Deco: A fáradtság nem fog ledönteni minket a lábunkról””

ELEMZÉS

Sokan féltették” Deco-t a nyáron, mikor a Barçához került, mondván, nem tud majd beilleszkedni a csapatszerkezetbe, hiszen rajta kívül már két irányító volt a csapatban, Xavi és Ronaldinho személyében.

Mások azt mondták, Deco-nak nincsenek meg a megfelelõ kvalitásai ahhoz, hogy egy Barcelona szintû csapatban játsszon, még akkor is, ha figyelembe vesszük tekintélyes eredménylistáját (portugál bajnok, kupagyõztes, BL-gyõztes, EB-második…). A portugál-brazil játékos azonban rácáfolt a kétkedõkre, és ma már a csapat egyik legjobb és legfontosabb láncszemévé vált, igaz, eredeti pozíciójánál valamivel hátrébb játszik.

Deco-t tényleg nem várták tárt karokkal a katalán drukkerek, hisz igencsak ellentmondásos személyiségnek ismerhettük meg. Kezdõdött minden azzal, hogy átköltözött Portugáliába és felvette a portugál állampolgárságot. Egyetlenegy percet sem játszott a brazil válogatottban, a portugál tizenegyben azonban állandósult a helye. Sokak szerint azért történt mindez, mert Deco nem látta esélyét annak, hogy valaha is hazája mezében szerepelhessen, a portugál válogatott azonban igencsak híján volt egy jó középpályásnak.

A Portoban remek szezont produkált tavaly, bár igen sokan kritizálták nem túl látványos, (ám nagyon eredményes) játéka miatt. Miután a Portoval megnyerte a Bajnokok Ligáját, mindenki biztosra vette, hogy a világsztárokkal teletûzdelt Chelsea-ben folytatja, hiszen edzõje, és jópár csapattársa is a londoniakhoz igazolt. Aztán napvilágot látott a hír, hogy Laporta komolyan szeretné leigazolni a portugál játékost, és õ sem lenne ellenére a transzfernek. A szerzõdéssel azonban meg kellett várni az Európa Bajnokság végét, ahol Deco egyébiránt igencsak vitatható teljesítményt nyújtott: õ követte el a legtöbb taktikai szabálytalanságot, és egyben ellene faltoltak a legtöbbször. A nemzeti csapat azonban így is eljutott a döntõig, ahol, mint ismeretes, a görög válogatottal szemben maradt alul.

Ezután Andersson Luíz de Souza „Deco” 18 millió euróért és Ricardo Quaresmáért cserébe Barcelonába került. A szurkolók nem igazán értették, miért van szükség még egy támadó középpályásra, hiszen Rijkaard továbbra is a már jól bevált taktikát akarta folytatni és Ronaldinho mellett így csak egy embernek jut hely. Rijkaard azonban Davids és Cocu távozása miatt taktikai változtatásra kényszerült, ami, mint láthatjuk, nagyon bevált: Davids helyére egy agilisabb, offenzívebb és technikásabb játékos került, Deco személyében. A brazil-portugál hamar hozzászokott némileg új szerepköréhez és szép lassan a Barça egyik legjobb emberévé vált. Hogy milyen kiváló munkát végez, az abból is látszik, hogy nem nyomja el Xavi-t és Ronaldinho-t, így õk hárman Eto’o-val és Giuly-val kiegészülve Európa legrettegettebb támadóalakzatát alkotják.

Hogy miért jobb ez a Barça még a tavalyinál is? Ez jórészt Deco-nak köszönhetõ. Ugyanazt a feladatot elvégzi, mint Davids, viszont a holland nem volt képes hatékonyan segíteni a támadásokat, Deco azonban már 4 gólnál (Espanyol, Getafe, Málaga, Celtic) és számtalan gólpassznál jár a szezonban.Deco tegnap este a Cadena de Ser „El Larguero” címû mûsorában nyilatkozott, nem sokkal a Málaga elleni 4-0-ra megnyert mérkõzés után.

„Nem lehet azt mondani, hogy ez egy könnyed gyõzelem volt. Mikor 1-0-ra nyerünk, mindenki azt mondja, ez egy kiszenvedett gyõzelem volt, ha pedig négyet rúgunk, az könnyed. Ez nem így van. Nagyon jól játszottunk, de amíg nem volt 2-0 az eredmény, addig elég nehéz volt a meccs.”Deco elismerte, hogy nagyon szép gólt lõtt. Ez volt a harmadik bajnoki találata a Getafe elleni bombagól után. „Egyértelmû, hogy mindig a kaput és a gólt kell keresni minden helyzetben, de a Barçánál az is fontos, hogy szépen, színvonalasan játsszunk, a közönséget szórakoztatva.”

A középpályás a sérülésekrõl is szót ejtett. „Hála az edzõ munkájának, ezek a sérülések nem befolyásolják a csapat teljesítményét. A gárdának így kell folytatnia továbbra is, mindegy ki játszik és ki nem.” Majd hozzátette: „Azt mondják, rövid a kispadunk, de a szezon elején nem volt az. A sérülések miatt vagyunk most bajban. Az edzõnek és a vezetõségnek kell eldöntenie, kell-e igazolni, avagy sem.”

Deco nem gondolja, hogy a kevés rotációs lehetõség fizikális gondokat okozhatna: „Nem hinném, hogy a fáradtság ledöntene majd minket a lábunkról. A Donyeck elleni mérkõzés után jóval kevesebb meccsünk lesz, hiszen a Bajnokok Ligája csak februárban folytatódik majd, ráadásul itt a karácsony.”

Az idei Barça 14 meccsen gyûjtött 35 pontjával minden idõk legjobb idénykezdését produkálta. Errõl Deco a következõket mondta: „Nagyon büszke vagyok a csapatra. Továbbra is így fogunk dolgozni, hogy megdöntsük a rekordokat és történelmet írjunk.”

Írta:Boogess”