Eto’o rekordokat döntöget

STATISZTIKA

Samuel Eto’o fantasztikus idénykezdetet tudhat magáénak, hiszen az eddigi 12 ligamérkõzésen már 10 gólt lõtt, s ez nem csak azt jelenti, hogy õ a legjobb spanyol gólvágó, hanem azt is, hogy jóval Európa mesterlövészei elõtt jár.

Eto’o jelentõs szerepet vállalt Rijkaard edzõ csapatának szárnyalásában, s ez segített a katalánoknak, hogy 7 pontos elõnyre tegyenek szert közvetlen üldözõjük, az õsi rivális Real Madrid elõtt. Az ország jelenlegi legjobb csapatában a fiatal kameruninak jó esélye van arra, hogy megdöntse saját rekordját, amely 17 gól 32 mérkõzésen még a Mallorca színeiben. Ezen kívül elérhetõnek tûnik a 30 gól elérése a szezonban, s ez egy olyan dolog, ami Ronaldo óta senkinek sem sikerült. A Real Madrid jelenlegi játékosa egyébként ezt a rekordot a 96-97-es szezonban érte el a Barcelona színeiben, amikor 37 mérkõzésen 34 gólt lõtt.

Eto’o eddigi teljesítménye Európa legjobbja is, hiszen Shevchenko, Montella és Adriano csak 9 gólig jutott ugyanennyi mérkõzésen, Angliában Henry 11 gólját 14 mérkõzésen érte el, ugyanúgy, mint Mintal a Nürnbergben, s ezzel a legjobb gólátlagot tudhatja magáénak. Mindössze a Celtic játékosa, John Hartson (12 gól 14 meccs alatt) és Kuyt (10/12, Feyenoord) tud hasonló vagy jobb átlagot, de õk ezt sokkal alacsonyabb szintû bajnokságokban érték el. Ez azt jelenti, hogy míg a spanyol, olasz, német bajnokságok játékosai kétszeres szorzót kapnak az aranycipõ versenyben, addig a hollandok másfeleset, míg a skótok csak egyszereset.

Eto’o teljesítménye azonban csak a hatodik legjobb a Barcelona történetében, César, Ré, Krankl, Romario és Ronaldo mögött. César tartja a klub rekordját, 12 mérkõzésen 17 góllal az 1948-49-es kiírásban, míg Ré, Ronaldo és Romário 12 gólig jutott, s utóbbi kettõ 30 ill. 34 gólt termelt abban az idényben. Krankl pedig 11 gólt lõtt az elsõ tucatnyi mérkõzésen 1978-79-ben.