Még mindig a fejétõl bûzlik a hal…

Amihez nyúl Bartomeu, az kudarc | Valverde az egyetlen reménysugár

Az FC Barcelona jelen pillanatban a Neymar-ügy kellõs közepén – remélhetõleg egyébként annak a végén – találja magát, és nem fest jól a jövõ. Nem a brazil távozása a nagy érvágás, mert a Barcelona minden egyes játékosnál nagyobb, hanem az az elkeserítõ, ahogyan a vezetõség kezeli ezt a helyzetet. Három éve is az elnökségben voltak a fõ problémák, és ez sajnos mára sem változott.
 

 
A gazdasági mutatókon kívül, melynél azonban adódik a kérdés, mennyi a szerepe benne a vezetõségnek és mennyi a labdarúgás mint iparág gazdasági megerõsödésének, elszomorító idõszakot élhet át a barcelonismo. A sportszakmai sikereket nem érdemes ellenérvként felhozni, mert a Guardiola által lerakott alapok, valamint Leo Messi révén a Barça versenyképessége egyébként is nagyon magas.
 
Bartomeu illetve elõdje, Rosell arra építették a klubmodelljüket, hogy Katar nélkül nem tudna financiálisan erõs maradni az egyesület. Amint az ismert, a katari szál már nem létezik, a klub pedig él és virul, ráadásul az egyik legtöbbet költi a játékosok fizetésére a világon. Rosell és Bartomeu Katarra valamint Neymarra építették fel az elnökségüket, most pedig Katar veszi el tõlük az ikonjukat. 
 
Szociális téren is kudarcot vallottak, hiszen a Laporta ellen indított eljárások nem vezettek sikerre, a bíróság nem találta bûnösnek a 2003 és 2010 között hatalmon levõ elnököt. Bartomeu és csapata ezen felül a Masía tehetségeit sorra veszíti el az évek alatt, amire egyrészt azzal válaszol, hogy a B csapatot megerõsíti dél-amerikai és spanyol igazolásokkal, másrészt – szokásához híven – nagyon bután nyilatkozott a napokban.
 
Bartomeu ugyanis azt mondta a Masía színvonalát ért kritikákra, hogy „Xavi, Iniesta, Messi és Piqué okozták ezt a problémát, hiszen az õ helyükre nagyon nehéz bekerülni, így egy fiatalnak sokszor távozni kell, mielõtt az elsõ csapatba kerülhet”. Az tény, hogy minél jobb az elsõ keret, annál nehezebb oda bekerülni, de a megfogalmazás nagyon szerencsétlen, és az ilyen gondolkozás nem egy kompetens vezetõre vall.
 
Ami pedig ismételten rávilágít Bartomeu alkalmatlanságára, az a Neymar-ügy kezelése. A világ egyik legnagyobb klubja, a Barcelona próbálta gyõzködni Neymart, már-már könyörgött neki, hogy maradjon. Holott ismét csak Cruyffra kellett volna hallgatni: „Azzal, akinek kétségei vannak azt illetõen, hogy a Barcelonában folytassa-e a pályafutását vagy sem, már nem is számolunk.” Ráadásul most, hogy Neymar fél lábbal már Párizsban van, katalán források szerint Bartomeu mindenképpen egy olyan igazolást akar a helyére, aki izgalmat ébreszt a culékban. Ha ilyen szempontok vezérelnek majd a 222 millió eurós kivásárlási ár elköltésénél, képzelhetjük, milyen jól is lesz felhasználva ez a keret. 
 
Már 2015-ben is bebizonyosodott, hogy a kulcsemberek olyan minõséget képviselnek, hogy ha õket megfelelõen menedzseli a szakmai stáb, akkor nagy sikereket is elérhet a Barça az elnökség alkalmatlansága ellenére. Csak ez illetve Valverde ígéretes kezdése adhat okot a reménykedésre. Egyébként a Barcelona még mindig rossz kezekben van.