Lemondott Jordi Mestre alelnök – intézményi válság, Neymar-ügy

Szerdán este az FC Barcelona hivatalosan is közölte, hogy lemondott Jordi Mestre sportszakmai ügyekért felelős alelnök, miután néhány órával ezt megelőzően kiszivárogtak ezek az információk. Mestre távozása egyben egy egyértelmű jele annak, hogy a Barcelona elnöksége megosztott és széthúzás lehet a tagok között, másrészről mindez kapcsolatban lehet a Neymar-üggyel is.

Az elmúlt hetekben, hónapokban is voltak bőven jelei annak, hogy a Barcelona elnöksége nem egységes, sok vitás kérdésben sok álláspontot képvisel, széthúzások, véleménykülönbségek vannak, aminek sokszor volt az eredménye az hogy kiszivárogtak igen konkrét hírek még nem végleges döntésekről is. Ilyen volt többek között az elveszített Király Kupa-döntő után Ernesto Valverde edző helyzete, akivel kapcsolatban egyszer az szivárgott ki, hogy meneszti az elnökség, majd az, hogy Bartomeu elnök garantálta a folytatását. Mindez 12 órán belül. Hasonló esetek történhettek átigazolási ügyekben is, mert sem Griezmann, sem Neymar átigazolása kapcsán nem lehet kijelenteni azt, hogy egységes támogatást kapott volna az elnökségtől. Ahogy nyilvánvalóan a szurkolóktól sem.

Mestre lemondása végleges, ugyanakkor a vezetést váratlanul érhette, mert Frenkie de Jong pénteki hivatalos bemutatásán hivatalból még ő is jelen lett volna a sajtó felé kommunikált kiírás szerint. Ő már nyilvánvalóan nem lesz ott, de róla szóló kérdéseket fel fognak tenni az újságírók.

Jordi Mestre kapcsán nem lehet elmenni amellett, ahogyan ő viszonyult a Neymar-ügyhöz, és ahogyan viszonyulhat most. 2017 július elején, pontosan 2 évvel ezelőtt ő volt az, aki a Neymarral kapcsolatos pletykákra úgy nyilatkozott szó szerint, hogy:

„200%-ig meg vagyok róla győződve, hogy Neymar marad.”

A történet végét mindenki ismeri, ráadásul ekkor már a játékoskeret tagjai is tudták, hogy Neymar távozni készül. Egy későbbi, katalán ‘Sport’-nak adott nyilatkozatában így nyilatkozott a történtekről.

„A végeredményen felül az egész ügyben a magatartásformák voltak azok, amik a leginkább fájtak. Az egész nyári túra alatt beszéltünk vele is, az édesapjával is… és nem voltak egyenesek. Azt nem lehet, hogy folyamatosan csak szédíted az áldozatodat. Van egy katalán kifejezés, ami úgy szól, hogy „jugar a la ‘puta i la ramoneta'”, annyit tesz, hogy nem vagy egyenes, csak játszol, szédítesz, félrebeszélsz. Egy kicsit ilyesmi történt. Macska egér játékot játszottak velünk. Eljutottunk egy olyan pontra, amikor már láttuk, hová tart a dolog, és ezért mondtuk neki, hogy akkor nem fizetjük ki neki a korábbi hosszabbításáért járó prémiumot.”

Mestre tehát minden szempontból alaposan benne volt a Neymar-ügyben akkor, azt nem lehet tudni, hogy abban a döntésben, hogy a klub most megpróbálja visszahozni a brazilt Párizsból, milyen álláspontot képviselt. A lemondása után az is kérdés, hogy lesznek-e további személyi változások az elnökségben.