Laporta: „A vezetőségnek megvan a hatalma, hogy döntéseket hozzon és korrigálja őket, ahogyan azt Xavi is tette”

A klubelnök először adott interjút nyilvánosan az edzőváltás óta

Joan Laporta kedd délután interjút adott a Barça One-nak, a klub hivatalos csatornájának, hogy számot adjon az FC Barcelona sportszakmai és gazdasági helyzetéről a 2023/24-es szezon végeztével, és hogy kitérjen néhány aktuális kérdésre. A legfontosabb téma közülük, Hansi Flick érkezése volt a kispadra, miután Xavi Hernándezt menesztették az első csapat edzői posztjáról. A klubelnök interjúját két részletben közöltük, ez az első. A cikk végén a második is megtalálható lesz.

Köszönötet mond a socióknak

„Nehéz hetek és hónapok voltak ezek, mert sok helyzetet kellett kezelnünk, de ez a Barça és a klub irányítása néha ezzel jár. Azért vagyok itt, hogy válaszoljak minden olyan kérdésre, amit helyénvalónak tartanak, és hogy megköszönjem a socióknak, akik a csapat és a klub mellett álltak. Nagyon sok érdem van abban, amit ők tettek.”

A Real Madrid sikerei, a Barça kudarcai és Mbappé Madridba igazolása

„A Culék számára ez nem volt egy jó szezon, mert szerettük volna megnyerni a Bajnokok Ligáját és döntőbe jutni a kosárlabdában, de ami Mbappét illeti, tetszik a sportszakmai koncepciónk, hogy a saját nevelésű játékosokból alakítunk ki egy csapatot. Tisztelem azt, amit a riválisaink csinálnak, de én maradok a mi filozófiánk mellett.”

A gazdasági helyzet

„Gyakorlatilag át kell kelnünk egy sivatagon, és mondtam, hogy ez nem lesz egy könnyű út. A sociók és a szurkolók szeretete ez idő alatt nagyon sokat ér, de azon vagyunk, hogy pozitív gazdasági eredményeink legyenek, és hogy az 1:1-es szabállyal tudjunk a piacra menni.”

Még több pozitívum

„Ha nem lesznek problémák, akkor az év végén visszatérhetünk a Camp Nouba, úgy gondolom, hogy a nehéz időkben lehetünk a legbüszkébbek a Barcelonára. A női csapat Bajnokok Ligája trófeát adott nekünk, és reméljük, hogy a kézilabda is szerencsés lesz ebből a szempontból ezen a hétvégén. Büszke vagyok.”

Lehetséges lesz igazolni, ha a klub visszatér az 1:1-es szabályhoz?

„Azon dolgozunk, hogy elérjük az 1:1-es szabályt. A bérköltséget 200 millióval csökkentettük. A Liga nagyra értékeli a munkánkat. Minden átigazolásból származó eurót be tudunk majd fektetni. Előbb-utóbb el fogjuk ezt érni.”

Mi történt Xavival?

„Xavi jó munkát végzett, a legnagyobb nehézségek idején vette át a csapatot, tavaly megnyertük a bajnokságot és a Szuperkupát, de idén nem jöttek össze a dolgok. Februárban elfogadtam, hogy a nyári távozását kérte, mert ő egy Culé, és mert ez is segített abban, hogy ne legyen szükség sürgősen utód keresésére. Aztán elmondta nekünk, hogy folytatná, én pedig megkérdeztem tőle, hogy hisz-e a csapatban, és igent mondott. Mi változott? A csapattal kapcsolatos kijelentései, és ez ráébresztett arra, hogy talán más impulzust kell adnom a csapatnak, ez újra gondolkodásra késztetett, és Hansi Flickre gondoltam, aki szerintem a lehető legjobbat tudja kihozni ebből a csapatból. Így végződött Xavi története, aki előtt mindig nyitva áll a klub kapuja, mert kiérdemelte.”

Xavi búcsújáról bővebben

„Minden nagyon erőltetett volt, amikor a folytatásáról döntöttünk. Xavi egy legenda, és a lelkesedése miatt döntöttünk a maradása mellett. Attól a pillanattól kezdve, hogy megtette azokat a nyilatkozatokat és jelentősen megváltoztatta a kéréseit, a vezetőség ezt már nem tekintette annyira egyértelműnek, és úgy gondolom, hogy én vagyok az a személy, akinek ösztönöznie kell a csapatot, ha az szükséges. A vezetőségnek megvan a hatalma, hogy meghozza ezeket a döntéseket és korrigálja őket, ahogyan azt Xavi is tette.”

A döntés

„Vállalom a felelősséget a döntésért, mint minden döntésért, az elnökséggel együtt, de figyelembe vettük a lehetőségeinket is, és mivel megvolt az esélyünk Flick idehozatalára, végrehajtottuk. Nagy bizalmat adott nekünk, hogy jobban ismeri a csapatot, mint gondoltuk.”

Önkritikusan nyilatkozott Xavi helyzetének kezeléséről, amely nem mindenkinek tetszett

„Mindent lehet jobban csinálni, de minden attól függ, hogy hogyan hajtjuk végre ezeket a dolgokat a körülményektől függően. Amikor Xavi meggondolta magát, volt egy nagyon fontos meccsünk a Rayo ellen, amelyen a második hely bebiztosításáért játszottunk. A következő hétfőn azt mondtam neki, hogy majd a szezon végén beszélünk, mert azon a héten a női csapat a Bajnokok Ligája döntőjében játszott, nem volt szükség arra, hogy megzavarjuk a csapatot. Xavi aggodalma miatt siettettük a döntésünk bejelentését. Nem akartam, hogy az emberek szenvedjenek, mert tudniuk kellett, hogy mi történik. Szerencsére ez nem befolyásolta a női Bajnokok Ligája-döntőt. Megtettünk minden tőlünk telhetőt.”

A Xavitól és a többi legendától való elköszönés, akik az ő elnöksége alatt távoztak

„Ezeket a döntéseket rendre a Barcelona legendáival szemben kellett meghoznom. A szívem azt súgta, hogy folytatniuk kell, de a fejem azt, hogy nem. Remélem, hogy a jó kapcsolat folytatódik közöttünk, idővel majd meglátjuk. Ezt már megtapasztaltam Koemannal, Piqué-vel, Albával, Messivel, Busquetsszel és most Xavival is. Minden döntés a Barça javát szolgálja, amely éppen azon van, hogy átlépjen a sivatagi úton, a aminek már látom a végét. A klub érdeke mindenek felett áll.”

Hansi Flick érkezése

„Xavi iránti tiszteletünkből lelassítottuk a folyamatot, hogy ne zavarja a csapatot az új edző keresése. Izgatottak voltunk, és nem akartuk megzavarni a csapatot, hiszen egy Bajnokok Ligája-negyeddöntő állt előttünk. Már beszéltem Flickkel korábban, de ő akkor már aláírt a német válogatotthoz, és tiszteletben akartam tartani az elkötelezettségét. Amikor Xavi közölte, hogy nem folytatja, Flick tanulmányozta a csapatot, és azt, hogyan lehetne a legjobbat kihozni belőle. Amikor újragondoltuk Xavi folytatását, Deco és Bojan találkozott Flickkel, és amikor igent mondott, úgy gondoltuk, hogy ő a legjobb és a legalkalmasabb ember erre a feladatra.”

Deco is értékelte Flick munkásságát

„Deco minden beszámolója pozitív volt. Egy tapasztalt edzőt látott az ő személyében, aki hajlandó tiszteletben tartani a játékstílusunkat, aki hisz abban, hogy sokat ki tud hozni a játékosokból. Deco és Bojan azzal a meggyőződéssel tértek vissza, hogy Flicknek kell lennie az új edzőnek. Flick nagyon izgatott. Ő egy nyugodt, felelősségteljes, érett, tapasztalt ember. Nem az az ember, aki nagyon kifelé kommunikálja az érzelmeit, de látszik rajta, hogy izgatott és hálás, hogy itt lehet. Amikor lezártuk a tárgyalásokat, azt közvetítette, hogy minden nagyon jól fog alakulni. Adtam neki egy levelet, amiben azt írtam, amit szerintem tudnia kell a Barçáról, hogy ez több mint egy klub, és hogy egy egész országot képvisel, amelynek vannak bizonyos értékei, és amely a sociói tulajdonában van. Azt is leírtam, hogy erőfeszítéseket teszünk a gazdasági helyzetünk javítására, de anélkül, hogy veszélyeztetnénk a klub tulajdonjogát. Ő egy olyan ember, aki nagyon jó érzéseket közvetít.”

Flick

„Flick már sok mindent tudott abból, amit mondtam neki, hiszen mi egy globális klub vagyunk. Tetszett, hogy ismeri a klubot. Van egy háza Formenterán, és az ügynöke, Pini Zahavi, aki nagyon közel áll hozzám, már elmondta neki, miről szól a Barça. Ő egy nagyon profi edző, aki már mindent megnyert. Egy hat trófeás szezont is magam mögött tudhat. Ő az az edző, aki olyan emlékeket adott nekünk, amire nem akarunk emlékezni (2-8). A csapatai fizikailag nagyon erősek? Erre van szüksége ennek a csapatnak, hogy újra győztes csapattá váljon.”

Pozitívak az érzések Flickkel kapcsolatban

„Tudja, hogyan gondolunk mindent és hogy miket várunk el tőle. Ő egy olyan edző, aki jól felkészítette a játékosait, és aki már mindent megnyert. Érettséget, tapasztalatot, munkát, profizmust közvetít, és erre van szüksége ennek a csapatnak.”

A La Masia fiataljai

„A listán, amit adtam neki, szerepel a La Masia iránti feltétlen elkötelezettség. Flick részt vesz ebben. Amikor a Bayernnél volt, olyan fiatalokat hozott át a felnőtt keretbe, akik most fontos tagjai a csapatnak. Látta, hogy a La Masia egy nagy kincs. Találkozni fog egy Fermínnel, egy Pedrivel, egy Yamallal, egy Baldéval, egy Héctor Forttal és azokkal, akik a Barça Atlèticban vannak. Szeret olyan fiatalokkal dolgozni, akik a jelen és a jövő szempontjából is meghatározóak lehetnek. Van egy első csapatunk, amelyben tapasztalt játékosok is vannak, akiket kedvel, mint például Lewandowski, akiből a Bayernnél a legtöbbet tudta kihozni. A bajnokságban 26 lőtt góllal kulcsember volt idén, és voltak ajánlatai, de folytatni akarja, és olyan edzője lesz, aki a legjobbat tudja kihozni belőle. Ter Stegen és Gündogan is a rendelkezésére állt Flicknek, aki jól ismeri őket. Azt hiszem, lesz minek örülniük a szurkolóknak.”

A nyári átigazolási időszak

„Nálunk van Koundé is, akinek rendkívüli szezonja volt, itt van Iñigo Martínez is. Visszatért Baldé és Gavi is hamarosan így fog tenni, itt van Sergi Roberto. A szándék az, hogy mindannyiukat megtartsuk, és ez Flick szándéka is. Ha változtatásokat kell eszközölnünk, akkor azokat meg fogjuk tenni. Itt van Vitor Roque is, akit a szezon végén vártunk, de akinek az érkezését végül előrehoztuk. Szerintem mindenki marad, kivéve néhány játékost, akinek lejárt a szerződése, vagy aki távozni szeretne. Vannak olyanok is, akik kölcsönből térnek vissza. A tervezést Decóra és Flickre bízom, akik együtt fognak működni.”

Tervezés

„Flick és Deco döntenek arról, hogyan nézzen ki a csapat, az érkezők és távozók, a fizikai felkészülés, a belső fegyelmi szabályok, valamint a Ciutat Esportiva menetrendje szempontjából… Ők hozzák meg a döntéseket, és ők is mutatják azt be igazgatótanács felé, aztán meglátjuk, hogy ezek teljesíthetőek lesznek-e annak az átmenetnek a függvényében, amit a gazdasági helyzet javulása miatt teszünk.”

Nagy kiárusítás

„Erre nincsen szükség. Az egyik partner, aki csatlakozni szeretett volna hozzánk (Libero), nem teljesítette a feltételeket, és ha ezt megoldjuk, akkor visszatérhetünk az 1:1-es szabályhoz. Vannak olyan folyamatok, amelyek növelik a szponzorációnkból bejövő összegeket. Ezért is értékelem annyira a Culék bizalmát és türelmét, akik értékelték a felelősségtudatunkat. Nagy erőfeszítéseket tettünk, kitartóak voltunk, most pedig közel vagyunk a nyugalomhoz, nem szabad most elsietnünk a dolgokat.”

Félix és Cancelo

„Azt szeretnénk, hogy mindketten folytassák. Deco azon dolgozik, hogy még egy szezonra megtartsuk őket ugyanilyan körülmények között. Flick szerint nagyon jó játékosok, és amikor a Bayern edzője volt, megpróbálta leigazolni Joao Félixet. Szerintem többet is kihozhattunk volna belőle, mert rendkívüli kvalitásokkal rendelkezik. Lewandowskival, Raphinával és Lamine Yamallal is elégedett vagyok, Ferran sérülésekkel küzdött, de amikor bejött, csodálatra méltó volt a hozzáállása. A csapat nem teljesített jól, és nem mindig nyertünk, de tetszett, ahogy a fiatal játékosok reagáltak erre, akiknek többet kell játszaniuk. Úgy gondolom, hogy a sérülések, különösen Gavié, mindent megzavartak.”

Az interjú második része:

Laporta: „Minden döntés a Barça javát szolgálja, de vannak olyanok, amelyek érzelmileg megérintenek, még ha szükségesek is”

***