Lamine Yamal a legesélyesebb a 2024-es Golden Boy-díjra

Pedri és Gavi is megkapta ezt az elismerést az elmúlt években

Lamine Yamal belépése a világ elitjébe robbanásszerű volt. Nagyon rövid idő alatt az FC Barcelona első csapatában való debütálásától kezdve azon át, hogy megszilárdította helyét a kezdőcsapatban, a spanyol válogatottban is bemutatkozott, és helyet kapott az Európa-bajnokságra készülő csapatban. A fiatal játékosnak nap mint nap együtt kell élnie a Lionel Messivel való összehasonlításokkal, és azzal a nyomással, hogy kulcsjátékosnak számíthat Hansi Flick új Barçájában, mindezt 16 évesen.

Lamine Yamal nem hagyja abba a rekordok megdöntését és az elismerések elnyerését. A tekintélyes sportnapilap, a ‘L’Equipe’ közzétette a 2005. január 1. után született 30 legjobb játékos rangsorát, és az élen a Barça új ékköve áll, akinek, ha így folytatja, minden adott ahhoz, hogy a következő két szezonban is vezesse ezt a rangsort, hiszen 2007. július 13-án született.

Mellette a dobogón a PSG-s Zaire-Emery és a Manchester Unitedtől érkező Kobbie Mainoo található. A negyedik helyen a Real Madrid játékosa következik, Endrick, az ötödik helyen pedig egy másik Barcelona-játékos, Pau Cubarsí áll. A fiatal középhátvéd szerepe a kezdőcsapatban a szezon véghajrájában megkérdőjelezhetetlen volt Xavi számára. A saját nevelésű játékos nemrég írta alá új szerződését a klubbal.

Lamine Yamalnak ráadásul minden esélye megvan arra, hogy elnyerje a Golden Boy-díjat, amely a fiatal labdarúgók egyik legrangosabb kitüntetése. A Barcelona támadója 93,6 pontjának köszönhetően továbbra is vezeti a rangsort, két tizeddel több egységgel rendelkezve, mint a második helyen álló Joao Neves (Benfica), és jelentősen többel, mint a 90,8 ponttal rendelkező, harmadik Alejandro Garnacho (Manchester United).

Amennyiben Lamine Yamal nyerne, ő követné Jude Bellinghamet (Real Madrid), aki 2023-ban nyerte el ezt a díjat Gavi és Pedri után. A díj szabályai szerint egymás után kétszer nem nyerhet ugyanaz a személy. Amennyiben Yamal sikerrel járna, akkor az elmúlt négy kiírásban három Barcelona-játékos kapná meg ezt az elismerést, ami azt mutatja, hogy a fiatal tehetségek nagyon is jelen vannak Barcelonában.

Lamine Yamal mellett Cubarsí is egyre feljebb kapaszkodik a lista rangsorában, de Gavi és Vitor Roque is ott van az jelöltek listáján.

***