Dani Alves: „Örökké hálás leszek Xavinak és az elnöknek, hogy visszahoztak”

A brazil legenda interjút adott a második Barcelonától való búcsúzását követően

Dani Alves másodjára is távozott Barcelonából egy fél szezon után, majd a ‘The Guardian’ brit napilapnak nyilatkozott ennek körülményeiről. A brazil hátvéd 39 évesen is bízik abban, hogy sikerül csapatot találnia a szezon kezdetéig, amely elősegítheti, hogy Tite, a válogatott szövetségi kapitánya nevezze az idei, télen megrendezésre kerülő katari világbajnokságra. 

Nem erre számított

,,Nem távozom szomorúan, mert boldog vagyok, hogy visszatérhettem Barcelonába. Öt évig álmodoztam arról, hogy egyszer majd másodjára is megélhetem ezt a pillanatot. Az egyetlen dolog, ami nem tetszett az az volt, ahogy a távozásomat kezelték.”

Őszinte

,,Amikor megérkeztem már akkor tisztáztam, hogy nem vagyok már többé 20 éves, és hogy azt akarom, hogy a dolgok egyenes módon, titkolózás nélkül történjenek. A klub viszont vétkezett az elmúlt években. A Barcelona nem törődik azokkal az emberekkel, akik történelmet írtak a klubnál. Culéként azt szeretném, ha a Barcelona másképp csinálná a dolgokat, és ezt most nem magam miatt mondom, mert az én helyzetem más.”

Nagy lehetőségként tekintett a visszatérésre

,,Örökké hálás leszek Xavinak és az elnöknek, hogy visszahoztak. Egy olyan klubhoz jöttem vissza, amely tele van fiatalokkal, és hihetetlen ötletekkel a pályán.”

Más mentalitás

,,A klubnak javítania kell a pályán kívüli munkán. A mentalitás teljesen az ellenkezője annak, amit néhány éve felépítettünk. Minden, ami a pályán történik, annak a tükörképe, ami a pályán kívül történik. Szurkolok a Barcelonának, hogy visszajusson a csúcsra, de ez nagyon bonyolult. A futball sokkal kiegyensúlyozottabb, ez egy kollektív játék, és ez kimaradt a klubnál.”

Több ajánlatot is kapott a veterán jobbhátvéd, köztük a Valladolidtól is

,,Szeretem a kihívásokat, és bármilyen helyzethez tudok alkalmazkodni. Tanulmányozom azokat a helyeket, ahová mehetek, és ahol színvonalas a versenyzés. Olyan emberekkel kell összeállni, akik ugyanazt a célt akarják, akik versenyezni és nyerni akarnak. Én szeretek nyerni. Olyan helyre akarok menni, ahol nyerni tudok. Nem zárok ki semmilyen helyzetet, de ha visszamegyek Brazíliába, akkor az Atlético Paranaense lesz az.”

Kiállt a brazil futballisták mellett

,,Javítsuk a brazil labdarúgást, küzdjünk a stadionokban az erőszak ellen. Szégyenletes, ami bizonyos mérkőzéseken történt (például a Villarreal ellen, amikor a pályára dobtak egy banánt, Alves pedig megette azt — a szerk.). Az embereknek gyerekeik vannak, olyasmit akarnak látni, amire felnézhetnek. Ha nem, akkor az frusztrációvá, traumává válik.”


Forrás: insideworldfootball.com

Katari világbajnokság

,,Senki sem azért játszik, mert barátok az edzővel. A nap végén az ő állása forog kockán. Nem fogja kirúgatni magát, nem bolond. Olyan játékosokra van szüksége, akik megfelelnek annak az elképzeléseinek. Az edző (Tite — a szerk.) és én már évek óta együtt dolgozunk. Ez egy olyan kapcsolat, ahol az egyik bízik a másikban, és magas teljesítményt követel meg tőle. Nagyon magasak az elvárásai.” 

Nem akar visszavonulni

,,Az utolsó tánc az, amikor visszavonulsz, de én azt hiszem, hogy tovább fogok táncolni. Egy táncot mindig szívesen fogadnak, függetlenül attól, hogy hol és milyen táncot. Én nem így gondolkodom, és az utolsó tánc már megtörtént (a Barcelonával — a szerk.). Jobb egy új fejezetet, egy új sorozatot nyitni, és most ez egy újabb fejezet az életemben.”

Kritizálta Nelson Piquet (korábbi Forma-1-es autóversenyző) Lewis Hamiltonra tett rasszista megjegyzéseit

,,Ez bosszantott engem. De nem csak maga a tény miatt. Nem fogok ebbe túlságosan belemenni, mert egy részeget letolni a hegyről könnyű. Nem csak Nelson Piquet kijelentése miatt, hanem mindazok miatt, ami itt történik. Ha a Forma-1 legnagyobb győztesét támadják, megvetik és kiközösítik, képzeljük el, hogy kik vannak a társadalom alján. Lewis Hamilton egy olyan srác, aki képes megváltoztatni az életeket, és neki tovább kell küzdenie. Van egy küldetésünk, és senki sem fog megingatni minket. Imádkozom és bocsánatot kérek ezekért az emberekért. Aggódom értük, mert mindig megakadályozzák őket abban, hogy valakik legyenek, hogy lehetőségük legyen. A lehetőség pedig nem mindenkinek adatik meg.”