Nem fáradtak bele… Barcelona-Málaga: 4-0

ÖSSZEFOGLALÓ

A Barca magabiztos gyõzelmet aratott a spanyol bajnokság 14. fordulójában, s a négy gólos sikert ráadásul úgy érte el a katalán gárda, hogy szinte az egész mérkõzésen energiatakarékos” futballt mutatott be. A két csapat között egyértelmûen osztálynyi különbség volt, mely végül gólokban is megmutatkozott. A könnyed gyõzelem immár azt jelenti, hogy a Barca 35 ponttal áll a tabellán, s hét egységnyi elõnyét bizonyosan megtartja a forduló után is.

Frank Rijkaard csapata elõzetesen is nagy esélyese volt a találkozónak, hiszen a vendég andalúziaiak borzasztó formában futballoztak az utóbbi idõben. Ennek pont az ellenkezõje igaz a Barcára már a szezon eleje óta, így a bukmékereknél nem fizettek sokat egy hazai sikerre. A katalánok pedig nem cáfoltak rá az elõzetes véleményekre, mert már a mérkõzés kezdetétõl irányították a játékot. Persze Rijkaard fiainak nem volt nehéz dolguk, mert a Málaga igazán nem is akart játszani. A gránátvörös-kékek játékán azért érzõdött, hogy ha lehet, nem akarnak mindent kiadni magukból ezen az estén, s csak annyit erölködnek amennyi föltétlenül szükséges a biztos gyõzelemhez. Ronnie-ék sokáig csak apró helyzetekkel ijesztgették vendégeiket, de a 24. percben így is megszerezték a vezetést. Deco kiugratása után Eto’o indult meg a kapu felé, s mivel a védõk nem álltak a helyzet magaslatán, a kameruni gyorsan ziccerben találta magát, amit biztos lábbal értékesített is.

A vezetõ gól után gyorsan jött a következõ is. A 29. percben ugyanis Eto’o visszaadta a kölcsönt Decónak aki úgy 25 méterrõl hatalmas gólt lõtt a jobb fölsõ sarokba. Ezzel már 2-0 arányban vezettek a hazaiak, s könnyen jöhetett volna a következõ gól is. Eto’o ugyanis két perc alatt még két gólt lõhetett volna Calatayud-nak, de rosszul oldotta meg a lehetõségeit, így maradt a két gólos elõny. A félidõ további részében a Barca visszaállt a korábbi tempójára, de ez is tökéletesen elég volt ahhoz, hogy uralja a játékot. A második 45. perc szinte kísértetéjesen hasonlított az elsõhöz. A Barca igazán akkor alakított ki helyzetet amikor akart, de mivel ez csak idõnként jutott eszébe, a Málaga úgy tûnt megússza a nagyobb verést. A gránátvörös-kékek azért alkalmanként szépen felgyorsították a játékot, s szinte megszakítás nélkül birtokolták a labdát. A 71. percben Deco szerezhetett volna ismét gólt, de mivel elszórakozta a helyzetét, a labda Iniesta elé került, aki már magabiztosabb volt, s néhány csel után úgy 10 méterrõl a jobb sarokba helyezett. 3-0!

Az utolsó öt percet végül még fölpörgette a Barca, s több nagy helyzetet is kidolgozott. Eto’o, egyéni villanása után, Messi pedig kétszer egy-egy csodás passz után szerezhetett volna gólt, de ekkor még nem zördült a háló. A 90. percben viszont már megszületett a negyedik hazai gól is. Iniesta jól ment el a bal oldalon az alapvonal felé, okos visszagurítását pedig Eto’o közelrõl a hosszú sarokba lõtte. 4-0!

A Barcelona tehát végül nagyon magabiztos gyõzelmet aratott, ráadásul még az energiájával is okosan bánt. Ha a csapat ezen az estén végig törekedett volna a gólokra, nem túlzás állítani, hogy kétszer ennyi gólt is szerezhetett volna. Csak így tovább…

FC Barcelona-Málaga CF: 4-0 (2-0)
Barcelona, Nou Camp
67.226 nézõ
Vezette:
Losantos Omar

Barcelona: Víctor Valdés; Belletti, Puyol (Fernando Navarro, 85.p), Oleguer (Messi, 80.p), Van Bronckhorst (Sylvinho, 75.p); Xavi, Márquez, Déco; Iniesta, Eto’o és Ronaldinho.

Málaga: Calatayud; Alexis, Fernando Sanz, Litos, Iznata; Juanito (Wanchope, 58.p), Miguel Angel; Edgar (Esteban, 49.p), Juan Rodríguez, Manu (Duda, 30.p); és Amoroso.

Gólok: 1-0, 25.perc: Eto’o. 2-0, 29.perc: Deco. 3-0, 72.perc: Iniesta. 4-0, 89.perc: Eto’o.
Sárga lapok: Juanito (16.perc), Alexis (39.p) és Iniesta (78.p).
A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Samuel Eto’o „