A dobogón mindenki egyformán áll

ACB LIGA

Az FC Barcelona és az Etosa Alicante gárdája gyõzelemmel folytatta a 11. fordulóban jó sorozatát, de az éllovas Real Madrid nagy meglepetésre a Girona vendégeként vesztesen hagyta el a játékteret, így mindhárom élgárda 10 gyõzelemmel és 1 vereséggel rendelkezik.

FC Barcelona – Lagun Aro Bilbao Basket 86-78 (21-15, 23-18, 20-12, 22-33)

FC Barcelona: Ilievski (19,2,0), Navarro (12,3,4), de la Fuente (5,5,1), Fucka (15,8,1), Duenas (16,9,2) Cserék: Trias (0,0,0), Drejer (2,1,0), Espuna (0,3,0), Sada (2,0,1), Grimau (15,4,4)

Lagun Aro Bilbao Basket: Sanmartin (6,2,1), Maluenda (19,2,3), Ciorciari (8,4,3), Gabriel (21,7,2), Scott (14,8,0) Cserék: Salgado (3,1,1), Uriz (7,0,3), P. Fernandez (0,0,0), Weis (0,1,0)

{A játékosok neve mögött zárójelben a pontok, lepattanók, gólpasszok száma látható}

A világklasszis Bodirogát nélkülözõ (Montes edzõ pihentette a szerb játékost) katalánok az elsõ másodpercektõl fogva bajnokesélyeshez méltóan küzdöttek, s a játék minden szegmensét szigorú ellenõrzés alatt tartották, irányították. A macedón karmester, Ilievski ezúttal nem törõdött az elõkészítéssel, inkább maga igyekezett befejezni a támadásokat. Egyéb feladatait azonban jól látta el, s szerzett 19 pontot (közte 3 triplát) is, így nem érheti kritika, de azért egy irányító játékos adhatna néhány gólpasszt is. Navarro agresszíven és dinamikusan játszott ennek köszönhetõ, hogy az ellenfél játékosai hét alkalommal csak személyi hiba árán tudták õt megállítani. A palánk alatti különítmény tagjai remekeltek, fõleg a mostanában kicsit hanyatló tendenciát mutató Duenas, aki újra a bajnokság eleji formáját idézte, 16 pontot szerzett, 9 lepattanót kapott le, s kiosztott 2 gólpasszt. Fucka minden mutatóban csak egy egységgel termelt gyengébben az óriásnál (15,8,1). A félidõben már 11 ponttal elõrébb tartottak a gránátvörös-kékek, s a különbséget további 8 ponttal toldották meg a harmadik negyedben, de a fiatal cserejátékosok indiszponáltságának köszönhetõen a 19 pontos elõnybõl csak” 8 maradt a mérkõzés végére. Az öt pályára lépõ csere közül egyedül Grimau dicsérhetõ, aki sérülése után egyre inkább kezdi visszanyerni a régi formáját. 15 pontot dobott, szedett 4 lepattanót, adott 4 gólpasszt, szerzett 3 labdát, s remekül védekezett. Amennyiben tudja tartani ezt a formáját, további szép estéket fog okozni a Barca szimpatizánsainak, s még inkább kiszélesíti a Montes edzõ rendelkezésre álló – amúgy sem csekély variációs lehetõséget tartalmazó – repertoárt. A Bilbao csapatában Gabriel bizonyult tarthatatlannak, mivel 21 pontja és 7 lepattanója mellé még kiharcolt 11 személyi hibát is, de csak egy társa akadt Maluenda személyében, aki 19 pontot hintett (s 5 triplát is a gyûrûbe küldött). A többiek nem okoztak különösebb gondot a Barcelona védekezésének. A francia „poszterjátékos” (Vince Carter-nek köszönhetõen) Weis csak néhány percet töltött a pályán, mivel Fucka és Duenas nemes egyszerûséggel nem hagyták levegõhöz jutni a gallok üdvöskéjét.

Montes összességében elégedett fiai eljesítményével, de reméli, hogy a fiatalok egyre inkább bátrak, kiegyensúlyozottak és aggresszívek lesznek, mivel már nem most fordult elõ elõször, hogy a végjátékben jelentõsen „csökkentették” a már meglévõ különbséget. Az FCB továbbra is a dobogó harmadik fokán tanyázik, de mindhárom csapat egyforma mutatóval rendelkezik.”