Japán cég tervezi az „új” Camp Nout

2017-ben kezdõdik, 5 éves projekt | Részletek a következõ hetekben

Az FC Barcelona kedd este nyilvánosságra hozta, hogy egyhangúlag a japán Nikken Sekkei építõipari cégre esett a választása a Camp Nou és a hozzá tartozó területek modernizálását illetõen. Az építkezések legkorábban 2017 nyarától kezdõdhetnek meg, és a legjobb esetben 2021 nyarára fejezõdhetnek be.

Az ’Espai Barça’ nevet viselõ projekt felett egy kilencfõs bizottság döntött, melynek tagja volt a klubot képviselve öt igazgatósági tag, miközben a Katalán Építészeti Szövetség három, Barcelona város önkormányzata pedig egy tagot adott a gyõztesrõl ítéletet hozó grémiumba.

A döntés a klub közleménye szerint egyhangú és egyértelmû volt, mivel a japán Nikken Sekkei építõipari vállalat tervezete „kitûnt azzal, hogy nyílt, elegáns, egyszerû, leírhatatlanul Mediterrán és demokratikus”. A környezeti fenntarthatóság is a keleti cég mellett szólt, mely „egyszerre teremt árnyékot minden egyes ülõhelyre és alakít ki nyílt tereket a stadionban és annak környékén”.

A Nikken Sekkei cég nagyjából 100 éves múltra tekint vissza, és Ázsia vezetõ építészeti és tervezõi irodájának számít. Referenciái között található többek között a Saitama Super Arena vagy a Tokyo Dome. A japán cég a katalán Joan Pascual és Ramon Ausió irodával karöltve nyújtotta be a pályázatát a tavaly meghirdetett nemzetközi tenderre. A helyi építészeti iroda lokális tudása vitathatatlan, Barcelonában már számos lakó- és irodaházat vagy éppen szállodát tervezett a múltban.

A pályázatot 2015. június 5-én írták ki, és elsõ körben meghatározták a kritériumokat a Camp Nou és környékének modernizációja kapcsán. Az elsõ fázisban beadott tervezeteket értékelték, így a második szakaszban már csak nyolc pályázat aspirálhatott a Camp Nou újjáépítésére. 2015 szeptemberében a klub meghatározta, hogy a gyõztes csakis egy nemzetközi csapat lehet, melynek egyik tagja mindenképpen helyi építészeti iroda kell, hogy legyen. A pályázatot a Katalán Építészeti Szövetség és a barcelonai önkormányzat a képviselõik révén mindvégig felügyelték.

A következõ hetekben kerül majd sor egy nagyszabású eseményre, ahol a részleteket ismerteti majd az egyesület a japán cég tervezetérõl, eddig az idõpontig pedig az érdeklõdõk elõtt március 2-án megnyitották az ’Espai Barça’ kiállítást, mely részleteiben ismerteti a projektet. A kiállítás sikeres, szûk egy hét alatt 6.667-en voltak kíváncsiak a modernizációra, a gyõztes kihirdetése után pedig további információk birtokába juthatnak majd az ide látogatók.