Laporta: „Minden döntés a Barça javát szolgálja, de vannak, amelyek érzelmileg megérintenek, még ha szükségesek is”

A klubelnök kiemelte, hogy a fizikai felkészültségén javítania kell a csapatnak, amely a meccsek végéhez közeledve rendre elfogyott

Joan Laporta kedd délután interjút adott a Barça One-nak, a klub hivatalos csatornájának, hogy számot adjon az FC Barcelona sportszakmai és gazdasági helyzetéről a 2023/24-es szezon végeztével, és hogy kitérjen néhány aktuális kérdésre. A klubelnök interjúját két részletben közöltük, az elsőben leginkább az edzőváltás került szóba, a másodikban pedig inkább a klubot érintő ügyek, mint például a „Negreira-ügy”, a Camp Nouba való visszatérés, valamint a Szuperliga. Az első rész alább elolvasható, ha lemaradtatok volna róla.

Laporta: „A vezetőségnek megvan a hatalma, hogy döntéseket hozzon és korrigálja őket, ahogyan azt Xavi is tette”

Az elvárások az új edzővel szemben

„Flicket arra kértem, hogy alakítsa győztessé ezt a csapatot, és ő vállalta a kihívást. A játékosoknak fizikailag nagyon felkészültnek kell lenniük. A fizikai felkészültség javítása elengedhetetlen, mert ezzel a csapattal mindent megnyerhetünk.”

Híres mondása, hogy a vereségnek következményei lesznek

„A vereségnek következményei vannak. Úgy gondoltam, hogy Xavi elküldése után javítanunk kell a fizikai felkészültségen és néhány más dolgon, amiben úgy gondoljuk, hogy fejlődhetünk. Láttam a nyilatkozatát, aminek következményei lettek.”

A fizikai felkészültség egy olyan pont, amin javítani kell

„Idén láttuk, hogy a 60. percben rendre visszaesett a csapat teljesítménye, és a szakmai stáb is látta, hogy nem úgy fejeztük be a meccseket, ahogyan azt szerettük volna. A Real Madrid mindkét bajnoki találkozónkat az utolsó percekben nyerte meg, amikor még éltek a bajnoki reményeink. Ezeken a dolgokon javítani kell. Nem azt mondom, hogy rosszul voltak felkészítve a játékosaink, de javulnunk kell e téren, és Flick a mentalitásával javítani fog ezen. Flick alkalmazkodik a klub struktúrájához. Felvettünk egy fizikai edzőt. Deco javaslatai alapján elemeztük a legfelkészültebb embereket. Flick hoz magával egy szakembert.”

A megerősítendő pozíciók és a lehetséges igazolások

„Tanulmányozzuk a Flickkel megerősítendő pozíciókat. Christensennel a középpályán új dimenziót kapott a csapat, de ez egy olyan pozíció, ahová lehet, hogy még egy játékost kell hoznunk. Az ifjúsági csapatban ott van Marc Casadó, akinek rendkívüli szezonja volt. Nem játékosokról beszélünk, hanem pozíciókról. Ahogyan nincs szükségünk nagy eladásra, úgy azt sem gondoljuk, hogy nagy igazolásokra lenne szükségünk. Talán egy középpályás, talán egy balszélső, de az ifjúsági akadémián is vannak olyan játékosaink, akik ezeket a pozíciókat be tudják tölteni.”

Európa

„Ezzel a saját nevelésű játékosokra épülő csapattal a La Ligában és Európában is versenyképesek lehetünk”

A Camp Nouba való visszatérés

„2024 végén visszatérünk a Spotify Camp Nouba. Nem tudom, hogy ez december közepén vagy végén, vagy január elején lesz. Ezt az építő cég mondja meg nekünk. Szeretnénk gyorsabban haladni, de nem engedik, hogy három műszakban dolgozzanak a munkások. A sociók számára ez még ekkor is kellemetlen lesz, mert csak a kapacitás 60 százaléka áll vissza. A sociók tisztában vannak a klub nehézségeivel, és köszönöm a megértésüket. A munkálatok a mérkőzésekkel egy időben is zajlanak majd, de már itthon leszünk. A szezont 75 százalékos kapacitással fogjuk befejezni. Ez egy olyan stadion, amely lehetővé teszi számunkra, hogy az elitben maradjunk, és hogy olyan klubokkal versenyezhessünk, amelyek már korábban elvégezték az ilyen jellegű feladataikat. Ez a Barça történetének legfontosabb munkája. A lehető leghamarabb nekiláttunk, hogy visszanyerjük a gazdasági stabilitást, a bevételek növekedésével. Büszkék vagyunk arra, hogy képesek voltunk egy olyan projektet megoldani, amelyet már évekkel ezelőtt meg kellett volna tennünk, és amelyet a legnagyobb gazdasági nehézségek idején hajtottunk végre. Már láthatják a két felújított standot, amelyek a jövőben is rendelkezésre állnak.”

A bérletek ára nem emelkedik

„Ott van a klub számára szponzoráció és a merchandising… A tavalyi szezon bérletárait fenntartjuk, mert a sociók ennek a klubnak a tulajdonosai.”

A „Negreira-ügy”

„Örülök, mert már nem kell mondanom semmit, de tudom, miért tették ezt: attól féltek, hogy visszatérünk egy újabb győztes korszakba, amit egyszer már elértem. Tudták, hogy Negreira nem köztisztviselő. Az az érzésem, hogy azt gondolják, hogy a Barçával szemben bármit meg lehet tenni. Kampányt folytattak a hírnevünk lerombolására. Elítéltek minket, mielőtt döntés született volna az ügyben. Kimutatták, hogy ez egy tanácsadói tevékenység volt, és hogy nem vesztegettünk meg senkit. Az összes ellenünk hozott bírói döntés egyik oka ez a klub hírneve elleni kampány. A sociók nem estek bele ebbe a csapdába. Láthatjuk, hogy milyen mértékű kommunikációt és botrányt akart kialakulni, és most már így, hogy felmentettek bennünket, senki nem beszél erről. Az, hogy a Real Madrid  ezzel előállt és hat hónapig húzta a vizsgálatot, nagyon piszkos lépés. Kijátszották ezt a kártyát, amit nem értem miért tettek, mert minden vitatott döntés a bíróságon az ő javukra dől el. Ők egy játékvezetők által favorizált klub. Egy olyan világban élnek, ami nem létezik, mert ha van egy klub, amelyet a bírók előnyben részesítenek, az a Real Madrid, nem a Barça. Szerencsére a bíróság igazat adott nekünk, és mivel mi soha nem vásároltunk játékvezetőket, ártatlanul fogunk kikerülni ebből az ügyből. Ez egy kampány volt annak érdekében, hogy a bírói döntésekkel ártsanak nekünk.”

FIFA és UEFA

„ Jó a kapcsolatunk Ceferinnel és Infantinóval. Annyi zajt csaptak, de mi minden vádtól mentesen fogunk ebből kijönni.”

A Szuperliga-projekt

„A bíróságok jóváhagyták, hogy a Szuperliga versenysorozatot rendezhessen. Nem sértettük meg a szerződéseket. Úgy gondolom, hogy az UEFA-val megegyezésre tudunk jutni az ellentétes nézetekről. Jogászként igyekszem megtalálni az igazságos középutat. A bírósági ítélet nagyon világossá teszi, hogy a klubok anélkül vehetnek részt versenysorozatokban, hogy alá kellene vetniük magukat az UEFA-nak, amely továbbra is rendezhet válogatott tornákat és bármi mást, amit akar. Azt már tudtuk, hogy ez egy küzdelem lesz, amelybeb meg kell szenvednünk a győzelemért. Mindig is volt téma volt a szerződésszegés azoknál a kluboknál, akik csatlakoztak volna. Ezek a csapatok maradni akartak, de félnek, erre kell megoldást találnunk.”

Jonatan Giráldez távozása

„Vannak olyan edzők, akik saját elhatározásukból nem folytatják, mint például Jonatan Giráldez, akinek nagyon kedvező ajánlata van az MLS-ből. Nem vehetjük fel a versenyt ezzel ilyen szinten.”

Xavi mellett sok más edző is távozott

„Az első csapatban Flick előtt Xavit meg akartuk tartani, szerintem elégedett azzal, ahogyan az ő ideje véget ért. Edu Castro távozása a vezetőség javaslatára történt meg, a futsalban pedig Velasco már elmondta, hogy úgy véli, hogy a Barcelonánál töltött ideje véget ért. A spanyol válogatott edzőjének megy majd.”

A Femení

„A Barça egyik alappillére ma a női csapat. Van egy kapitányunk, aki annyira elkötelezett a klub iránt, mint senki más (Putellas). Költői igazságszolgáltatás volt, hogy gólt szerzett a Bajnokok Ligája döntőjében. Ott van a világ legjobb játékosa, Aitana, aki az első gólt szerezte a döntőben. Ő egy karizmatikus játékos, aki képviseli a klubot és azt, amit a klub képvisel. Mindazok, akik hosszabbítottak, értékelték, mit jelent a Barçánál lenni. Fenntartjuk a vágyainkat, és további játékosokat építünk be, akik lehetővé teszik számunkra, hogy továbbra is uraljuk a női labdarúgást. Nagyszerűen éreztük magunkat Bilbaóban. El vagyok ragadtatva, és ezért továbbra is fektetni fogunk a női labdarúgásba. Mi vagyunk a világ egyik referenciája, és az Egyesült Államokban azt kérik, hogy barátságos mérkőzéseken vegyünk részt.”

Az FC Barcelona elnökének lenni nehéz

„A Barça elnökének lenni nagy kiváltság, de vannak nehéz pillanatok is. Minden döntés a Barça javát szolgálja, de vannak olyanok, amelyek érzelmileg megérintenek, még ha szükségesek is. A női Bajnokok Ligája-ünnepségen tett nyilatkozataim egy konkrét kontextusban hangzottak el. Tapsot kértem Xavinak, aki biztos vagyok benne, hogy örült a női csapat győzelmének.”

Flick

„Flick úgy akarja fejleszteni a rendszert, ahogy Rijkaard tette annak idején. Mi ‘Cruyffisták’ vagyunk, és tudjuk, mi a kiválóság. Guardiola továbbfejlesztette a rendszert, Luis Enrique is, és Flick ugyanezt akarja tenni, látványos pozíciós játékkal és jobb fizikai felkészültséggel.”

Önkritika

„Előre nézek, és ezt kérem a socióktól is, ne nézzenek vissza, a dolgokat lehetett volna jobban csinálni, de így alakult. Nézzünk előre, mert büszkék lesznek arra a csapatra, amely megtartja a filozófiáját. Hamarosan elkezdődik a klub 125. évfordulójának ünneplése. A tulajdonosi modell nem alkuképes, és ezt semmi nem veszélyezteti. Büszke vagyok a vezetőségemre.”

***