Katalán rangadó új arcokkal

ESPANYOL – FC BARCELONA

Alaposan átalakul a szombati Espanyol – Barcelona katalán rangadó képe a tavalyi évhez képest, hiszen a távozók, érkezõk, sérültek, jelöltek és nem jelöltek miatt csupán 7 olyan játékos lesz a pályán, akik ez elmúlt szezonban is találkoztak már egymással ugyanitt.

Akár ismerkedési estnek is nevezhetnénk a szombati derbyt, ha nem a pályán, hanem azon kívül találkoznának egymással a két csapat játékosai, hiszen mindössze hét ember – 3 az Espanyolból és 4 a Barcából – van összesen a két csapatból, akik tavaly is egymásnak feszültek az Estadi Monjuic-ban.

Barcelonai részrõl elõször vesz részt biztosan az igen keménynek ígérkezõ összecsapáson Belletti, Deco, Etoo és Larsson, míg lehetséges aspiráns még Giuly is, amennyiben Rijkaard becseréli õt.

A másik oldalon Kameni, Ibarra, Ito és Oscar Serrano elõször lesz kezdõ, de itt is többen – Jarque, Corominas, Biel Oscar Miñambres és Amavisca – juthatnak még szóhoz elsõ alkalommal az Espanyol játékosaként.

Nem lesznek ott a pályán viszont 15-en a két csapatból. A Barcából hiányozni fog Rüstü, Gabri, Reiziger, Cocu, Quaresma, Overmars, Kluivert. Az Espanyolból is vannak hiányzók, eligazolás, sérülés miatt; Toni, Domoraud, Soldevilla, Tayfun , Wome, Morales, Alex Fernández, Jordi Cruyff.

Tavaly nem volt jelölve a blaugranatól Gerard (most sem biztos) és Luis Enrique, az Espanyoltól Maxi (most ott lesz a pályán), Velamazán (most sem jelölt), Oscar (Lleida).

Akik a kispadon foglaltak helyet, azok közül is csak ketten lesznek összesen kezdõk. Valdés (most lesz), Saviola, Luis García, Oscar López valamint David García (jelölve van a kezdõbe), Rúl Molina (Xerez), Torricelli (visszavonult) és Gorka (kölcsönben az Eibarnál)

Aki pedig tavaly is találkoztak, Gio, Márquez, Xavi és Ronaldinho a Barcából, Lopo, De la Penya és Tamudo az Espanyolból.

A két csapat legemlékezetesebb mérkõzésére 2003. december 12-én került sor, amelyrõl minden bizonnyal még sokáig fognak beszélni Barcelonában. Ezen a meccsen Alfonso Pino Zamorano játékvezetõ 12 sárga és 6 piros lapot mutatott fel a két csapat játékosainak együttesen. Kiállítás sorsára jutott De la Peña (41. p), Márquez (46.p második sárga), Quaresma (50.p második sárga), Soldevilla (61.p második sárga), Cocu (65.p) és Lopo (87.p második sárga).

A mérkõzést egyébként a durvaság ellenére is, a Barcelona nyerte 3-1-re úgy, hogy Jordi Cruyff 8. percen szerzett vezetésére Ronaldinho egy perccel késõbb megadta a választ, majd két Kluivert gól (20. és 34.p) következett, amellyel kialakult a végeredmény.

Remélhetõleg ebben az idényben közel sem lesz ekkora szerepe a játékvezetõnek a mérkõzésen.