A Barçáé a Katalán Szuperkupa: 1-1

Tizenegyesekkel gyõztek Xaviék | Gyenge mérkõzés kevés helyzettel

A Barcelona nyerte a Katalán Szuperkupát, miután büntetõkkel jobbnak bizonyult az Espanyolnál szerdán este Gironában. Az álmosan, kevés helyzettel csordogáló meccsen Piqué góljával a Barça szerzett vezetést, ám a szünet után Arbilla egyenlített. Hosszabbítás helyett azonnal büntetõk következtek, ahol már a Barcelona volt a jobb.

Alapvetõen gyenge színvonalú meccset hozott a Barcelona és az Espanyol találkozója. Luis Enrique a kezdõcsapatába jelölt több olyan játékost is, akik ritkábban jutnak lehetõséghez, mint Rafinha, Bartra, Samper vagy Munir, de rutinosabbak is csapatba kerültek, mint Piqué, Alba, Suárez vagy Pedro.

A játékot szinte folyamatosan a Barcelona irányította, az Espanyol többnyire a felezõvonalat sem lépte át az elsõ félidõben. Ennek megfelelõen a vezetést is a Barça szerezte meg; a 15. percben Suárez remek elõkészítése (csel majd’ beadás) után Piqué fejelt a kapuba már nagy helyzetbõl. Ettõl eltekintve azonban a Barcelona sem alakított ki túl sok veszélyes helyzetet, és hiába vezetett sok támadást, a pontosság és az átütõerõ nagyon hiányzott.

Az Espanyol egyetlen alkalommal jutott el Masip kapujáig, a 41. percben Víctor Álvarez már szembe került a portással, de pont az ölébe lõtte a labdát.

Nem úgy Arbilla a szünet után néhány perccel, mert a szabadrúgása egészen pontosan vágódott a jobb felsõ sarokba. Masip már tehetetlen volt, 1-1!

Mind a szünetben, mind az Espanyol gólját követõen sok csere volt mindkét csapatban. Pályára lépett Sandro, Adama Traoré, majd késõbb Rakitic és Xavi is. Más kérdés, hogy a meccs színvonalán ezek a cserék sem igazán segítettek. Továbbra is nagyon sok volt a pontatlanság, hiba. Az alapvetõen gyenge meccsben örömteli volt egy-egy szép megoldás, színfolt, akár Adama gyorsasága, akár Bartra megindulása a védõvonaltól majd’ a tizenhatosig.

Pályára lépett még Grimaldo vagy Halilovic is a B csapatból, utóbbinak akad is szép egyéni megmozdulása. A gyõztes gól megszerzésére mégis az Espanyolnak volt nagyobb helyzete: a 86. percben elõbb Montoya mentett utolsó emberként a kapu torkából, majd Masip védett óriásit kipattanónál.

A vége 1-1 lett, ezt követõen azonnal jöttek a büntetõrúgások. Az elsõ két pár nem hibázott, majd mindkét játékos rontott, végül a harmadik kör bizonyult döntõnek, amikor Halilovic rúgásával a gyõzelemhez is elegendõ elõnyre tett szert a Barcelona.

FC Barcelona – RCD Espanyol: 1-1 (4-2) (1-0)
Girona, Montilivi
5.000 nézõ

FC Barcelona: Masip; Adriano (Grimaldo 73′), Piqué (Lé 46′), Bartra, Jordi Alba (Montoya 46′); Samper (Halilovic 76′), Rafinha (Rakitic 62′), Sergi Roberto (Xavi 62′); Pedro (Adama 46′), Suárez (Sandro 46′) és Munir.

Espanyol: Pau; Arbilla, Raul Rodríguez, Eric, Clerc; Mattioni, Salva Sevilla, Álex, Victor Alvarez, Pol Llonch és Jairo

Gólok: Piqué (15′), Arbilla (51′)
Büntetõrúgások:
Barcelona: Xavi (O), Sandro (X), Halilovic (O), Grimaldo (O), Rakitic (O)
Espanyol: Victor Sánchez (O), Arbilla (X),  Abraham (X), Jordan (O).