„Edzeni a Barçát? Meg kell tanulnom járni, mielőtt futnék”

Xavi adott interjút az utolsó játékosként profi meccse előtt

Az FC Barcelona élő legendája, Xavi Hernández már bejelentette, hogy a szezon végeztével visszavonul a profi labdarúgástól – játékosként. Hétfőn játssza az utolsó mérkőzését az Al Sadd csapatában, és ennek apropóján adott interjút. Szóba került az edzősködés, a futballfilozófia, a játékos pályafutása, illetve a legendás katalán irányító elárulta azt is, kik voltak a legnagyobb hatással rá karrierje során.

Tervek a közeljövőre

„Az a terv, hogy itt kezdem a vezetőedzői karrieremet Katarban, ahol kevesebb a nyomás, hogy tesztelni tudjam magam, és értékes tapasztalatokat szerezhessek, mielőtt végül visszatérek Európába, és remélhetőleg Barcelonába.”

Határozott elképzelések

„Bajban lennék először edzőként. A dolgok jelenlegi állását illetőleg nem tartom magam késznek arra, hogy a legmagasabb szinten legyek edző. Meg kell tanulnom járni, mielőtt futnék. Nyilvánvalóan a végső célom az, hogy végül a Barcelona edzője lehessek, de előbb meg kell tanulnom a szakmát, mielőtt elkezdhetnék gondolkodni erről. Nagyon sok ötletem és koncepcióm van, amiket a leendő játékosaimnak szeretnék átadni. Sokféleképpen lehet focizni, de én mindig is nagy rajongója voltam a Barcelona filozófiájának. Ahogyan a játékot irányítják, és a labdát tartják – ez az a stílus, amivel én együtt nőttem fel, és amit használni fogok edzőként is.”

Véget ér a pályafutása

„Soha nem gondoltam volna gyerekként, hogy ilyen sikeres leszek a Barcelonával és a nemzeti válogatottal is. A lehető legjobb módon hagytam el a Barcelonát – megnyertem a bajnokságot, a Király Kupát és a Bajnokok Ligáját is. Most eljött az ideje, hogy szögre akasszam a csukámat. Csak ki akarok menni a pályára, és élvezni az utolsó mérkőzésemet játékosként. Nagyon hosszú karrierem volt, és most már a jövőmre fordítom a figyelmemet.”

Nagyszerű edzőkkel dolgozott

„Karrierem során számos számos fantasztikus edző alatt dolgoztam: Luis Aragonés, Pep Guardiola, Luis Enrique, Louis Van Gaal… Előbbi kettő az, akik a legnagyobb hatással voltak a pályafutásomra. Számomra Guardiola a legjobb a világon.”

***

Megemlékeznél a Barça egykori legendás katalán irányítójára? Szerezd be ezt a nevével ellátott zoknit!