Eurobarça-exkluzív – “Penya? Barátok, akik szenvedéllyel követik a focit”

Mély interjú Diego Sánchezzel, a La Liga magyarországi képviselőjével - III. rész

A La Liga nem csak a futballpályán igyekszik fejlődni, és dominálja már az európai klubfutballt lassan egy évtizede, hanem a színfalak mögött is elindult egy folyamat, melynek a célja a gazdasági erő fokozása. Amint arról már beszámoltunk, ennek keretében nyitott Budapesten irodát a La Liga, melynek területi képviselőjével, Diego Sánchezzel készítettünk egy mély interjút. Az első két részt a Liga terjeszkedéséről és a spanyol, valamint a magyar futballt összekötő történelmi kötelékekről már közöltük is, most pedig következik a rövidebb záró rész, melyben a Penya Blaugrana Budapest megalakulása kapcsán a szurkolói klubok jelenségét, célját és működését néztük meg pontosabban. Az Eurobarça exkluzív interjúsorozata a La Liga régiós képviselőjével, Diego Sánchezzel, harmadik és egyben utolsó rész. 

Spanyolországban egy szurkolói klub már egy teljesen hétköznapi dolog. Magyarországon viszont ez eléggé újkeletű.

Én úgy értelmezem a szurkolói klubot, mint egy csoport barátot, akik ugyanolyan szenvedéllyel követik a labdarúgást. Spanyolországban ezek a szurkolói klubok nem csak elviszik a tagokat meccsekre, hanem barátokként más tevékenységet is űznek. Miért csatlakozz egy ’penyához’? Mert a tagok nagyon közel kerülhetnek az anyaegyesülethez még úgy is, ha például Spanyolország különböző részein élnek. Vegyük a cádizi Penya Barcelona szurkolói klubot. Helyszíni meccsnézésre utaznak, megtekintik a mérkőzést, együtt utaznak és élvezik a közös utat. Fontos hangsúlyozni, hogy ez viszont nem országfüggő, hanem ugyanez megcsinálható Kínában vagy Magyarországon is. A lényeg a barátokon van, akik ugyanazzal a szenvedéllyel viseltetnek a futball iránt, és ugyanazzal a lelkesedéssel követik a labdarúgást.

Van bármiféle együttműködés a különböző szurkolói klubok között vagy ez csak az adott egyesület és a szurkolói klubja közötti kapcsolatra korlátozódik?

Természetesen van, és ez pontosan az, amit a La Liga terjeszteni próbál. Létrehoztunk egy platformot, melyen keresztül a különböző szurkolói klubok kapcsolatba léphetnek egymással. Például a lengyel Penya Blaugranával elérhetőséget cserélhet a Penya Blaugrana Budapest, jöhet az ismerkedési folyamat, majd a közös programok szervezése. Együtt utazhattok el Barcelonába, de akár egy közös futballmérkőzés is benne van a pakliban, amit egymás ellen játszatok le. Az odavágóra Lengyelországban kerül sor, a visszavágóra Magyarországon. Az együttműködés formáinak a tárháza kimeríthetetlen.

Lényegében ez a kezdeményezésről szól, nemde?

Pontosan, ezt akarjuk elősegíteni: a proaktivitást. Egy szurkolói klub tagjaként könnyebben hozzájuthatsz jegyekhez, illetve megvan a lehetőséged arra, hogy könnyebben szervezz túrákat más szurkolói klubokkal. Amint azt már említettem, nagyon sok opció van a kooperációra. Egy dán szurkolói klubbal elmentek egy Svájcban rendezendő BL-meccsre, ahol a Barça éppen egy svájci együttes ellen fog játszani. Végül meghívjátok őket ide Budapestre egy közös focira vagy meccsnézésre. Ez lenne a lényege a szurkolói kluboknak: sokkal könnyebbé teszi az interakciót, mintha minden egyes szurkolónak egyedül kellene kapcsolatba lépnie a szurkoló társaival.

Hogyan értékelnéd a La Liga jelenlegi helyzetét Magyarországon?

A kiindulási helyzetünk a történelmi kapcsolat fényében remek. Sőt, a La Liga a legnépszerűbb a magyar szurkolók körében, ezt a bajnokságot követik a legtöbben. Erre építve akarunk jelen lenni Magyarországon, és jelenleg nem tudok egyetlen egy más szervezetet sem mondani, akik hasonlóan itt lennének. Ráadásul már másfél éve dolgozunk ezen. Ennek következtében az alapok eléggé stabilak, itt rendben vagyunk. Másrészt viszont ambiciózus vagyok, és az a küldetésem, hogy még nagyobbak legyünk, és hogy még több szurkoló legyen szerelmes a spanyol fociba. Még több szurkoló, még több követő, még több ember, aki a spanyol fociról beszél. Ha besétálnék egy kocsmába, ahol a helyiek éppen spanyol meccset néznek, és érzik, hogy a La Liga szervezete törődik velük, az pompás érzés lenne. A La Liga ugyanis megpróbálja visszaadni nekik azt, amit ők adnak nekünk.

Az utolsó kérdés: Premier League vagy La Liga?

Nos, ez tényleg eléggé könnyű… Természetesen La Liga!

Mindenképpen beruháznál egy Barçás ereklyére? Akkor az Eurobarça Shop pontosan a te tereped, ahol megrendelheted az alábbi ‘Baaarca!’ pólót akár több színben is!