Lewandowski: „Meg kell tanulnunk, ha nem tudunk nyerni, akkor meg kell próbálnunk nem veszíteni”

"A LaLigában a Real Madrid sok meccset nyert úgy, hogy nem játszott jól, és szerintem ebből a szempontból fejlődnünk kell a következő szezonban."

Robert Lewandowski a W hotel egyik társalgójában adott interjút. A lengyel csatár, a G2A.COM videojáték-márka új globális nagykövete több mint két órán át beszélgetett a más országokból érkező médiával, de egy pillanatra sem veszítette el mosolyát, humorát és jókedvét. A lengyel klasszis elárulta, hogy nem áll szándékában elhagyni a Barcelonát a nyáron: „Több címet akarok nyerni a Barcelonával” – mondta, miután kritizálta magát az idei szezonban nyújtott teljesítménye miatt.

A Rayo Vallecano legyőzésévél bebizonyosodott, hogy a második helyen végeztek idén a spanyol bajnokságban, elégedett vagy ezzel?

„Ebben a szezonban jobb helyezésre törekedtünk a második helynél, biztos vagyok benne, hogy jobb eredményt is elérhettünk volna, de most az az érzés van bennem, ami a többiekben is az öltözőben, azaz, hogy a következő szezonra szeretnénk készülni. Tudjuk, hogy nagy potenciál van a csapatban, amelyben nagyon jó játékosok vannak, és azt is, hogy a következő szezonban több mérkőzést és trófeát nyerhetünk, mint idén. Én is tudok több gólt lőni ennél, sőt, még annál is többet, mint két szezonnal ezelőtt, mert fizikailag nagyon jól érzem magam. Emellett idén sok fiatal játékos kapott lehetőséget, és úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű tapasztalat volt számukra. Ez a tapasztalat, tekintettel a következő szezonra, mind a fiatal játékosok, mind az egész csapat számára, segíteni fog nekünk abban, hogy megnyerjük azokat a meccseket, amelyeket idén elveszítettünk. Meg kell tanulnunk, hogy ha vannak meccsek, amelyeket nem tudunk megnyerni, akkor meg kell próbálnunk nem elveszíteni őket. Ezeknek a segítségévél biztosan nem a második helyen végeztünk volna a LaLigában. Biztos vagyok benne, hogy ha csak magunkra koncentrálunk, akkor gondolhatunk a végső győzelemre a LaLigában és a Bajnokok Ligájában, bár ott a szerencsén is sok múlik. Idén a sérülésekkel is pechesek voltunk.”

Éppen ezzel szerettem volna folytatni. Ebben a szezonban jobban versenyben voltatok a Bajnokok Ligájában, mint tavaly, de ez mégsem volt elég. Alapvetően a tapasztalat hiánya, a sérültek játéka, vagy mi hiányzott?

„Ha a Bajnokok Ligájára gondolok, csak egy meccs jut eszembe ami kifogásolható, a PSG elleni visszavágó. Az egy olyan nap volt, amely tapasztalatot adott nekünk, úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos számunkra. Most nehéz mindezt megemészteni, de a jövőre gondolva nagyon fontos lehet. Ami a La Ligát illeti, a Real Madrid sok meccset nyert úgy, hogy nem játszott jól, és szerintem ebből a szempontból fejlődnünk kell a következő szezonban.”

Nem gondolod, hogy néha a Barcelona DNS-e és a mindig jól játszani akarás hátrányára válhat annak, amit az előbb mondtál?

„Szerintem ez nagyon fontos a LaLigában, mert folyamatosan pontokat kell gyűjtenünk. Nyilvánvalóan mindig meg kell próbálnunk jó játékkal győzni, mert mi vagyunk az FC Barcelona, amely mindig keresi a gólok szerzésének lehetőségét, függetlenül attól, hogy már mennyi találatot szerzett, de ezt kontroll alatt, stabilitással kell tennünk. Ahhoz, hogy megnyerd a bajnokságot, ambícióval kell rendelkezned, de ha látod, hogy nem tudsz nyerni, akkor is kontrollálnod kell, megpróbálni nem veszíteni, és megpróbálni gólt szerezni. Ezzel a mentalitással készülünk a következő szezonra, szeretném, ha már most elkezdődne a következő idény, és az öltözőben a társak is így vannak ezzel.”

Augusztusban 36 éves leszel, nem tudom, sokáig el tudod még magad képzelni a legmagasabb szinten?

„Jelenleg nagyon jól érzem magam, nem érzek különbséget a három-négy évvel ezelőtti énemhez képest, még az edzéseken sem. Számomra nagyon fontos, hogy fizikailag nagyon jól felkészült legyek, ez taktikailag is fontos, de csapatként nagyon erősek vagyunk. Még legalább két évig a legmagasabb szinten játszhatok a véleményem szerint. Ha egy nap úgy látom, hogy nem vagyok jól, én leszek az első, aki ezt megmondja. Azért kezdtem el dolgozni 15 évvel ezelőtt, hogy ilyen korban még két-három évig játszani tudjak, vigyázok magamra, jól étkezem.”

Nagy a zaj körülötted és a jövőd körül: Robert Lewandowski a következő szezonban Barcelonában fog játszani?

„Igen, természetesen, számomra ez teljesen egyértelmű. Sok mindent szeretnék nyerni a Barcelonával, és biztos vagyok benne, hogy a következő szezonban jobban játszhatunk és címeket is nyerhetünk. Mindig a legjobbat akarom, nemcsak magamnak, hanem a csapattársaimnak is, és biztos vagyok benne, hogy ez a csapat a következő szezonban címeket nyerhet, mert látom, hogy mit csinálunk minden nap, és személy szerint nekem ez még fontosabb, mert ez egy olyan klub, amelyet a szívemben hordozok. Szeretnék sokat adni a csapatnak és a klubnak.”

Végül kérlek beszélj a fiatal játékosokról, mit gondolsz Lamine Yamalról?

„Lamine nagyon jól futballozott ebben a szezonban, ő már 16 évesen is egy meghatározó alakja a csapatnak. Biztosan 10, 12 vagy még ennél is több évet akar futballozni, nekem van tapasztalatom, és szeretnék segíteni neki ebben. A mentalitás szempontjából most nagyon fontos, hogy a földön maradjon, és hogy hosszú távon gondolkodjon. Lamine előtt nagy jövő áll. Kapcsolatban állok vele. A szezon elejét és végét összevetve azt mondhatom, hogy tett egy lépést előre. Sok olyan dolgot látok most, amit az idény elején nem láttam, és nem csak nála, hanem a csapat egészét tekintve is.”

***