Lewandowski: „Nem akartam 10 évig a tükörbe nézni és azt kérdezni magamtól, hogy miért nem játszottam a Barcelonában”

Új, a La Ligáról szóló dokumentumfilm-sorozat érkezik a Netflixre

Ferran Torres sosem titkolta, hogy milyen fontosnak tartja a mentális egészséget. Sőt, ő maga is többször elárulta, járt már pszichológusoknál, de most a támadó nyíltan bevallotta, milyen okok vezették arra, hogy szakemberhez forduljon: „Azt hittem, hogy a rólam mondott dolgok nem hatnak rám, pedig igen. Elvesztettem a játék illúzióját, a vágyat, hogy edzésre járjak, és ebben a pillanatban kezdtem el egy szakemberhez járni” – magyarázta maga a játékos annak a dokumentumfilmnek a második fejezetében, amelyet július 15-én mutatnak be a Netflixen LaLiga: A gólon túl címmel.

A filmben ugyanis szerepel egy exkluzív beszélgetés a játékos és a pszichológus között, amelyet a Montjuïcban rendezett Clásicót követően tartottak. Ezen a meccsen Ferran Torres kezdőként lépett pályára, de nem fejezte be azt. A felvételen látható a kettejük közötti beszélgetés, és az, ahogy a szakember elgondolkodtatja a Valencia korábbi játékosát.

A pszichológus által feltárt egyik fő probléma, hogy a Ferran Torres generációjába tartozó fiatalok két bolygón élnek, a valóságos és a virtuális bolygón: „Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy tudjak különbséget tenni a fontos és a nem fontos vélemények között. A pszichológusommal azon dolgoztam, hogy tudjam kezelni azt, amikor jól mennek a dolgok, és amikor nem.” – magyarázza Ferran. A szakember még az asztalra is leültette, hogy dolgozzon a Clásicón történő lecserélése utáni reakcióján, amikor a kispadnak csapódott, és egy kulacsot erővel a földhöz vágott.

Ferran Torres azt is hagyja, hogy a Netflix kamerái lefilmezzék az edzés előtti reggeli rutinját. A csatár szaunázással és azzal aktiválja magát, hogy beül egy doboz jéghideg vízbe, amely olyan 8-9 fokos lehet: „Amikor a melegről a hidegre váltasz, a tested úgy érzi, mintha megütötték volna. Nekem ez jót tesz, aktivizál. Próbálom becsukni a szemem és meditálni. A futballnak van egy pszichológiai része, és jól kell lennem ahhoz, hogy hosszú évekig Barcelonában maradhassak” – mondja a felvételen. Xavi is megszólalt erről akkoriban: „Vagy nagyon erős vagy mentálisan, vagy nem lehetsz Barça-játékos. Ferran nagyon rossz időszakot élt át” – emlékszik vissza.

Xavi diskurzusváltása

A második fejezet, amely a Barcelonára fókuszál, az El Clásicóval kezdődik, amely a katalánok számára a szezon első kudarca volt. Érdekes módon az edző azzal kezdi a dokumentumfilmet, hogy elmondja, érzi a szurkolók támogatását, és nagy lelkesedést érez a környezetében, majd az Atlético Madrid elleni meccs után azzal fejezi be, hogy némileg a kimerültség jeleit mutatja: „Nagyon szeretem ezt a klubot, de nagyon nehéz itt dolgozni, és néha az ember azt gondolja, hogy talán nem is érdemes. Sok mentális fáradtsággal és álmatlan éjszakákkal jár” – mondta.

Lewandowski és Griezmann

A dokumentumfilmben Xavi reakcióját is láthatjuk, amikor Laporta elmondta neki, hogy a lengyel a Barcelonához akar szerződni. Maga a játékos is felidézi azt a pillanatot: „Nem akartam 10 évig a tükörbe nézni és azt kérdezni magamtól, hogy miért nem játszottam a Barcelonában. Nehéz volt, de jó döntést hoztam” – vallja be a válogatott játékos. A felvételen, amely a 2023/24-es szezont öleli fel, Lewandowski is látható, amint átveszi a szezon gólkirályának járó Pichichi-díjat.

A dokumentumfilm számos kuriózumának egy másik pillanata Griezmannt mutatja be. Az Atlético Madrid játékosa nem titkolja, hogy nem volt helyes döntés a Barcelonába való igazolása, és elmondja, hogyan kellett megfordítania a helyzetet, amikor visszatért a Metropolitanóba, és a szurkolók ellene voltak: „Amikor telnek az évek, rájövök, hogy hiba volt. Amikor visszatértem az Atlético Madridhoz, kifütyültek, de tudtam, hogy megbántottam őket, ezért be kellett fognom a számat és dolgoznom kellett. Csak az Atletinél éreztem, hogy szeretnek, Barcelonában soha nem éreztem ezt a szeretetet az emberek részéről.” – emlékszik vissza.

A Barcelonával a legközelebb majd a nyolcadik fejezetben találkozhatunk, amikor Xavi távozásáról és Flick érkezéséről lesz szó.

***