Alba: „Volt egy olyan időszak, amikor trófeákat nyertünk egymás után… most látjuk milyen nehéz is ez”

A Barcelona balhátvédje, Jordi Alba egy Marcának adott exkluzív interjú keretein belül beszélt arról, hogy a Szuperkupa megnyerése nagy önbizalmat adott nekik a folytatásra nézve, sok fiatalnak ugyanis ez volt az első trófeája a csapatban. Emellett arról is, hogy ebben a szezonban akkor is sokszor nyerni tudtak, amikor nem feltétlenül játszottak jól, miközben ez az elmúlt években ez nem így volt, a csapatban betöltött szerepével kapcsolatban elmondta, hogy bár az elején nagyon nehéz volt az, hogy többet ül a padon, de hozzászokott ehhez; valamint arról is szót ejtett, hogy szeretné kitölteni a 2024 nyaráig szóló szerződését és ha fizetéscsökkentést kérnének tőle, elfogadná.

A kora ellenére a fizikai mutatói nagyon jók. Van valami recept?

„Amikor idősebb leszel, jobban odafigyelsz magadra a táplálkozás és a fizioterápia terén. A fiatalok erősen jönnek, és mindig vigyázni kell magadra, de amikor az éveket töltöd, még inkább. A csapatnál van egy táplálkozási tanácsadó, és van egy privát táplálkozási tanácsadóm is, aki sokat segített nekem. Korábban sok hülyeséget ettem, és amikor az ember idősebb, jobban odafigyel magára.”

Luis Enrique, Valverde, Setién, Koeman, Xavi? Mit emelne ki velük kapcsolatban?

„Luis a csapat vezére; Valverde higgadt, nagyon nyugodt ember és taktikailag nagyon jó; Setién egy olyan ember, aki szereti, ha a csapatánál van a labda, nagyon jó játékfelfogással rendelkezik; Koeman egy nagyon jó edző és a klub legendája; Xavi pedig egy nagyon precíz edző.”

Lehetséges fenntartani egy baráti és egyúttal szakmai kapcsolatot, mint az Ön esetében van Xavi Hernándezzel?

„Nos, nem ugyanaz a csapattársadnak lenni, mint az edződnek, de a jó érzés mindig megvan. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a helyzet egy kicsit megváltozik, ha az ember egykori csapattársa edzővé válik, de a kapcsolatunk jó.”

Milyen érzés volt megnyerni a Spanyol Szuperkupát ennyi idő után, miután azelőtt rengeteg trófeát nyertél egymás után?

„Ez normálisnak tűnik, de nem az. Amikor nem mindig nyersz címeket, rájössz, milyen nehéz és hogy milyen nehéz például bajnoki címet nyerni. Ha sok trófeát nyersz, nem látod a Bajnokok Ligája, a La Liga vagy a Copa del Rey megnyerésének igazi értékét.”

Még egy év van hátra a szerződéséből, ki fogja tölteni?

„Persze. Képesnek érzem magam, azt hiszem, jó szinten vagyok. Igaz, hogy nem játszom mindig, de amikor kimegyek a pályára, igyekszem a legjobbat kihozni magamból. És amikor nem játszom, akkor is igyekszem segíteni a csapattársaimnak azzal, hogy a kispadról támogatom őket. Ez egy új aspektus számomra, mert általában elég szerencsés vagyok ahhoz, hogy sok percet játszhassak. Idén nem annyira, de nekem is megvannak a perceim, és elégedett vagyok ezzel a szereppel. Fontos, hogy segítsek a csapattársaimnak, velük legyek, tanácsot adjak nekik, és ez szintén pozitív és motivál.”

Hogyan viseli a kispadon ülést?

„Ez az edző döntése. Amikor játszottam, nem szóltam semmit, és most, amikor nem játszom, akkor sem mondok semmit. Az edzésnek szentelem magam, hogy jó legyek, hogy a lehető legjobban teljesítsek a meccseken, és aztán az edző dönt. Egész jól vagyok. Az elején nehezebb volt számomra, de most már mentálisan jól vagyok és nagyon motivált.”

Ha arra kérnék, hogy csökkentse a fizetését, hogy jövőre is maradhasson, megtenné?

„Igen, ez a klub döntése, és én mindig segítettem, amikor megkértek rá. Sok hazugságot mondtak rólam a sajtóban, de végül is én mindig ott voltam, senki sem állíthat mást. Vannak dolgok, amelyek fájnak, de tudnod kell, hogyan kell együtt élni velük. Ismerem az igazságot, és nagyon nyugodt vagyok. Az a szándékom, hogy segítsem a klubot, és hogy mindkét fél boldog legyen.”

Miért ragaszkodnak egyesek ahhoz, hogy már most távozz?

„Ez inkább a média kérdése. Jól érzem magam, képesnek érzem magam a játékra Barcelonában, és az edző és a csapattársaim is támogatnak. Amikor sétálok az utcán, az emberek tudatnak velem dolgokat. Jól érzem magam, és azon a napon, amikor úgy érzem, hogy nem vagyok képes védeni egy olyan klubnak az érdekeit, mint a Barcelona, én leszek az első, aki távozik.”

Mit jelentett a Szuperkupa megnyerése?

„Ez volt a fordulópont. A közvetlen rivális ellen volt, és ez még jobban motivál. Nagyon jó döntő volt, fölényben voltunk, és megérdemeltük a végső sikert. Ez önbizalmat adott a csapatnak, különösen a fiatalabb játékosoknak, mivel sokaknak ez volt az első címük. Nagyon különleges volt számukra. Látszott az arcukon.”

Úgy érzi, hogy a Barcelona a bajnoki cím legfőbb esélyese?

„Tapasztalatból mondhatom, hogy a La Ligában még hosszú út áll előttünk, a Madrid a végsőkig nyomni fog, és nagyon nehéz lesz. Ez egy jelentős különbség, de nem lazíthatunk. A mi kezünkben van a győzelem.”

Quique Setién miért nem tudott jól teljesíteni a Barcelonánál?

„Sosem könnyű úgy érkezni egy klubhoz, hogy már a szezon felénél járunk. Magas színvonalon játszottunk meccseket, de nem csak Setién szerepét lehet felelősségre vonni, a csapat nem állt a helyzet magaslatán. A játékosok felelősek a leginkább, az edző jó munkát végzett. Megpróbálta átadni az elképzeléseit, amelyek számomra nagyon pozitívak voltak. Vannak szezonok, amikor ez nem felététlenül jön ki mindig jól, és sajnos ez így történt.”

Mi változott 2023-ban, hogy a csapat ennyire bízik magában?

„Hisszük, hogy nyerhetünk. Voltak jó meccseink, voltak kevésbé jók, de sikerült ezeken három pontot szereznünk, és ez a legfontosabb. Korábban, ha nem játszottunk olyan jól, nem nyertünk. Most versenyben vagyunk.”

Mivel magyarázza, hogy a világbajnokságon kezdő volt, és amikor visszatért Barcelonába csere?

„Különböző szakemberekről beszélünk. Attól függ, hogy az edző éppen mit akar; az fog játszani, akit a legjobbnak tart a játékhoz. Sokszor nem is magadon múlik, hanem azon, hogy az adott pillanatban mire van szüksége a csapatnak. Bármikor játszottam, akár a válogatottban, akár a Barcelonánál, mindig igyekeztem a legjobbamat nyújtani. Úgy gondolom, hogy a világbajnokságon jó voltam, és bármit mond az edző, azt szívesen fogadom.”

Mit javasol a fiataloknak?

„Hogy nehéz a Barcelona mezét viselni. Ez mind nagyon szép, de eljönnek a nehéz pillanatok, és olyan fejjel kell rendelkezned, hogy ellenállj mindenféle megjegyzésnek és nyomásnak. Nehéz bekerülni az első csapatba, és még nehezebb, ha ilyen fiatal vagy. Azt mondom nekik, hogy éljenek a lehetőséggel. Hogy tudják, milyen klubban vannak. És nem csak játszanak, hanem tudják, hogy kit képviselnek. Baldé esetében pedig, aki az én posztomon játszik, igyekszem a legjobb tanácsokat adni neki, hogy tovább fejlődjön és tanuljon.”

És Gavi, tudsz valamit mondani róla?

„(nevet). Ő egy vadállat. Ő egy nagyszerű játékos, aki sokat ad a csapatnak. Ő egy hihetetlenül érett gyerek. Még sokat kell tanulnia, de nagyon fontos játékos lesz a válogatottban és a Barcelonában.”

Tisztában van azzal, hogy a riválisok keresni fogják őt?

„Ő ilyen. Amikor fiatal voltam, nekem is volt egy olyan pontom, mint Gavinak. Amikor a versenyszellemről van szó, ez pozitív dolgokat ad neki. Nem kell megváltoznia. Az érettséggel ezt pozitívan fogja korrigálni. Nagyon jónak látom őt, jól versenyez, és a szurkolók szeretik őt. Még mindig forróvérű vagyok, és azt hiszem, sok pozitívumot adott nekem, hogy a legmagasabb szinten lehetek. De a kezdetekhez képest megváltoztam, és ez az érettséggel jár.”

Fájt Piqué távozása?

„Ez fájt nekem, mert alapvető játékosa volt a csapatnak, és az öltözőben nagyon vidám ember volt, aki sok életet adott a csapatnak. Hiánya minden szempontból érezhető.”

Megérti a VAR döntéseit?

„Ez nehéz. A játékvezetők sokat beszélgetnek velünk, de mindenki azt értelmezi, amit az adott pillanatban lát. Nem könnyű nekik, a VAR-ral pedig még inkább. Nyilvánvalóan segít, de egyes döntések ellentmondásosak.”

***