Messi: „Valószínűleg otthagytam volna a válogatottat, ha nem nyerjük meg a világbajnokságot”

"Nem álltam készen a távozásra" - mondta visszatekintve a 2021-es távozására

Lionel Messi a Big Time podcastnek adott interjút, amelyben a Barcelonától 2021 nyarán való távozását tekinti át, mondván, hogy szeretett volna annál a klubnál maradni, ahol felnőtt: „Nehéz volt váltani, amikor a PSG-hez mentem, mert nagyon jól ment a Barcelonában, és arra gondoltam, hogy ott maradok. Nem álltam készen a távozásra, minden nagyon gyorsan történt, egyik napról a másikra újjá kellett építenem az életemet. Megismertem egy másik bajnokságot, egy másik klubot, egy új öltözőt. Ez egy olyan változás volt, amire nem számítottunk, és ezért volt nehéz az elején.”

Az argentin játékos arról is beszélt, hogy nagyon fiatalon érkezett Barcelonába, és ez hogyan változtatta meg az életét: „Nehéz volt számomra, amikor Barcelonába érkeztem. Gyerek voltam, és alkalmazkodnom kellett az új barátokhoz, az országhoz, a városhoz, az emberekhez és az iskolához. Az elején nagyon nehéz volt, de úgy gondoltam, hogy azt csinálhatom, amit akarok, focizom, egy olyan nagyszerű csapatban, mint a Barcelona, és ez képessé tett arra, hogy továbblépjek, csodálatos volt, és nagyon élveztem. Barcelonában mindig nagyon jól bántak velem, hálás vagyok nekik ezért.”

Most, az Európán kívüli új állomáshelye, az Inter Miami után egyesek már úgy gondolják, hogy közel lehet a vég az argentin számára, és az esetleges visszavonulásáról is beszél: „Tudom, hogy abban a pillanatban, amikor úgy érzem, hogy már nem vagyok képes teljesíteni, hogy már nem élvezem a játékot, vagy nem segítem a csapattársaimat, abbahagyom. Nagyon önkritikus vagyok magammal szemben, tudom, mikor vagyok jó, mikor rossz, mikor játszom jól és mikor rosszul. Amikor úgy érzem, hogy itt az ideje megtenni azt a lépést, akkor megteszem, anélkül, hogy a koromra gondolnék. Ha jól érzem magam, mindig megpróbálok tovább játszani, mert ez az, amit szeretnék csinálni.”

Messi visszatekint mindarra, amit labdarúgóként elért, és nem gondolkodik azon, hogy mit fog csinálni visszavonulása után: „Még nem gondolkodtam azon, hogy mit fogok csinálni, ha visszavonulok, próbálom élvezni a mindennapokat, a pillanatokat, anélkül, hogy a jövőre gondolnék. Még nincs semmi konkrét dolog, remélem, hogy még egy ideig játszhatok, ez az, amit szeretnék. Ha eljön az idő, biztosan megtalálom majd az utamat ahhoz, hogy kiteljesedjek egy új szerepkörben. Pályafutásom során szerencsés voltam, hogy minden álmomat megvalósíthattam, és az az igazság, hogy ennél többet nem is kívánhatnék. Hála Istennek nagyon sokat adott nekem ez a sport, mind a pályafutásomban, mind a magánéletemben. Igyekszem élvezni mindent, amit Isten eddig adott nekem, ami nagyon sok.”

Végül az argentin sztár elárulja, mi lett volna, ha nem sikerül megnyerni a katari világbajnokságot: „Világbajnoknak lenni számunkra, a családunk és az egész ország számára varázslatos volt, ez egész életünkben velünk marad. Valószínűleg otthagytam volna a válogatottat, ha nem nyerjük meg a világbajnokságot, de szerencsére így történt, és újabb trófeát szereztünk Argentínának” – zárta Messi.

***