1-1: bajnok az Atlético!

Vezetett, de nem nyert a Barça | A telt házas Camp Nou sem segített

90 perc kõkemény csata után az Atlético Madrid 1-1-es döntetlent ért el a Camp Nouban, és ezzel az egy ponttal megnyerte a 2013-2014-es Ligát. A Barcelona végig küzdött a bajnoki döntõben, vezetett is Alexis révén, de a második félidõ elején egyenlített az Atletico, és ezt már nem tudta visszafordítani. Óriási csatában, az utolsó pillanatig kiélezett csatában megtartotta a döntetlent az Atlético Madrid, mely ezzel az egy ponttal megnyerte a bajnokságot. A Barça nem nyert ugyan, és hat év után üres kézzel zárja a szezont, de a küzdõszellemét ezen a meccsen nem érheti kritika.

Párharcok tömkelege, kemény harc jellemezte a meccset, intenzitással, dinamikával, de szigorúan csak a mezõnyben. Az Atlético nem engedte a folyamatos játékot, a Barcelona pedig nem tudott kibontakozni. Az elsõ félóra inkább szólt a sérülésekrõl, semmint a helyzetekrõl. Az Atlético remekül védekezett, ritkán tudott veszélyesen odaérni Courtois kapuja elé a Barça, helyzeteket egy-egy ígéretesebb beadáson felül szinte egyáltalán nem sikerült kidolgozni. Az Atlético lábbal gyorsabb volt, dinamika volt a támadásaiban, de jelentõs hendikepet jelentett, hogy Diego Costa és Arda Turan is megsérült.

A 33. percben aztán váratlanul megszerezte a vezetést a Barça: Cesc lõtte be a labdát a tizenhatoson belülre, Messi nem tudta magánál tartani, érkezett azonban Alexis, aki egybõl, óriási erõvel kilõtte a rövid felsõ sarkot. Ritkán látható nagy gól, 1-0!

A gólt követõen kisebb szünet után magára talált az Atlético, és be is szorította a gránátvörös-kékeket. Mind Alvesnek, mind Pintónak mentenie kellett gólhelyzetben, de maradt az 1-0.

Ez a lendület azonban csak fokozódott az Atlético oldalán a folytatásra. Simeone fiai úgy jöttek ki a második játékrészre, mintha vért ittak volna, és ennek hamar meg is lett az eredménye. A 49. percben több veszélyes támadás és lehetõség után az önkívületben játszó Atleti egy szöglet után, Godín fejese révén egyenlített.

A gólt követõen cserélt Tata Martino, jött Neymar Pedro helyett, Song pedig váltotta a sérült Busquets-et.

A félidõ derekán akadt egy fellángolása a Barçának, amikor percekre sikerült beszorítani az Atléticót, Messi révén egy lesgólt is sikerült szerezni, de az Atlético tartotta az állást. A hajrára jött Xavi is, ám  az Atlético jól szervezett védekezésével még úgy sem tudott igazán mit kezdeni a Barcelona, hogy ezúttal tényleg hajtott az egész csapat. A kontrákra váró Atlético ellen számtalan önfeláldozó nagy mentésre szükség volt, hogy ne alakuljanak ki ziccerek. Hiába indultak meg számolatlanul az akciók Piqué vagy Iniesta vezetésével, a vendégek védelme állta a sarat, és maradt az 1-1.

Ezzel bajnok az Atlético, mely az egész szezonban nyújtott teljesítménye révén feltétlenül megérdemli a sikert, a Barcelona pedig nem most, hanem az egész tavaszi produkciójával bukta el a tavaly még Tito Vilanovával megnyert bajnokságot.

FC Barcelona – Atlético Madrid: 1-1 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
96.973 nézõ
Vezette
: Mateu Lahoz

FC Barcelona: Pinto, Alves, Piqué, Mascherano, Adriano, Sergio (Song56′), Cesc (Xavi 76′), Iniesta, Alexis, Pedro (Neymar 62′) és Messi.

Alético Madrid: Courtois, Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luis, Gabi, Tiago, Koke, Arda (Raúl García 22′), Diego Costa (Adrián 15′, helyette Sosa 72′) és Villa.

Gólok: Alexis (33′), Godín (49′).