„Iniesta különleges, egy joker”

Hosszú beszélgetés Begiristainnal – Interjú, II. rész

A katalán sportnapilap, a SPORT egy igencsak terjedelmes interjút közölt a Barcelona technikai igazgatójával, Txiki Begiristainnal, amit az Eurobarca – az anyag nagysága miatt – több részben közöl. A beszélgetés során szó lesz a sportigazgató saját helyzetérõl, Guardioláról, a saját nevelésû játékosokról, illetve a kontraktusukat még meg nem újító játékosokról, így Puyolról vagy Márquezrõl. A nagy Txiki-interjú, II. rész.

Folytassuk a hosszabbításra váró játékosokkal. Puyol még mindig nem hosszabbított. Mi a helyzet az ügyében?

Az égvilágon semmi probléma sincsen. Négy hónappal ezelõtt megtettük az ajánlatunkat, azután beszélt velünk, és azóta is várunk a válaszára. Minél hamarabb, annál jobb persze.

Ha nem lesz válasz januárig, szétnéznek a játékos piacon egy helyettes után kutatva?

Na, azért ne legyen ennyire borúlátó. Én személy szerint nem tudom elképzelni Puyolt a Barcelonán kívül. Habár nem tudom, hogy ki volt az utolsó saját nevelésû labdarúgó, aki itt a klubnál is vonult vissza, de remélem, hogy a következõ Puyi lesz. Megkötjük ezt a szerzõdést, és még évekig a Barca tagja lesz, és remélhetõleg, egyben a Barca Maldinije is. Mi mindössze annyit kértünk tõle, hogy mondja el, mit akar.

A másik játékos, akinek a kontraktusa a következõ évben lejár, Rafael Márquez, aki még szintén nem válaszolt a neki ajánlott szerzõdéstervezetre…

Õ ismer minket, mi ismerjük õt. Hét éve együtt dolgozunk, megértjük egymást, és értékeljük a másik helyzetét. Elõnyös szerzõdést ajánlottunk neki.

Iniesta kézhez kapott egy 2016-ig szóló hosszabbítási ajánlatot?

Így van. Iniesta ügye hasonló Messiéhez.

Mit ért ez alatt?

Azt, hogy mindketten saját nevelésû játékosok, akiknek a fiatalságukkal illetve a képességeikkel biztosítaniuk kell a csapat jövõjét. Számomra mindig is az volt az elsõdleges feladatunk, hogy az együttes 8-9 saját nevelésû játékosát megtartsuk, egy csoportot, amely garantálja a klub további sikerességét.

Található jelenleg a játékos piacon olyan futballista, mint Iniesta?

Ááá, kizárt dolog. Nem, õ különleges. A középpálya bármely pontján képes játszani, egy az egy ellen pedig verhetetlen. Nem, nem, kizárt dolog. Õ a tökéletes joker.

És Leo Messi?

A világ jelenlegi legjobb futballistájáról beszélünk.

Cruyff szerint nem nagyon pozitív dolog, ha egy játékos túlságosan hosszú távú szerzõdést kap. Tudja, a holland mondatában az „ember egy zsák pénzzel” kifejezés Florentino Perezre utalt…

Maga Leo Messi a legjobb Real Madrid elleni záradék. A Barcához való elkötelezettsége vitathatatlan, a gránátvörös-kék mezt akarja viselni, és innen szeretne visszavonulni. Mindig is mi voltunk azok, akik hívtuk õt egy hosszabbításra, mivel a fejlõdése már régóta töretlen és imponáló. Az, hogy a kontraktusát felújítottuk, biztosította az õ jövõjét… és önmagától értetõdõen a Barcelonáét is.

Szóval, akkor nincs igaza Cruyffnak…

Ennek az egyesületnek mindig is a világ legjobbjai voltak a soraiban, és ez nyugalmat teremtett mind a Barcának, mind a játékosoknak. Szóval hûnek kell lenned hozzájuk.

Leo egy zseniális idényt futott, hiszen elkerülték a sérülések, és sokszor a hátán húzta a csapatot. Mi tette lehetõvé, hogy ekkorát fejlõdjön?

Messinek egy helyet kellett adni, amit õ fontosnak érez, és ezzel egy idõben vállalja is az ahhoz tartozó felelõsséget.

Volt abban része, hogy Ronaldinho és Deco már nincsenek itt?

Ronaldinhónak és Decónak meg kell köszönnünk mindazt, amit adtak a Barcelonának, és ez az idõszak csodálatos volt. Azonban amikor a teljesítményük színvonala csökkent, eljött az idõ, hogy váltsunk, és hogy távozzanak. Az viszont teljességgel igaz, hogy az olyan klasszisaink, mint Messi vagy Iniesta éppen az õ virágzásuk alatt nõtték ki magukat igazi játékossá.

Messit már az Aranylabdával, illetve a FIFA „Év Játékosa” címmel a kezében látja?

Persze. Amikor másodszorra mentünk Zürichbe Ronaldinhóval, azt mondtam, hogy az elkövetkezendõ években még számos alkalommal vissza fogunk ide térni. És itt nem csak Leóra gondoltam… hanem Iniestára és Xavira is.

Folytatjuk…