Del Bosque: „Gavi, Ferran és Pedri nem életkoruk, hanem érdemeik alapján játszanak a válogatottban”

Vicente del Bosque volt spanyol válogatott kapitány Barcelonában meglátogatta a DAMM ifjúsági utánpótlás egyesület bázisát, létesítményeit. A Club de Futbol Damm korábban nagyon sok spanyol csapatnak adott már fiatal tehetségeket. A Mundo Deportivo interjút készített a hetvenegy éves szakemberrel, részben a Világbajnoksággal, részben a Barcelonával kapcsolatban kapott kérdéseket.

Nézi a világbajnokságot?

„Szinte minden meccset megnézek, csak akkor hagyok ki egy mérkőzést, ha valamilyen elkerülhetetlen kötelezettségem van.”

Melyik találkozó tetszett legjobban?

„Nagyon tetszett a spanyol-német összecsapás, szerintem ez volt a legjobb, amit láttunk mind játékban, mind intenzitásban.”

Mi a véleménye Spanyolországról? (Az interjú a 2. csoportkör után készült a japán-spanyol előtt – a szerk.)

„Generációváltás történt, és ez a szint megfelel a LaLiga színvonalának. Taktikai szempontból jól szervezettek vagyunk, jól játszunk, és reménykednünk kell a jelenben és a jövőben is, mert jó csapatunk van.”

Hogy látod az edzőt, Luis Enriquét?

„Számomra most ő a legjobb menedzser. Legyen világos, voltam edző, de már nem vagyok az, a spanyol csapatot követem, szeretném, hogy nyerjenek. Amiket Enrique csinál, ahogy irányít, az nekem jónak tűnik.”

A spanyol játékosok közül van olyan, akit szívesen fogadtál volna edzőként?

„Sokan nagyon fiatalok még, de az edző azokat válogatta be, akiket érdemesnek tartott. A fiatalság önmagában még nem érdem, kell lenni valaminek mögötte is. Gavi, Ferran és Pedri jók, és nem a koruk miatt játszanak, hanem a teljesítményük miatt.”

Mit gondolsz Gaviról?

„Azért szerepel jól a válogatottban, mert játszik, és helye van a Barcelonában is. És ha valaki a Barçában játszik, az jelent valamit. Akik betették a csapatba, tudják miért.”

Volt olyan játékos, aki meglepett?

„Nagyon nehéz most olyan játékost találni, aki meglepne ezen a világbajnokságon, mert mindenkit ismerünk már. Régebben feltűnt egy Nedved (cseh, Juventus játékosa volt – a szerk.), akit korábban nem nagyon láttál, de ma már Európában mindenkiről tudunk, és Amerikában is nehéz felfedezni valaki újat.”

És hogy látod Messi Argentínáját?

„Nos, továbbra is Messi az, aki kirántja őket a középszerűségből. Tőle függenek.”

Számodra még mindig Messi a legjobb a világon?

„Azt hiszem, senki sem vitatkozhat azon, hogy milyen hatalmas minőséget képvisel, és milyen nagyszerű játékos.”

Ön betette Busquetset a 2010-es világbajnokságon a Svájc elleni nyitó vereség után. Hogyan látja őt tizenkét évvel később? (Svájc ellen a 61. percben lecserélte, Fernando Torres lépett pályára helyére – a szerk.)

„Úgy látom, mint mindig, magabiztos teljesítményt nyújt. Egyesek jobban kedvelik, mint mások, de szerintem még mindig ugyanazon a szinten van, mint akkor, bármikor kész védekezni, építkezni és segíteni a csapatot. Szerintem minden erénye megvan rá, hogy etalon legyen a középpályás poszton.”

És hogyan látja Jordi Albát? Az Ön keze alatt a 2012-es Európa-bajnokság döntőjében gólt szerzett az Olaszország elleni döntőben.

„Ugyanaz. Ő is az egyik hősünk, mindannyijukat nagyon szeretem.”

Probléma-e, hogy a válogatott leginkább egy klubra épül, jelen esetben a Barcelonára?

„A mi időnkben volt olyan, hogy öt liverpooli játékos volt a főszereplő a válogatottban, máskor a Valencia, megint máskor a Madrid vagy a Barcelona. A legfontosabb dolog, amit tettem, hogy nem a mezt néztem, vagy azt, hogy hol születtek a játékosok, hanem csak azt, hogy kiket tartottam a legjobbaknak.”

Katarba ellátogat, hogy élőben kövessen egy meccset?

„Nem, mert nincs kedvem utazni.”

Van favoritod a VB megnyerésére?

„Az elején tetszett Anglia, de a második meccs kissé csalódást okozott. Nem tudom, hogy Portugália vagy Horvátország befutó lesz-e, kezdetben Belgiumra is gondoltam, de nem tettek rám mély benyomást… Németország, Spanyolország, Brazília az esélyesek.” (Ekkor még nem játszották le a 3. csoportmérkőzésüket a felek, miután kiderült, hogy Németország kiesett – a szerk.)

Hogyan látja Xavi-t a Barça edzőjeként?

„Sejtettem, hogy edző lesz, van érzéke hozzá, tudja mit akar csinálni a csapatával, vannak elképzelései, és ez tiszteletet érdemel. Egyébként nincs előítéletem senkivel szemben. Mindenkinek sok sikert kívánok, neki is és Xabi Alonsónak is, aki belevágott egy nagy kalandba a Leverkusen élén. Minden korábbi játékosnak, aki edzőként kezd el dolgozni, a legjobbakat kívánom.”

Busquetst is jó lehet menedzsernek?

„Természetesen, hiszen nagyon jól érti a játékot, sok tapasztalatot is szerzett.”

És hogyan látod a Madridot?

„Minden alkalommal, amikor látom őket játszani, azt mondom magamnak, hogy ezt a meccset nem veszíthetik el, és szinte mindig igazam van. Nagyon jó játékosaik vannak, Kroos és Modric középen létfontosságúak a csapat számára.”

Részt vett egy DAMM rendezvényen

„Nagyon jól kijövök az itt lévő szakemberekkel, példát mutatnak a spanyol futballban, az ifjúsági akadémiájuk jó ugródeszka az itt lévő fiataloknak, hogy később egy nagyobb klub akadémiájára kerüljenek.”