Messi: „Még sokat kell tanulnom”

Leo Messi a legfiatalabb játékos, aki valaha debütált a Barca színeiben a ligában. Bemutatkozása szombaton az Espanyol ellen olyan volt számára, „mint egy álom”, de elismerte, hogy még sokat kell tanulnia.

A derbi az mindig is egy különleges alkalom, s az elmúlt szombati méginkább az volt egy játékos számára. Lionel Messi ezen a mérkõzésen debütált a Barca színeiben. A helyszín a Lluís Companys Stadion, ahol bár csak 8 perce volt a játékosnak, ez elég volt arra, hogy részt vegyen egy hatalmas helyzetben, ami akár góllal is végzõdhetett volna. „Megvolt rá az esély, de mégsem sikerült, remélem legközelebb már jobban végzõdnek a dolgok” – nyilatkozta Messi a sajtótájékoztatón a vasárnapi edzés után.

Pillanatok a debütálás elõtt

„Amikor a hotelben voltam, gondoltam rá, hogy ez lehet a debütáló meccsem, de amikor már a kispadon ültem, s néztem a mérkõzést, biztos voltam benne, hogy ez nem azon a mérkõzésen jön el” – ismerte el Messi. Végül Rijkaard eldöntötte, hogy mégis ez lesz az a mérkõzés: „A fellegekben jártam, amikor azt mondta, hogy melegítsek be, s amikor már a cserére vártam, csak szerettem volna a pályán lenni, s elkezdeni a játékot. Nem akartam nagyon elszállni, így nem is voltam ideges.”

Persze Messi elismeri: „Nem volt túl sok idõm ahhoz, hogy valami nagyot alkossak, de ennek ellenére nagyon élveztem.” Az argentin számára a foci csak szórakozás: „Mindig megpróbálom jól érezni magam.”

Egy látványos felemelkedés

Messi 13 évesen került a Barcához, elõtte az argentin Newell’snél játszott, majd mászta meg a „szamárlétrát”: három év alatt a Junior A csapatból a Barca B-be került, ahol már aktív csapattag lett az elõzõ szezonban. Ennek ellenére Messi fél lábbal még mindig a földön jár, s elismeri: „Még sokat kell tanulnom, hiszen nagyon fiatal vagyok.”

A Milan-teszt

„Ezentúl is a Barca B-ben folytatom, s megpróbálom a legtöbbet nyújtani ott is.” – tette hozzá. De mivel a Barcát egy hatalmas sérüléshullám sújtja, elég valószínü, hogy Messi még néhány mérkõzés erejéig a felnõtt kerettel marad. A következõ teszt a fiatal számára a Bajnokok-Ligája lehet az AC Milan ellen a San Siroban. Erre a lehetõségre Messi ezt mondta: „Rijkaard még nem mondott semmit, egyelõre folytatom az edzést velük, s ha újból felhívnak, élvezni fogom az utat és a kispad koptatását.”

A különbségek a Barca B és az elsõ csapat között

Messi már játszott több derbit is a Barca mezében, de a múlt vasárnapi mérkõzés után a fiatal argentin megtudta, hogy „a játék tényleg teljesen más, az iram sokkal gyorsabb, s az ellenfelek is sokkal keményebbek és tapasztaltabbak.”

Mivel a vasárnap az Anyák Napja Argentínában, Leo Messi felhívja édesanyát, s elmeséli legújabb élményeit.