De mit jelent a Culé szó? – Katalóniáról 17 pontban

Azt minden Barça-szurkoló tudja, hogy az FC Barcelona egy katalán csapat. De kik is a katalánok, mit kell tudni róluk?  Alább 17 pontban összegyűjtöttünk néhány érdekességet Katalóniáról, és a végén a „culé” szót is megfejtjük.

1. A legkorábbi utalás a katalánokra (Catalanenses), mint népre, a latin nyelvű Liber maiolichinus című olasz eposzból származik 1120-ból.

2.  A Katalónia szó eredete ismeretlen. Az elméletek szerint azonban az eredeti, Catalunya, szó jelentése: kastélyok földje.

3. A mai Katalónia területén ibér népek, majd kelták éltek, Később számos betörő nép (föníciaiak és punok) uralma alá kerültek, akik kolóniákat alakítottak ki a part mentén, mint pl. Barcinoban (a mai Barcelona). A pun háborúk után i. e. 206-ban a karthágóiak helyére a rómaiak érkeztek.

4. És így néz ki ma Katalónia térképe, ami nem csak spanyol földön terül el (a sötétzöld terület Észak-Katalónia, ma Franciaország része).

5. A katalán zászló neve La Senyera, ami rendszeresen megjelenik különböző formákban a Barcelona mezein is. A zászló egyébként a katalán függetlenségi mozgalom szimbóluma.

6. A katalán nyelv több, mint 1000 éves, és nem a spanyol (vagy a francia) egyik dialektusa, de ugyanabba a nyelvcsaládba tartoznak – a nyugati újlatin nyelvekébe.

7. 2013 szeptemberében 1.6 millió katalán, 400 km hosszan, élő láncot alkotott, hogy követeljék a katalán függetlenséget. 2017. október elsejére a Spanyolország részét képező autonóm Katalónia kormánya népszavazást írt ki a tartomány függetlenségéről, ahol a függetlenségre szavazók lettek többségében. Végül október 27-én a katalán parlament 72 igen, 10 nem, 2 tartózkodás mellett kikiáltotta Katalónia függetlenségét. A döntést Spanyolország nem ismerte el és felfüggesztette a tartomány autonómiáját. (Forrás: Wikipedia)

8. A katalán kultúra és a katalán nyelv illegális volt Franco diktatúrája alatt. A diktátor a hírek szerint nagy Real Madrid szurkoló volt, sőt az összeesküvés elméletek szerint ő intézte el, hogy Puskás csapattársa, Di Stéfano ne a Barcelonába kerüljön. De nemcsak a Barcelona szenvedett a rezsim alatt. A baszk Athletic Club kénytelen volt megváltoztatni a nevét Atlético Clubra – ugyanis Franco megtiltotta, hogy a hivatalos spanyol nyelven kívül bármilyen más nyelvből átvett szavakat használhassanak az országba

9. Van egy jellegzetes katalán tánc, a La Sardana, amit körben táncolnak.

10. Salvador Dalí festő és Gaudí építész is katalán volt.

11. A katalánok emberi tornyokat építenek, amiknek a helyes megnevezése Castells. 2010. óta az emberi tornyok szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján.

12. A bikaviadalokat 2010-ben tiltották be.

13. A katalánok minden évben megünneplik Katalónia védőszentjének, Szent-György napját április 23-án. Ennek apropójából a férfiak rózsákat és könyveket ajándékoznak a nőknek – utóbbit a könyvek világnapja alkalmából. 

14. Legtipikusabb katalán étel a Pa Amb Tomàquet, amely öt összetevőből készül – pirított kenyér, nyers fokhagyma, friss paradicsom, olívaolaj és tengeri só.

15. Katalónia fővárosa Barcelona, 1,6 millió lakossal.

16. Az FC Barcelona nem egyszerűen csak egy futballklub. „Mes Que Un Club” katalán kifejezés, azt jelenti, hogy több, mint egy futballklub. A Barcelona hivatalos honlapja büszkén kijelenti: „Többek vagyunk, mint nagy sztárok csapata, több, mint egy álmokkal teli stadion, többek vagyunk, mint a szerzett gólok és több, mint a megnyert trófeák.”

17. Egy katalán szót biztos ismersz: culé, amit „szurkolónak” fordítunk általában, de az igazi jelentése „fenék”. A kifejezés onnan ered, hogy a klub legelső stadionjában a szurkolók úgy ültek a lelátón, hogy az utcán elhaladó emberek csak a rengeteg hátsót látták egymás mellett. Ők voltak a culék.

***