Messi: „Sokat szenvedtem. De most jól vagyok”

Hosszú hallgatás után adott interjút Lionel Messi, aki azt követően nem nyilatkozott a sajtónak, hogy szeptemberben egy másik interjúban bejelentette: marad még a Barcelonában, miután nem engedi el a klub. Most a La Sextának, azon belül is Jordi Évolénak adott interjút, melyben beszél ezekről a pillanatokról, a klub jelenéről, a saját jelenéről, de a múltjáról is.

Az interjú első része

Ünnepek

“Megyek Argentínába. Mi ez az ünnepet csakis a családdal szeretjük ünnepelni, az anyukám Argentínában él, a testvérem is. Ez a pillanat arról szól, hogy mind együtt vagyunk. De a jelenlegi zavaros helyzetben ez nem könnyű, Most nem is tudom, hogy milyen korlátozások vannak. Talán ha tíz ember lehet együtt egyszerre.”

Télapó vagy Három Királyok?

“Mindkettőt ünnepeljük. Kicsit inkább jobban a télapót, de azért a Három Királyokat is.”

Kedvenc gyerekkori ajándéka

“Igen, volt ilyen, mindig a labda volt, vagy foci cipő, vagy valami focival kapcsolatos dolog. Emlékszem egy labdára, amivel egy tornán játszottunk, és nagyon drága volt, nem tudtuk megvenni. De az apukám és az anyukám mindent megpróbáltak, hogy aztán megkaphassam karácsonyra. Hogy azt kaphassuk karácsonyra, amire a leginkább vágyunk. Aztán voltak focimezek is, Newell’s mezek.”

Azt követően mondott igent az interjúra, hogy veszítettek a Cádiz és a Juve ellen.

“Amikor azt mondta, hogy beszéljünk a járványról interneten keresztül…Nem vagyok olyan, hogy ilyen komoly dolgokról tudjak beszélni, véleményt formálni. Nem szeretem nyilvánosan, inkább csak a saját kis körömben teszem, hogy közéleti kérdésekről beszélek. De tartom magam a szavamhoz, azt mondtam, hogy fogok adni interjút Önnek és beszélhetünk arról, amiről szükséges.”

Van is kedve beszélni?

„Igen.”

Mi az ami a leginkább megmozgatja a hétköznapokban?

“Amikor komolyan focival kezdtem foglalkozni, focista lettem, akkor az a fajta szurkolói szenvedély háttérbe szorult. Most ami leginkább megmozgat, azok a gyerekeim, állandóan futnom kell utánuk.”

Sportolók, akiket csodál

“Rafa Nadal, Federer, LeBron… Minden sportban van egy-egy sportoló, aki kiemelkedik, és csodálható. Cristiano a fociban… Minden sportolót, aki kiemelkedik, akik mindent alárendelnek annak, hogy a maximumot tudják nyújtani, csodálok.”

Játszik Play-jel?

“Régen nagyon sokat játszottam, de Thiago születése óta abbahagytam. Előtte minden nap játszottam. Ezt követően megváltozott. És most, hogy Thiago kezd játszani, kezdek én is játszani vele. Újra kezd rabul ejteni.”

Mindig Messivel játszik, vagy előfordul, hogy Cristianóval?

Bárkivel. Thiago választ csapatot, de általában más csapatokkal játszottam, nem a Barçával.”

Mit érez a Barça meze iránt?

“Mindent. Ezt mindig is mondtam. Barcelona az életem. Itt élek 13 éves korom óta. Itt nőttem fel, mind a klubnál, mind a városban. Több időt éltem Barcelonában, mint a szülővárosomban, és itt tanultam meg mindent. Fejlődtem, és a klub alakított, fejlesztett játékosként is, emberként is. Mindig mindent beleadtam a Barcelonáért, és ez egy igazi szerelem, mert ezt azóta éljük át, amióta idejöttem.”

Amikor egy gól ünneplésekor a címerhez ér, akkor az nem csak egy közhely?

“Nem vagyok olyan fajta, hogy csak szokásból csináljak valamit, ha valamit csinálok, akkor azt át is érzem abban a pillanatban. Ha nem így lenne, nem is csinálom.”

Hogy van most Messi?

„Jól. Ebben a pillanatban jól vagyok. Az igaz, hogy nagyon rosszul voltam egész nyáron, nyár előtt, aztán azért, ahogyan befejeződött a szezon, később jött a fax, és minden más… És később, az új idény kezdetekor is éreztem. Ma jól vagyok, van bennem kedv, hogy komolyan küzdjünk minden célért, ami előttünk áll. Vannak reményeink, a klub nehéz időszakon megy keresztül, ez igaz mind a klub egészére, mind a csapatra. Minden nehézzé vált a Barcelona körül, de bennem van kedv, hogy csináljuk jól és legyünk sikeresek.”

Pénzügyileg is igaz ez

“Ez egy nagyon nehéz pillanat a klub számára. A klub valóban nagyon rosszul van, és nehéz lesz visszatérni oda, ahol voltunk.”

Önt mindig megkülönböztetett figyelem övezi, hogy hogyan reagál, hogyan van.

“Én nem akarok megfelelni senkinek. Olyan vagyok, amilyen vagyok, olyan kapcsolataim vannak, amilyenek. És azt teszem, ami szívből jön, amit érzek az adott napon. Ami kijön belőle, kijön. És nem tudok arra gondolni, hogy vajon ki mit gondolhat, különben megőrülnék. Nagyon sok ember úgy fogalmaz meg véleményt, hogy igazából nincs birtokában a szükséges tudásnak, és ez egyre inkább tendenciózus. Ma nyugodtan mondhatsz egy hazugságot, és nem is történik semmi. Ott marad, és az emberek elhiszik. Az emberek mindig, mindent elhisznek, pedig nem mindig igaz, amit hallanak.”

Sírt mostanában?

“Sporttal kapcsolatos dolgokért nem sírtam, de igen, szenvedtem sokat. És voltak más témák amik miatt igen, sírtam. De ezekbe nem szeretnék belemenni. Sporttal kapcsolatos dolgok miatt szenvedtem sokat.”

Hogyan érkezett Barcelonában 13 évesen?

„Nehéz pillanat volt, mert mindent magam mögött kellett hagynom 13 évesen és egy ismeretlen helyre jönnöm, ahol nem ismerek senkit. És a személyiségem miatt nehéz is volt beilleszkednem…”

Ez meghatározta a jövőjét

“Igen, nagyon fontos élmény volt, ami segített is a fejlődésemben. Nagyon visszahúzódó voltam, és ellenállóbbá váltam. Olyan volt, mintha egy páncélt növesztettem volna magam köré, és ezen nem juthat át semmi. Egyszerűen arra gondoltam, hogy mit szeretnék, hogy mit akarok elérni, elérni az álmaimat, odafigyelni az edzéseken, mindent beleadni a meccseken, és aztán szépen lassan barátságokat is kötöttem. Zárkózott voltam, és mivel ilyen voltam, még többet beleadtam. Nekem nehezemre esik megosztani a dolgokat másokkal, különösen a rossz dolgokat. Inkább az a fajta vagyok, aki mindent megtart saját magának, és magam emésztem meg a dolgokat, nem is mutatom ki.”

Vannak emberek, akik próbálnak közeledni Önhöz pusztán azért, hogy ön kicsoda.

“Ebben a témában nehéz eset vagyok. Megvannak a barátaim, és nagyon válogatós vagyok abban a tekintetben, hogy megválasszam, kivel szeretnék lenni. Szerintem mindig láttam vagy megéreztem ezeket.”

Folytatjuk…