„Xavi új szerepkört és önbecsülést is adott Jordi Albának”

Ricard Torquemada, a Radio Catalunya LaTdT rovatának vezetője véleménycikkében értékelte Jordi Alba jelenlegi helyzetét

Ricard Torquemada, a Radio Catalunya LaTdT, sporttal foglalkozó rovatának vezetője véleménycikkében az elmúlt mérkőzéseken látottak alapján Jordi Alba új szerepéről értekezett. Mi is ez az új szerep? Miért volt erre a váltásra szükség? Mit jelent ez a játékos, és a csapat számára? A katalán nyelvű sportújságírás meghatározó alakja ezeket a kérdéseket boncolgatta.

Jordi Alba volt Messi mellett a tökéletes társ, de mire mehet nélküle?

Xavi felfedezett egy új Albát, új dolgokat kért tőle, ezáltal kimozdította korábbi komfortzónájából, amikor is a feladata az volt, hogy fusson fel a szélen és játssza be Messinek középre a labdát, most pedig egy kiváló irányítót láthatunk a személyében a 10-es pozíciójában.

Láthattuk, hogy Xavi szélső támadókkal szeretne játszani, ezért új szerepet szán Albának, aki most sokkal bentebb játszik, és a játékosnak meccsről meccsre láthatóan bejött ez a váltás, annak ellenére is, hogy az eredeti feladatát is kiválóan látta el.

Xavi kihasználja Alba kiváló bal lábát. Kevés olyan játékos van az első csapatban, aki Jordihoz hasonló precízséggel passzolna, rövid és hosszú átadásokat tekintve egyaránt, melyek már automatikussá váltak.

Most Albát többször is De Jonggal láthatjuk egyvonalban, a belülről indulva a 8-as pozícióból, mélységi passzokat adva Ferrán számára a szélen, illetve bejátszva a labdát Aubameyang felé.

Alba nem csak a közelében található játékosokat keresi, hanem hosszú átadásokra is gondol, így könnyebben ki tudja venni a részét a védekezésből. Leszögezhetjük, hogy Xavi nem csak új szerepet talált ki Albának, hanem vissza is adta a játékos önbecsülését.

Ha megnézzük a Barça rendszerét, jelenleg mindössze egy, tisztán balszélső játékos van: Jordi Alba

Ha a Barça játékstílusát nézzük, csak egy igazi bal lábas játékosa van: Jordi Alba. Talán igaz, hogy a Barçának eleve kevés bal lábas játékosa van a keretben, ráadásul az is tény, hogy az egyik legjobb, Messi nemrég távozott. Alba pedig, aki a szélen játszott mélységben, most beljebb helyezkedik és kisebb helytartományban futballozik.

Más szavakkal, a Barçának olyan szélső védőkre van szüksége, akik a támadásban is kiveszik a részüket, de beljebb húzódva is kiválóan olvassák a játékot. Láthatjuk, hogy Jordi Alba, a maga 33 évével, kiválóan alkalmas erre. Továbbá ne feledjük, hogy ha Dembélé marad a csapatban, akkor a stílusból eredően szükség van segítségre a pálya közepén, és az utóbbi időkben Jordi Alba ezt a feladatot is ellátja.

A cikk Ricard Torquemada, a Radio Catalunya újságírója által 2022.04.05 17:12-kor közzétett, “Jordi Alba i la seva vida interior al Barça” című véleménycikkének a fordítása.