Raphinha a Sportnak: „Xavi azt kéri, hogy legyek az a játékos, aki eddig is voltam, aki eljutott idáig”

Raphinha a katalán Sportnak adott interjút az Egyesült Államokban

Mialatt az FC Barcelona az Egyesült Államokban turnézik, a katalán Sport kamerái forogtak, és a Las Vegasban játszott Clásico hősével, a Barça nyári igazolásával, Raphinhával készítettek interjút. A brazil szélső beszélt az átigazolása körüli huzavonáról, a Barcelona iránti érzelmeiről, és az eddig sikeres előszezonjáról.

Hogy látod az előszezont? Nagyon úgy tűnik, hogy beilleszkedtél a pályán és azon kívül is.

„Valóban, nagyon sok idő eltelt, hogy megpróbáltam beteljesíteni az álmomat, hogy a Barcelonába szerződjek, a magam részéről pedig próbálok a leggyorsabban beilleszkedni. Még szokom a csapat stílusát, de mindig szeretnék készen állni, hogy eddzek és játsszak. A csapattársaim is sokat segítenek a beilleszkedésben, és a stáb is. Mindenki segítőkész, így nagyon egyszerű.”

Igen, nyugodtnak is tűnsz. Kíváncsiságból, inkább szélen szeretsz játszani, vagy a tizenhatoson belül?

„Inkább belül, ott ki tudom használni a rúgótechnikámat, és könnyebb bejövő labdákat kapásból rálőni bal lábbal, mint jobbal, viszont könnyen hozzászokok mindkét oldalhoz.”

Két gólod és két gólpasszod van két meccs alatt

„Támadó vagyok, nagyon szeretek részt venni a gólokban gól vagy gólpassz formájában. Szeretek benne lenni az összjátékban. Emellett nagyon örülök, hogy két meccsen négy gólban is benne lehettem közvetlenül.”

Egy közülük egy hatalmas gól volt a Real Madrid ellen az első Clásicódon, amely a győzelmet is jelentette.

„A legjobb módja elkezdeni a barcelonai karriered: gólt lőni egy Clásicón, és ahogy ez sikerült, még jobb.”

Culénak érzed már magad?

„Az az igazság, hogy mindig az volt a vágyam, hogy Barcelonában játsszak. Egy gyerekkori álmom volt, mióta láttam a példaképeimet —akik nagy nevek Brazíliában — itt játszani. Tudom, hogy voltak nehézségek a Fair Play miatt, tudtam, hogy vagy sikerül vagy nem, de egy dolgot sose feledek, bárhol is legyek: „Ha van 1% esély, kell, hogy legyen 99% hit is.” Ez segített a várakozásban és abban, hogy tovább harcoljak azért, hogy itt lehessek.”

Nehezen viselted?

„Nem, nem volt gond. Tudom kezelni a nyomást és ott volt mellettem Deco is, aki egy nagyon jó ember, nagyon megbízom benne. Amikor mondta, hogy van esélyem, hogy idejöhessek, nyugodtabb lettem, és kevesebbet aggódtam.”

Volt valami, ami meglepett?

„Nem, mindig követtem a Barçát és a stílusát. Láttam, hogy a csapat hatalmas minőséget képvisel, és a játékstílus mindig elkápráztatott. Az volt a célom, hogy itt lehessek, része lehessek a csapatnak és segíthessek a játékommal.”

Hogy képzeled a bemutatkozásodat a Camp Nouban?

„Harcolva, győzve, gólokat lőve, ha ez lehetséges és a legjobb formámat hozva. Nagy meccset akarok játszani. Ha gólt lövök, oké, ha nem lövök, az is oké, de jól szeretnék kezdeni a Camp Nouban, hogy feltüzeljem magam az év hátralévő részére.”

Az előszezonban egész jól kezdtél. Beloptad magad a szurkolók szívébe

„Nagyon örülök, hogy ilyen rövid idő alatt is örömet szerezhettem. Ezt mondom mindenhol, bárhova is kerülök, mindig szeretnék a leggyorsabban beilleszkedni, a legtöbbet nyújtani minden edzésen, minden meccsen, hogy örömet okozhassak a szurkolóknak. Nagyon boldoggá tesz, hogy tetszik nekik, amit csinálok.”

És az is, ha címeket nyersz…

„Ez a célom, megnyerni a Ligát, a Bajnokok Ligáját, megnyerni a kupákat, a klub-világbajnokságot, mindent meg szeretnék nyerni a Barçával. Ebből következik, hogy ha ezt mindet megnyered, boldog leszel miatta. Az a célom, hogy sok címet nyerjek a Barçával.”

Mit kér tőled Xavi?

„Azt kéri, hogy legyek az a játékos, aki eddig is voltam, aki eljutott idáig. Egy játékos, aki harcos, aki nevet, aki szórakozik, amikor szórakoznia kell, de ugyanakkor a megfelelő pillanatban odateszi magát, egy olyan játékos, aki mindig a klubért harcol.”

Úgy képzelem, hogy a legfiatalabbakat még nem ismerted nagyon. Mit gondolsz erről az új generációról?

„Nincs senki, akit kiemelnék, mert mindannyian nagyon jó játékosok, hatalmas potenciál van bennük, ezért is játszanak a Barçában. A Barçának vannak a legjobb játékosai, és biztos vagyok benne, hogy a klubnál jó kezekben vannak a fiatalok, és fényes jövő elé néznek.”

Jártál már korábban Barcelonában?

„Egyszer jártunk itt a családommal.  Él itt néhány barátom, őket jöttünk meglátogatni.”

Édesapád zenész, Ronaldinho barátja

„Igen, Ronaldinho édesapám barátja. Nekem nincs vele túl szoros kapcsolatom. Valóban, azután, amit ő megélt itt, szerettem volna idejönni, és megírni a saját történelmemet, ahogy ő is az övét. Emellett Barcelona hihetetlen város, a Barça hihetetlen csapat, a legjobb a világon. Egy olyan csapat, amely mindig a legfontosabb trófeákért küzd. Azért jöttem ide, hogy történelmet írjak és elhódítsam a címeket.”