Vitor Roque: „Amikor véget ér az edzés, Roberttel tartok, hogy minél többet tanuljak tőle, igyekszem a nyomdokaiba lépni”

"Alázattal kell dolgoznunk, és minden meccset meg kell nyernünk. A szezon végéig együtt vagyunk Xavival, és címeket akarunk nyerni" - mondta.

Vitor Roque boldog a Barcelonánál, akinek fél évvel a tervezettnél korábban teljesült az álma, miután a katalán klub kihasználta a jogi kiskaput, hogy Gavi hosszú távú sérülése miatt előrébb hozza az érkezését. A Mundo Deportivónak adott interjújában beszélt arról, hogyan érzi magát, milyen a kapcsolata Robert Lewandowskival, és hogyan látja a helyzetet a kispadon, miután Xavi Hernández bejelentette, a szezon végén elhagyja a klubot.

Hogyan kezelted a nagy lelkesedést a fogadtatásod után, azzal a ténnyel, hogy amikor megérkeztél, épp csak visszatértél a sérülésedből?

„Nyugodt voltam, és tudtam, hogy dolgoznom kell, hogy minél gyorsabban alkalmazkodjak. Amikor kialudtak a fények, én tovább dolgoztam. Két hónapig voltam sérült, több mint egy hónapig voltam kényszer szabadságon, és most tovább kellett dolgoznom, hogy a lehető legtöbbet hozhassam ki a lehetőségeimből.”

Ha százalékban kellene megadnod hogy most mennyire vagy jó formában, mit mondanál?

„Körülbelül 70-75%.”

Sok a változás a Brazíliában már megszokott játékod és a Barcelona által játszott játékhoz képest?

„Természetesen. Itt a Barçában sokkal gyorsabb a futball, egy-két érintésből áll. Az Athletico Paranaense-nél nem erről szólt a futball, hanem inkább a hosszú indításokról és a felívelésekről.”

Mielőtt a Barcelonához jöttél, bevallottad, hogy csodálod Robert Lewandowskit, és hogy tanulni szeretnél tőle. Milyen a kapcsolatod vele, és hogyan tudsz tanulni tőle?

„Igen, ő egy hihetetlen játékos, mint mindenki az öltözőben, olyan játékos, aki futballtörténelmet írt. Próbálok tőle minél többet tanulni. Mindig hajlandó dolgozni, amikor vége az edzésnek, én pedig vele tartok, hogy minél többet tanuljak. Próbálok a nyomdokaiba lépni.”

Lewandowski adott neked valamilyen tanácsot?

„Igen, azt mondta, hogy még nagyon fiatal vagyok, legyek nyugodt, mert fényes jövő áll előttem.”

Deco és nyilvánvalóan Xavi Hernández támogatásával érkeztél, és nemrég az edző bejelentette, hogy a szezon végén távozik a klubtól. Hogyan fogadtad a hírt?

„Szomorúak voltunk miatta az öltözőben, de azzal a bizonyos tudattal fogadtuk ezt, hogy a maximumot fogjuk nyújtani érte és magunkért a szezon végéig.”

Hogyan kezeled a jelenlegi helyzetet annak tudatában, hogy az edző nem folytatja a következő szezonban?

„Nehéz, de Xavi azt mondta nekünk, hogy a szezon végéig folytatja, nekünk pedig dolgoznunk kell érte is, és minden meccset meg kell nyernünk. A szezon végéig együtt vagyunk, és címeket akarunk nyerni.”

Néhány név máris felmerült a következő szezonra: Hansi Flick, Mikel Arteta, Luis Enrique… van valaki, akivel különösen szívesen dolgoznál együtt?

„Nem, mi azért vagyunk itt, hogy maximálisan segítsük a klubot, hogy meccseket és trófeákat nyerjen. Ezért a célért alázattal kell dolgoznunk Xavival.”

Mi jár a fejedben, amikor eszedbe jut a Camp Nou, és az, ha a munkálatok a tervek szerint haladnak, akkor novemberben vagy decemberben már ott lehetsz?

„Az biztos, hogy egy valóra vált álom lesz a Camp Nouban meccseket nyerni. Mindig is a futball egyik referenciapontja volt ez a helyszín számomra, álom lesz ott játszani és gólt szerezni.”

Vitor Roque: „A kiállításom? Azt mondta a játékvezető, lehet, hogy Brazíliában ez nem szabálytalan, de itt igen”

***