugyan feszült és vitás pillanatok, de minden napirendi ponttal kapcsolatban megtudhattunk érdekességeket. Köszönjük szépen a figyelmet!

***

Egyedi mezfeliratozás! Add le a rendelésed egy játékossal vagy a saját neveddel november 1-ig és Spanyolországban legyártatjuk neked a szurkolói Barça mezed!